Kontakt osChatFAQ30 dages fortrydelsesret

Rundsave

Vores udvalg af rundsave er præsenteret nedenfor.

  • Sorter efter
  • Varemærke
  • Produkttype
  • Pris
  • Produktstatus
129 produkter
Relaterede artikler:

Sådan vælger du den rigtige rundsav 

Skrevet af Henrik, testchef


Staypro

En god rundsav er en fornøjelse at arbejde med. Der er dog mange ting at tage i betragtning for at finde den rigtige rundsav til dit specifikke anvendelsesområde. Den forkerte sav til anvendelsesområdet skaber frustration, ødelagte maskiner og materialer – noget, der både er tidskrævende og dyrt.

Rundsaven er et af de mest alsidige værktøjer, der findes, og måske det værktøj, der bruges mest efter skruemaskinen. Selvom navnet antyder, at der skulle være cirkulære snit involveret, er rundsaven kun til at save lige linjer. Og den gør det godt. Især i kombination med en styreskinne eller et parallelt anslag. I modsætning til bordrundsaven (som faktisk er en rundsav monteret på et bord) kan den bruges, hvor den er nødvendig uden at være bundet til et bestemt sted i værkstedet.

Rundsav eller dyksav – hvilken skal du købe?

Et værktøj, der ofte forveksles med rundsaven, er dyksaven. De to save er meget ens ved første øjekast, men der er en vigtig forskel, og det er, at dyksavens klinge kan sænkes ned i materialet fra oven. Det betyder, at du kan bruge dyksaven til at save et hul i en bordplade eller kappe enkelte planker.

Det betyder dog ikke, at dyksaven altid er det bedste valg. Rundsaven vinder især på, at den ofte er lettere og mere smidig.

Rundsav eller dyksav? Da dyksavens klinge kan sænkes ned i materialet fra oven, kan den bruges til at save huller i bordplader eller kappe enkelte planker. På billedet ses dyksaven Bosch GKT 18V 52 GC.

Hvad skal man tænke på, når man vælger en rundsav?

Det første skridt, når du har besluttet dig for at købe en rundsav, er at overveje, hvad du skal bruge den til. Hvad har du brug for i dag, og hvad kan du få brug for i fremtiden?

Hvilke materialer skal du skære?

Der findes både rene trærundsave og rene metalrundsave. Tænk nøje over, hvilke materialer du ønsker at kunne skære. Det anbefales ikke at sætte en metalklinge i en rundsav, der er beregnet til træ, fordi en metalklinge kræver en lavere omdrejningshastighed end en træklinge. Hvis du kører en metalklinge med for høj omdrejningshastighed, ødelægger du klingen meget hurtigt. Der findes også nogle rundsave, der klarer både træ- og metalklinger.

Hvor dybt skal du kunne save?

Se på maksimal savdybde ved 0°/90°. Det er så dybt, du vil kunne save, når rundsavens savbord ikke er vinklet, det vil sige helt lige.

Det er også almindeligt, at save dybde er angivet for en 45°-vinkel. Dette kan også være godt at tage med i beregningen - ønsker du at vinkle saven for at fjerne kanterne på materialet?

Hvor stærk skal maskinen være?

Det er nemt at sammenligne motoren på en rundsav med en anden. En kraftigere motor roterer savklingen hurtigere, hvilket resulterer i højere omdrejningshastighed. Jo højere omdrejningshastighed, desto mere effektiv skæring, og dermed bedre kontrol over dit savsnit. Altså – kraft er lig med kontrol, og øget evne til optimalt at skære i hårdere/tykkere materialer.

Klingens diameter bestemmer, hvor dybt du kan save

Rundsave findes i forskellige størrelser, og jo større klinge en rundsav har, desto dybere kan den save. Savdybde ved 90 graders vinkel (når du saver lige ned uden at vinkle klingen) plejer at være omkring en tredjedel af klingens diameter, selvom det kan variere lidt afhængigt af, hvordan værktøjet er konstrueret. Når du saver med klingen vinklet i 45 grader, bliver savdybden kortere. Derfor plejer også det mål at være angivet i produktspecifikationerne. Savdybden bliver også lidt kortere, hvis du bruger saven sammen med en styreskinne.

Den mest almindelige klingestørrelse er 165 millimeter, hvilket giver en savdybde omkring 65 millimeter. En årsag til, at 165 millimeters klingen er så populær, er at den kan håndtere almindeligt byggemateriale, mens saven ikke behøver at være så stor og tung. De største rundsave, vi sælger hos Staypro, har klinger på 260 millimeter, men ved de dimensioner begynder savene at blive svære at håndtere.

