For at få det bedste ud af din rundsav og bruge den på en sikker måde er der nogle ting, du skal være opmærksom på. I denne artikel gennemgår vi de mest almindelige begynderfejl - så du kan undgå dem.

Rundsaven, eller håndrundsaven som den også kaldes, er et alsidigt og effektivt værktøj, der kan skære og kløve med høj præcision. I modsætning til den stationære bordrundsav (som egentlig er en bordmonteret rundsav) er den let at tage med og bruge, hvor den er nødvendig.

At du kan bruge rundsaven i mange forskellige situationer indebærer også visse risici. En af de mest almindelige årsager til kropsskader er tilbageslag, der kan opstå, når savklingen sidder fast i materialet (man plejer at sige, at materialet klemmer klingen). På grund af klingens rotationsretning springer hele værktøjet tilbage mod dig med stor kraft. Det kan føre til, at du får et hårdt slag af savklingen eller skader dig selv på den roterende klinge. Heldigvis kan risikoen for tilbageslag minimeres ved at holde saven fast med begge hænder og sikre de bedste forhold.

11 almindelige begynderfejl at undgå, når du arbejder med rundsav

1. Du står lige bagved savklingen

En af de største risici ved at bruge en rundsav er tilbageslag, der opstår, når træet klemmer klingen. Ved at følge tipsene i denne artikel og holde saven fast med begge hænder kan du minimere risikoen for tilbageslag, men det er også godt at træde et skridt til siden, når du arbejder, og ikke stå direkte i savlinjen.

2. Savklingen er indstillet for dybt

Skiven skal saves igennem, så hvorfor ikke sænke klingen så langt ned som muligt og køre på? Svaret er, at klingen arbejder mere effektivt, jo flere tænder der er i kontakt med materialet. For maksimal afkortning skal ca. en hel tand være synlig på undersiden af materialet. Det gælder for alle roterende saveværktøjer.

3. Du fjerner klingebeskyttelsen

At binde, spænde eller fjerne klingebeskyttelsen for at kunne arbejde hurtigere er en dårlig idé. Beskyttelsen er der af en grund og skal altid falde ned over klingen, når saven ikke er i brug.

4. Saven startes ikke op før kontakt.

En almindelig begynderfejl er at lade klingetænderne komme i kontakt med materialet, før man starter saven op. Dette sker især ofte, når man har stoppet saven og skal fortsætte på det samme snit. Det er bedre at trække saven et par millimeter tilbage, så klingen kan rotere frit. Ligegyldigt hvor mange andre punkter der er på denne liste, kan fejlen føre til både farlige tilbageslag og en dårligere snitkvalitet.

5. Du løfter savklingen, før den er stoppet.

Det virker måske ikke så farligt at løfte savklingen, mens den stadig roterer (og der er sikkert nogle dyrebare sekunder at spare), men det er ikke uden risiko. Hvis du ved et uheld vinkler klingen, når du løfter den, kan den sætte sig fast i materialet, forårsage et pludseligt tilbageslag eller forringe snittet.

6. Du holder ikke øje med ledningen

Hvis du har en rundsav med ledning, skal du vide, hvor den er, og hvordan den vil bevæge sig, når du saver gennem materialet. Du vil ikke have, at saven sidder fast eller ændrer retning midt i snittet bare på grund af en for kort eller sammenfiltret ledning.

7. Du bærer rundsaven med fingeren på aftrækkeren

At bære rundsaven med en finger på aftrækkeren lyder måske som en god idé (man vil altid være klar!), men af sikkerhedsmæssige årsager er det forkasteligt, da du utilsigtet kunne starte sagen under en pludselig bevægelse.

En flygtende rundsav er bedst at undgå. Heldigvis er der meget, du kan gøre for at arbejde kontrolleret og sikkert.

8. Utilstrækkelig eller forkert støtte til materialet

For at du kan skære igennem et materiale med rundsaven, skal savklingen være dybere end det materiale, du saver i. For at undgå at skære direkte ned i arbejdsbordet skal du løfte materialet op eller placere et støttemateriale under, som du kan save i. Samtidig er det vigtigt, at materialet holdes fast og ligger stabilt uden at bøje sig for meget, så det klemmer klingen. Placer støtter på begge sider og så tæt på savlinjen som muligt.

9. Du stiller saven fra dig med klingen nedad

Den korrekte måde er at placere sagen på siden eller op og ned, når du ikke bruger den. Hvis du stiller den på klingen, er der altid en risiko for, at beskyttelsen ikke sidder, som den skal, og hvis klingen begynder at rotere, kan sagen få sit eget liv og flyve i alle retninger.

10. Du saver uden beskyttelsesudstyr.

Når du bruger rundsaven, skal du bruge åndedrætsværn, høreværn og beskyttelsesbriller. Arbejdshandskerne skal du dog lægge fra dig, da der er en risiko for, at handsken sætter sig fast i klingen og trækker hånden ind i stedet for at beskytte den.

11.  Du bruger sløve, beskadigede eller forkerte klinger.

Da du købte din rundsav sandsynligvis fik du en rimelig god standardklinge med, men efterhånden som klingen slides og udsættes for belastninger, vil den skabe overdreven friktion og dermed risikere at sidde fast og forårsage tilbageslag. Når du skifter klingen, er det vigtigt at montere den korrekt og vælge den rigtige klinge til det materiale, du skal save i.