Rundsaven er et alsidigt værktøj, der hjælper dig med at skære og save med lige snit. I denne artikel deler Staypro's værktøjs ekspert Lars Olsson sine bedste tips!

1. Vælg den rigtige klinge til det materiale, du skal save

- Den absolut mest almindelige fejl, som mange begår, er at vælge en for grov klinge til det materiale, de skal save. En grovtandet klinge er god, når du skal save strukturmaterialer og skære brædder, hvor du ikke har brug for en fin snitflade. Men hvis du skal skære melaminplader eller foliebeklædte spånplader, bør du vælge en klinge med flere tænder, fra 40-48 tænder og opad, da flere tænder giver et finere snit. Der findes også specielle klinger til stål, fibercement og andre specialområder. De adskiller sig i materiale, udformning, antal tænder og tændernes vinkel.

2. Brug et par minutter på at indstille saven korrekt

- Mange, der har købt deres første rundsav, tror, at de kan skære 20 mm bredt med klingen helt nedsænket. Det kan lade sig gøre, men du vil belaste saven og få et dårligere resultat end hvis du havde indstillet den korrekt. I stedet skal du indstille klingen, så den er 5-6 mm dybere end det der skal saves - du skal kunne se cirka to tænder. Så vil klingen arbejde med flere tænder i materialet, og du vil få et finere snit.

3. Brug passende kraft på saven

- En almindelig begynderfejl er at bruge alt for meget kraft på saven. Hvis du presser for hårdt, når klingen ikke at save, hvilket belaster klingen, værktøjet og materialet unødigt. Hvis du bruger passende tryk på saven, vil klingen kunne udføre sit arbejde, og motoren kan køre let. Du mindsker også risikoen for tilbageslag og at klingen hopper. Men du skal heller ikke trykke for lidt. Så vil maskinen stå stille uden at klare opgaven. Passende er bedst.

4. Brug en styreskinne til at save lige

 - Mange rundsave kan bruges sammen med en styreskinne, der hjælper dig med at save lige. Hvis rundsaven er kompatibel med en styreskinne, er der normalt en indbygget spor i bundpladens glidende overflade, men der findes også løsninger med adaptere. Hvis din sav ikke er designet til en styreskinne, findes der også skinner til det formål, f.eks. denne styreskinne fra Kreg. Et andet tilbehør, der hjælper dig med at save lige, er parallelanslaget, men det kræver, at du har styr på saven for at få en lige linje.

5. Undgå flosning med enkle tricks

 - Flosning og revnedannelser er problemer, vi helst vil undgå, når vi saver. Heldigvis er der mange tricks til at minimere skaderne, der kan opstå. Det bedste, du kan gøre for at undgå flosning, er at bruge en fintandet klinge og ikke trykke for hårdt på saven. Hvis du skal skære en lang melaminplade og ønsker at være på den sikre side, kan du også tape snittet med maskeringstape for at holde overfladematerialet sammen, mens du saver. I kombination med den rigtige klinge får du et godt resultat!

Lasse er kategoriansvarlig for kundeservice inden for værktøj. Han har mange års erfaring med både at arbejde med værktøj inden for detailhandelen og praktisk ude i marken. Han har også en stor personlig interesse for alt, der har med værktøj at gøre!