Der findes lige så mange save som måder at save på, og hvis du ved, hvilken du skal bruge til hvilket formål, sparer du ikke bare meget tid, men får også et resultat, som du bliver tilfreds med. Vælg den rigtige sav og arbejd sikkert og effektivt med dit byggeprojekt eller renovering. Her beskriver vi nogle af de mere almindelige save og forklarer, hvilken du skal bruge, når du saver i forskellige materialer.

Forskellige typer af save

De fleste save er fremstillet til at skære eller save i træ, men der findes også nedstrygere, som du bruger i metalmaterialer. For at dele save op i kategorier kan vi starte med at adskille håndsave fra de elektriske eller motorsave.

I skovindustrien eller på store byggepladser er de elektriske og motorsave et must for at opnå høj produktivitet, mens finsnedkeren oftere bruger håndsave for en mere sikker håndtering af træmaterialet.

Det første værktøj, der plejer at dukke op, når man hører ordet sav, er en klassisk håndsav. Den vælger du, når du vil skære brædder, planker og lægter. En anden almindelig sav er grensaven, som er velegnet til at save større grene.

Som regel er de mindre og mere fin-tandede save at foretrække ved savning i tyndere og mere følsomme træmaterialer, såsom japanske save, der giver dig rene og jævne snit. Hvis du skal save et større hul omkring et eksisterende boret hul, kan du bruge en stiksav. Den minder om en dyksav, men har en smal og spids form, hvilket gør, at du nemt kan komme ind i mindre huller for at save. Den er også taknemmelig at bruge, når du saver afrundede former.

Kap-/geringssave er praktiske, når du skal save lister eller tyndere træ i specifikke vinkler. Jo grovere sav og kraftigere tænder, desto større kraft får du i savmomentet. Dette afhænger naturligvis også af, hvor slebne tænderne er. For at få maksimal effekt fra saven er det også vigtigt at bruge den rigtige teknik.

Sav med den rigtige teknik for bedre resultat

Når du saver, er teknikken det vigtigste, uanset hvilken sav du bruger eller hvilket materiale du saver i. At tage fat helt fra tæerne og tvinge saven ned i træet fører ofte til dårlige resultater med sprækker eller flis. Et jævnt tryk og en jævn rytme lader savtænderne gøre arbejdet, og du slider derfor ikke lige så hårdt på ryg og skuldre, når du saver.

Henny, Proffsmagasinet

Henny benytter enhver chance hun får til at teste alt det nye fede værktøj - uanset om hun er derhjemme eller i Proffsmagasinets testlaboratorium. Som en af de flittigste skribenter på Proffsmagasinets Vidensportal har hun sat sig ind i alt fra havearbejde til betonboring.

Hvilken sav skal jeg have?

Terrassebrædder

Når du saver terrassebrædder til din terrasse eller udeplads, er der to forskellige måder. Enten saver du alle planker på forhånd, eller du saver dem af efter at have skruet dem fast. Hvis du vælger at save på forhånd, vil du få stor gavn af en kap-/geringssav. Efter at have indstillet kap-/geringssaven, kan du save masser af planker og lægter med samme høje præcision.

Når du saver terrassebrædder, kan du også bruge en elektrisk rundsav eller en dyksav. Forskellen er, at dyksaven kan sænkes ned i materialet ovenfra. Med rundsaven kan du arbejde hurtigt, og ved korrekt brug får du lige og fine kanter på terrassebrædderne. I modsætning til kap-/geringssaven kan du bruge en rundsav eller dyksav til at save de udstående ender af, efter at du har skruet terrassebrædderne fast.

Når du skal save kanter, lave huller til stolper eller arbejde med detaljer, vil stiksaven være en redningskrans. Alternativt kan du bruge et multiværktøj med det rigtige tilbehør.

Hvis du mangler elektriske save, kan du bruge en rygsav til at opnå et lignende resultat. Arbejdet tager længere tid og kan være anstrengende, så vær omhyggelig med teknikken og forsøg at slappe af, når du saver. Nogle foretrækker en stiksav, når de saver terrassebrædder for at få en mere jævn og fin kant uden at der bliver løsnet en masse flis.

MDF

MDF er et træfibermateriale med medium massefylde og er velegnet til fremstilling af eksempelvis køkkenskabe eller højttalerkasser. Det er helt fint at skære disse med en rundsav eller en bordrundsav, men husk, at fibrene i materialet slider på savklingens tænder, og den kan være nødvendig at skifte ud efter flittigt savning af MDF.

Laminatgulv

Laminatgulv eller klikgulv kan skæres med en almindelig håndsav. Du kan også få stor gavn af en rundsav eller dyksav, når du skærer lige snit. En fordel ved disse er, at du nemt kan indstille antallet af grader, når du vil skære vinkler. Til mindre justeringer med gulvet, såsom afrundede hjørner eller andre små detaljer, vil stiksaven også være nyttig her.

Lister

Lister skal skæres i præcise vinkler for derefter at blive samlet i hjørnerne. Her anbefaler vi en kap- og geringssav og en stiksav for den sidste justering med at fjerne overskydende træ. Du kan endda lave de afsluttende justeringer med en almindelig udskæringskniv.

Fliser og klinker

Når du skal skære fliser eller klinker, kan du med fordel bruge en fliseskærer.

Metal

Metal er et materiale, der kræver en speciel sav. Hvis du bruger en sav, der ikke er beregnet til metal, risikerer du at beskadige dit værktøj og få et utilfredsstillende resultat. I mange tilfælde er nedstrygeren det oplagte valg for dem, der skal save i metal. Nedstrygeren har nemlig en anderledes savklinge der er tilpasset til metal. Du kan skifte savbladet ud og bruge forskellige grovheder og blade til specifikke metalobjekter. Vær omhyggelig med at spænde savbladet i den rigtige retning, da du vil save væk fra din krop. Hvis du har monteret savbladet forkert, vil det save i den modsatte retning.

Hvis du vil have det til at gå hurtigt, er en vinkelsliber et godt valg, men så skal den være udstyret med en skæreskive til metal. Ulempen ved vinkelsliberen er, at det er svært at save med høj præcision. Et andet alternativ er tigersaven, som også kan save i metal med det rigtige savblad. Til små opgaver kan et multiværktøj med metalsavblad give et godt resultat.

Sten

At save i sten er ikke noget, du gør med en simpel håndsav - det kræver mere robust udstyr. Når du skal skære belægningssten til fliselægning, skal du bruge en vinkelsliber eller endnu bedre en fliseskærer.

Træ

Træer fældes i princippet altid med en motorsav og bruges flittigt inden for skovindustrien. Motorsave kan være på el, benzin eller akku.  En fordel ved motorsaven er, at du også kan bruge den til at lave brænde af træet, du har fældet. Mindre træer og grene i haven kan du skære med en buesav. Det kan også være godt at have en økse ved hånden.

Guide til save