Vælg ikke en tungere rundsav end du behøver

Rundsavens vægt er en faktor, som du absolut skal tage med i beregningerne, når du træffer dit valg. Hvis du skal lave et eller to snit, betyder vægten ikke så meget, men hvis du skal arbejde længe med saven, gør hvert kilo en stor forskel. Hvis du skal save spånplader, byggeplader, hegnsbrædder, gipsplader og tynde bordplader, kan en rundsav med en savdybde på 30-40 millimeter være det bedste valg.

Det er vigtigt at vælge den rigtige klinge

Når du vælger klinge til din rundsav, er det vigtigt at vælge en klinge af den rigtige størrelse, og at den er lavet til rundsave. På grund af klingens rotationsretning har rundsavens klinge positiv tandretning, hvilket betyder, at tænderne hælder fremad.

En anden faktor, der adskiller forskellige klinger, er antallet af tænder. En klinge med få tænder går hurtigere igennem materialet, mens en klinge med flere tænder giver et finere snit. En klinge med 24 tænder er hurtig og effektiv, når du skal save spær og andet stamme materiale, men hvis du skal save mere følsomt materiale som spånplader og laminat, skal du vælge en klinge med flere tænder.

Batteri eller ledning?

Rundsave kan enten køre på batteri eller være tilsluttet stikkontakten. Tidligere har netdrevne rundsave haft en stor fordel, men batterier bliver kun bedre, og i dag vælger et flertal af vores kunder batteridrevne. Hvad du skal vælge, afhænger helt af, hvordan og hvor du vil arbejde med saven. Præstationsmæssigt er der batteridrevne maskiner, der kan måle sig med de stærkeste maskiner med ledning, men til en betydelig højere pris. 

For at forstå, hvor kraftig en rundsav er, skal du kende nogle begreber. Det er spænding, strømstyrke og effekt.

Volt (V)

Volt betegner den spænding, der leveres til værktøjet. Jo højere spænding, desto mere effekt. 

Ampere (A)

Ampere betegner elektrisk strømstyrke. Amperetimer (Ah) angiver, hvor stor "benzintanken" er i dit batteri.

Watt (W)

Watt er et mål for elektrisk effekt. Watt-tallet får du ved at multiplicere strømstyrken med spændingen.

Hur stark ska maskinen vara?

Det är lätt att jämföra motorn på en cirkelsåg mot en annan. En starkare motor roterar klingan snabbare, vilket resulterar i högre varvtal. Ju högre varvtal desto mer effektiv avverkning och således bättre kontroll över ditt sågsnitt. Alltså – kraft är lika med kontroll, och ökad förmåga att på ett optimalt sätt avverka hårdare eller tjockare material. Varvtalet anges i varv/minut.

Rundsavens forskellige dele

Sikkerhedslås

Stort set alle rundsave har en sikkerhedsfunktion, der betyder, at du skal trykke på to knapper samtidig for at starte værktøjet.

Grebet

Det er vigtigt, at rundsaven har et gribevenligt håndtag, så du kan arbejde med kontrollerede bevægelser og høj præcision. Grebet er ofte gummibelagt for mindre vibrationer.

Batteriindikator

Hvis du køber en batteridrevet rundsav, er det en fordel, hvis der er en tydelig batteriindikator, der viser, hvor meget strøm du har tilbage på batteriet.

Støvsugeradapter

Der kan komme en del støv og savsmuld, når du arbejder med en rundsav. Ved at tilslutte en ekstern støvsuger kan du opsamle det, før det spredes i rummet.

Spindellås

En spindellås gør, at du hurtigere kan skifte savklinge med en medfølgende nøgle.

Belysning

Indbygget belysning gør, at du kan se bedre, når du saver.

Klingebeskyttelse

Klingebeskyttelsen skal være konstrueret således, at den glider af, når du saver, og dækker klingen, når du ikke bruger den.

Dybdeskala

Rundsave har normalt en dybdeskala, der indikerer, hvor dybt saven saver.

Vinkelindstilling

Vinkelindstillingen bruges til at indstille klingens hældning.

Støvblæser

En støvblæser blæser skærelinjen ren, så du nemt kan se skærelinjen, når du saver.

Bundplade

Bundpladen sikrer, at saven er vinkelret og skal naturligvis være helt plan.

Parallelanslag

Tilbehør, der hjælper dig med at lave lige snit, når du deler. Kan normalt placeres på begge sider af klingen.

