Kontakt osChatFAQ30 dages fortrydelsesret

Bajonetsave

Vores sortiment af tigersave er præsenteret nedenfor.

  • Sorter efter
  • Varemærke
  • Produkttype
  • Pris
  • Produktstatus
108 produkter

Sådan vælger du den rigtige bajonetsav

Skrevet af Henrik, testchef


Staypro, artikel opdateret 08-08-2024

En tigersav er en ægte hjørnesten blandt værktøjer. Den kan arbejde med rimelig præcision, samtidig med at den er helt uundværlig ved nedrivningsopgaver og mere krævende arbejde.

Tigersaven, også kendt som nedrivningssav eller bajonetsav, er en slags alsidig og kraftfuld stiksav, der kan bruges til forskellige typer arbejde og materialer. Den er ikke beregnet til fine snit og udskæring, men den kan klare visse præcisionsopgaver og fungerer for eksempel perfekt til afkortning eller nedrivningsarbejde.

Materialer som plastik, træ, glasfiber, gips og puds er ikke noget problem for en tigersav. Den er også en maskine, der er populær blandt mange jægere, da du kan bruge tigersaven til at håndtere kødet fra dyr.

Hvordan fungerer en tigersav?

Ligesom stiksaven er tigersaven udstyret med et langt blad, der bevæger sig frem og tilbage med en vis penduleffekt. En vigtig forskel mellem de to save er, at stiksavens blad kommer ud lodret på undersiden, mens tigersavens blad kommer ud vandret og peger lige fremad.

Tigersaven er et alsidigt værktøj og kan bruges til alt fra nedrivningsprojekter, hvor den klarer sig igennem gips, skruer og brædder, til afkortning og beskæring af grene, buske og træer. Hvis det drejer sig om tykke grene og fældning af træer, kan du dog have brug for maskiner som en hækkeklipper eller en kædesav.

Forskellige opgaver og projekter stiller naturligvis forskellige krav til, hvad din tigersav skal kunne klare. Der findes forskellige modeller, og her går vi igennem, hvad du skal overveje, når du skal vælge en tigersav. Staypro har et bredt udvalg af tigersave med forskellige egenskaber og i forskellige prisklasser, så du kan finde den bedste tigersav til dig og dit formål!

Vælg det rigtige savklinge til jobbet

En stiksav kan ikke gøre meget uden en monteret savklinge. Det er selve klingen, der gør maskinen alsidig - med den rigtige klinge kan den klare næsten alle materialer. Sørg bare for at have den rigtige klinge til det rigtige job! Ellers kan det gå galt, og klingen kan blive ødelagt.

Afhængig af det materiale, du skal arbejde med, skal du bruge forskellige savklinger. Savklinger fremstilles i forskellige typer metaller, der kan håndtere forskellige materialer. Ud fra klingens betegnelse kan du se, hvilken type metal det er, og hvad det kan bruges til.

Forskellige betegnelser for savklinger:

BIM - Står for bimetallisk og betyder, at klingen er sammensat af to forskellige metaller. Med den kan du save i træ med søm, andre træbaserede pladematerialer, plastik, aluminium, kobber og jern.

HCS - En stålsavklinge af jern og kul, der passer til hurtig savearbejde og giver en fin snitoverflade. Fungerer i materialer som træ, plastik og spånplader.

HM - Klinge lavet af blandt andet wolframkarbid og kobolt, der kan bruges til at save i mursten, fliser, gips, glasfiber, rustfrit stål, træ og plastik.

HSS - En meget varmebestandig klinge, der kan indeholde en legering af kul, kobolt, krom, molybdæn, vanadium eller wolfram. Med den kan du save hurtigt i hårde materialer som jern, ubehandlet stål, aluminium og kobber.

TPI (tænder pr. tomme)

En anden ting, der adskiller savklinger, er det såkaldte TPI, altså hvor mange tænder klingen har pr. tomme. Tigersavklinger, der er beregnet til at arbejde med blødere materialer som træ, har et lavere TPI, omkring 25, mens klinger til hårdere materialer som metal kan have et højere TPI, op til 32.

Let at skifte klinge

Noget andet at tænke på med hensyn til savklinger er, at det skal være nemt og bekvemt at skifte dem. På nutidens tigersave kræves der sjældent et værktøj for at skifte en klinge.

Med ledning eller trådløs?

Tigersave fås både som trådløse og med ledning. De trådløse modeller kører på batteri og er derfor bærbare, mens de med ledning skal være tilsluttet strømnettet. En batteridrevet tigersav giver dig større frihed til at arbejde, hvor du vil, men du skal være opmærksom på batterilevetiden. Hvis du har to batterier, kan du altid sørge for at have et opladet batteri, så du undgår uønskede afbrydelser i opladningen!

De netdrevne tigersave er ofte kraftfulde, men ledningen begrænser dig med hensyn til brugsområde og arbejdsplads.

Investér i et batterisystem

Mange mærker har serier, hvor du kan bruge det samme batteri til flere værktøjer. Ofte er det nok at have to batterier og en oplader derhjemme, hvilket betyder, at du kan købe dine maskinværktøjer uden batteri og dermed få en billigere pris.

Det mest almindelige er at have en tigersav, der er kompatibel med et batteri på 12 volt (v) eller 18 v. Hvis du har brug for en tigersav med ekstra kraft, findes der også maskiner med batterier på 36 v.

Hvis du ikke allerede har et specifikt batterisystem derhjemme, kan du selvfølgelig også købe en tigersav med et medfølgende batteri og oplader. Når du investerer i værktøj, der bruger det samme batterisystem, er det en god idé at undersøge, hvilke værktøjer leverandøren har i sit sortiment, da det kan variere fra mærke til mærke.