Hvilket tilbehør får du brug for?

I ni ud af ti tilfælde opstår der et behov for at kunne tilslutte forskelligt tilbehør til en rundsav. Dette kan være støvsugning, styreskinne eller et parallelanslag. Da ikke alt tilbehør passer til alle maskiner, er det en god ide at overveje, hvad du måske vil få brug for i fremtiden, allerede når du skal vælge rundsav. Har du brug for at kunne bruge din sav sammen med eksempelvis en styreskinne? Så er en maskine, der er kompatibel med en styreskinne, måske det rigtige valg allerede i dag. Det sparer penge og besvær i det lange løb.

Styreskinnen hjælper dig med at save lige

Styreskinnen er et uvurderligt tilbehør, når du skal skære eller dele med høj præcision. Styreskinnen kan sammenlignes med en stor lineal, som du lægger på det, du skal save. Rundsaven placeres i et spor på skinnens overside, så den kan løbe frit frem og tilbage. Da klingen saver lige ved siden af skinnens kant, kan du nemt se præcis, hvor snittet kommer til at ligge.

Styreskinner findes i forskellige længder, fra nogle decimeter til flere meter, og de kan kobles sammen, hvis det skulle være nødvendigt. Det er derfor nogle gange bedre at købe to kortere styreskinner end en lang, der er svær at håndtere.

Sav med overfladebeskytter for perfekt tilpasning

En vigtig del af styreskinnen er overfladebeskyttelsen. Overfladebeskyttelsen er en gummiliste, der løber langs skinnen. Første gang du bruger beskytteren, saver du overfladebeskyttelsen af, så den linjerer præcis med klingen. Overfladebeskyttelsen er en forbrugsvare og kan undertiden have brug for at blive udskiftet, for eksempel hvis du skifter til en tyndere savklinge. Ellers er der risiko for, at spåner kan sprøjte op fra sprækken, der opstår mellem overfladebeskyttelsen  og klingen.

Hvilken styreskinne passer til min rundsav?

Hvis du vil bruge din rundsav sammen med en styreskinne, er det noget, du skal tænke over, når du vælger rundsav. Mange enklere rundsave er slet ikke kompatible med styreskinner - andre er kun kompatible med styreskinner fra en eller få producenter. For eksempel kan Bosch rundsave ofte bruges sammen med styreskinner fra Festool. Milwaukees save kan bruges sammen med styreskinner fra mange producenter, men ikke alle. At rundsaven passer i sporet på styreskinnen, er heller ikke en garanti for, at klingen ligger rigtigt i forhold til skinnens kant. Det sikreste er altid at købe en styreskinne fra samme producent som rundsaven.

Hvis din rundsav ikke er tilpasset til brug sammen med en styreskinne, findes der universalskinner. Disse er typisk baseret på, at du spænder rundsaven fast på en glidesko, der igen er monteret på en skinne. Der er ofte behov for lidt justering for at få det til at fungere optimalt, men det er et godt alternativ til at købe en ny rundsav.

Parallelanslag

Styreskinnen er et fantastisk hjælpeværktøj, når du skal skære og dele, men hvis du skal dele et bræt eller plade ret tæt på en lige kant, kan du også bruge et parallelanslag. Parallelanslaget stikkes ind i en rille på rundsaven og fastgøres i den ønskede position med en skrue. Anlægget fungerer derefter som en guide, som du fører langs materialets yderkant for at få et lige snit. Normalt kan parallelanslaget monteres på begge sider af klingen, afhængigt af anvendelse og skærebredde.

Parallelanlægget er handy og let at bruge, men mangler lidt af den præcision, som styreskinnen giver. Især er det svært at få et lige snit i begyndelsen og slutningen, hvor du ikke får meget hjælp fra anslaget, og let kan komme skævt med saven. Du er også begrænset af parallelanslagets længde, som ofte er 15-20 cm. Et parallelanslag følger normalt med, når du køber en rundsav, men kan også købes separat.

Tips til terrassebyggeriet

Skal du bygge terrasse i sommer? De fleste gør det unødigt svært for sig selv, når de måler og skærer hver eneste bræt på kapsaven. Lad i stedet brædderne stikke ud, markér en lige linje med en snoreline, og skær det hele på én gang med rundsaven!