Batteridrevne tigersave er populære og har ofte et batteri på 12 eller 18 volt.

Hvad skal man tænke på, når man vælger en tigersav?

Når du skal finde en tigersav, der passer til dig og det, du skal bruge den til, er det selvfølgelig en god idé at se på specifikationerne. Her gennemgår vi, hvad der kan være godt at overveje, inden du træffer dit valg!

Motorkraft

Sørg for at vælge en maskine, der er kraftig nok til dit formål. Hvis du f.eks. skal udføre et større nedrivningsarbejde, kan det være farligt at have en for svag maskine, da klingen kan sidde fast, og det kan gå galt!

Vægt

Hvor meget tigersaven vejer, kan være afgørende afhængigt af hvor meget du kommer til at bruge maskinen. Hvis du skal bruge den meget og i længere perioder, kan det være godt med en ergonomisk og let maskine, mens du måske kan klare at arbejde med en lidt tungere maskine, hvis den kun bruges sjældent og i kortere perioder. Mindre tigersave kan veje omkring 1-2 kilo, mens de mere kraftfulde kan veje omkring 3-5 kilo.

En batteridrevet sav vejer generelt mere end en sav med ledning. Fungerer en lidt tungere maskine, som du kan bære med dig overalt, men arbejde med i begrænset tid, eller vil du have en let maskine, som du kan arbejde med i lang tid, men er afhængig af strømforsyning? Du skal simpelthen afveje fordele og ulemper og tænke over, hvad der passer bedst til det, du skal bruge den til.

Ud over vægten skal du også tænke på, hvordan maskinen er afbalanceret og hvor meget den vibrerer for ergonomiens skyld. Den mest ergonomiske løsning er selvfølgelig en velafbalanceret sav med lidt vibration og lav vægt. Så kan kroppen holde til at arbejde i lang tid!

Omdrejningstal

Omdrejningstal er en vigtig faktor, når du vælger en tigersav, da det er afgørende for effektiviteten af nedskæringen og dermed også levetiden på savklingen. Jo højere omdrejningstal, desto hurtigere bevæger stemplet sig frem og tilbage i materialet, og ved at bruge den rigtige klinge til formålet kan nedskæringen optimeres. Vær opmærksom på, at et almindeligt omdrejningstal for en maskine med et 18V-batteri kan nå op på omkring 3000 slag pr. minut.

På de fleste tigersave kan du styre hastigheden via aftrækkeren. Jo hårdere du trykker, desto hurtigere saver du.

En tigersav, hvor du selv kan regulere slaghastigheden, er naturligvis en fordel, da du nemt kan bestemme den mest passende hastighed for det materiale, du arbejder med. Husk dog at tilpasse hastigheden efter materialet. For eksempel er det bedre at save langsommere i materialer som plastik og metal for at få et bedre snit.

Slaglængde

Endnu en faktor, der påvirker hastigheden, er savens slaglængde. Slaglængden på stemplet har også betydning. Med en længere slaglængde fjernes mere materiale pr. slag, samtidig med at en større del af savklingen bruges. Det påvirker ikke kun hastigheden, men betyder også, at klingerne ofte holder længere.

Slaglængden er også vigtig, afhængigt af hvor tykt materiale du skal arbejde med. Jo tykkere materiale, desto længere slaglængde er nødvendig.

Anslag

Nogle tigersave har justerbare anslag, mens andre modeller har faste anslag. Det er at foretrække at have et justerbart anslag, så du nemt kan indstille, hvor dybt du vil save, og få optimal brug af din savklinge, samtidig med at du har et stabilt anslag mod det materiale, du saver i.

Tigersave fås i forskellige designs og størrelser - sørg for at vælge en, der passer bedst til dig og dit formål!

Praktiske funktioner

Ud over tigersavens almindelige specifikationer kan det også være en god idé at se på andre praktiske funktioner, der er tilgængelige. Måske er det vigtigt for dig med ekstra hurtig nedskæring eller muligheden for at arbejde problemfrit selv i mørkere områder.

Pendulfunktion

En pendulfunktion er praktisk, hvis du vil have det til at gå hurtigt, når du skærer. Pendulet får savklingen til ikke kun at følge slagbevægelsen, men også bevæge sig vinkelret på den, hvilket betyder, at savklingen næsten automatisk arbejder sig gennem materialet. Det er dog godt, hvis din tigersav har en justerbar pendulfunktion, da en høj pendul giver en grovere overflade og omvendt. I visse materialer, som metal, bør pendulfunktionen være helt slået fra.

Indbygget belysning

De fleste maskinværktøjer har i dag indbygget belysning, og det gælder ofte også for tigersave. En indbygget LED-lys lyser op, hvad du arbejder med, hvilket giver dig god synlighed på alle områder, selv i mørkere steder, hvor lyset ikke når frem.

Vendbare klinger

Nogle gange har du måske brug for at save noget, der er placeret højere oppe, og du skal løfte sagen over hovedhøjde. Så kan det være nyttigt at have en tigersav med vendbare klinger, hvor tænderne vender opad.

Børstefri motor

Sørg for at købe en tigersav med en børstefri motor. Fordelene ved det er, at du kan få samme kraft i en mindre størrelse. Der er heller ingen kulbørster, der kan slides ned i motoren, hvilket giver længere holdbarhed.

Henrik, testchef

Hej, jeg hedder Henrik og det er mig der har skrivet denne artikel, og jeg arbejder som testchef på Staypro. Jeg brænder for at hjælpe dig som kunde, med at finde det rigtige værktøj og udstyr til dine projekter. Hvis du finder fejl i teksten eller har forslag til interessante emner at skrive om, må du meget gerne skrive til mig på henrik@staypro.dk. Tak for dit engagement!