Støvsuger

Der kommer mange spåner og meget støv, når du bruger en rundsav. Hvis du vil minimere behovet for rengøring bagefter, gør du klogt i at tilslutte en støvpose eller en industristøvsuger. Da der ikke er nogen standard, når det kommer til støvsugerforbindelser, er du normalt henvist til støvsugere fra samme producent som rundsaven. Alternativt kan du lave dine egne overgange med graduerede adaptere.

Pas på for tilbageslag

 En af de største risici, når du arbejder med en rundsav, er at få et såkaldt tilbageslag (også kaldet kickback, rekyl eller tilbagesmæk). Tilbageslaget opstår, når det savede materiale klemmer klingen, hvilket får saven til at kaste sig tilbage mod dig med stor kraft. Det første skridt for at undgå skader er at vide, hvad der forårsager rekylen, og følge brugsanvisningerne i manualen. Nogle ting, du skal være opmærksom på, er altid at bruge skarpe klinger, altid at holde saven med to hænder og at sikre, at materialet ligger lige og stabilt på underlaget. Selvfølgelig skal du altid bruge beskyttelsesbriller og hørebeskyttelse og undgå at stå lige bag saven.

Cirkelsavens ABC

Er det svært at tyde produktspecifikationerne? I denne ordbog afklarer vi de mest almindelige begreber forbundet med cirkelsaven.

Ampere (A) - Ampere angiver elektrisk strømstyrke. Amperetimer (Ah) angiver, hvor stor "benzintanken" er i dit batteri.

Tilbageslag - Når det savnede materiale klemmer klingen, så saven kastes tilbage med stor kraft. Kaldes også kickback og rekyl.

Batteriindikator - Viser, hvor meget batteri der er tilbage og hvornår det skal oplades.

Belysning - Indbygget belysning gør det lettere at se, når du saver.

Bundplade - Bundpladen sikrer, at saven er vinkelret.

Støvblæser - Funktion, der blæser skærelinjen ren, så du bedre kan se den, når du arbejder.

Støvsugerforbindelse - Forbindelse, der gør det muligt for dig at tilslutte en støvpose eller en industriel støvsuger for at opsamle spåner og støv.

Klingebeskytter - Beskyttelse, der glider af klingen, når du saver, og dækker klingen, når du ikke bruger den.

Spaltekniv - Nogle rundsave har en spaltekniv monteret, som holder det savede materiale fra hinanden for at undgå, at klingen klemmer.

Børstefri motor - Kompakt og energibesparende motor, der ikke bruger kulbørster. I dag er næsten alle værktøjer børstefri.

Kontaktlås - Sikkerhedsfunktion, der kræver, at du trykker på to knapper samtidig for at starte værktøjet.

LED-belysning - Indbygget LED-belysning gør arbejdet lettere i mørke omgivelser.

Motorbremse - Funktion, der stopper rundsaven, når du slipper udløseren.

Parallelanslag - Tilbehør, der hjælper dig med at lave lige snit, når du kløver materiale.

Spindellås - Spindellåsen gør det muligt for dig at skifte savklinge hurtigere med en tilhørende nøgle.

Overfladebeskyttelse - Gummiliste på styreskinnen, der saves af første gang du bruger den.

Styreskinne - Tilbehør, der hjælper dig med at save lige snit med stor præcision. Styreskinner findes i forskellige længder, fra få decimeter til flere meter.

Savdybde - Den maksimale savdybde er angivet i millimeter i forskellige vinkler, normalt 90° og 45°.

Savhastighed - Hvor hurtigt saven kommer igennem et materiale. Angivet i meter/sekund og kan bruges til at sammenligne forskellige rundsave.

Nedsænkningssav - Rundsav, der kan sænkes ned i materialet oppefra.

Omdrejningstal - Klingens omdrejningstal måles i omdrejninger/minut. Jo højere omdrejningstal, jo mere effektiv nedskæring.

Omdrejningsvælger - På nogle cirkelsave kan du justere omdrejningstallet afhængig af, hvad du skal save.

Volt (V) - Volt betegner den spænding, der leveres til værktøjet. Jo højere spænding, desto mere effekt.

Watt (W) - Watt er en måleenhed for elektrisk effekt. Watt-tallet får du ved at multiplicere strømstyrken med spændingen.

Henrik, testchef

Hej, jeg hedder Henrik og det er mig der har skrivet denne artikel, og jeg arbejder som testchef på Staypro. Jeg brænder for at hjælpe dig som kunde, med at finde det rigtige værktøj og udstyr til dine projekter. Hvis du finder fejl i teksten eller har forslag til interessante emner at skrive om, må du meget gerne skrive til mig på henrik@staypro.dk. Tak for dit engagement!