Stiksaven - en hjemmesnedkers bedste ven med uendelige muligheder. Når du skal vælge den rigtige, er der en hel del at tænke på. Vi hjælper dig med at gøre rede for de forskellige funktioner, så du kan finde den bedste stiksav til dine behov.

Stiksaven er den perfekte multisav. Med en stiksav kan du hurtigt og nemt både save lige igennem træ og save ud mønstre og former. Ved at tilpasse savklingen fungerer stiksaven også på flere forskellige materialer såsom plastik, træ, metal og stål. Ikke mindst er den nem at arbejde med ved mindre pladsforhold.

Inden du beslutter, hvilken stiksav du skal købe, kan det være godt at overveje, hvad den skal bruges til, og hvor meget du vil bruge den. Sørg også for at tilpasse omkostningen efter dine behov. Hvis du allerede har batterier fra en bestemt serie derhjemme, kan det være smart at købe en stiksav, der bruger de samme batterier.

Bøjlehåndtag eller lige håndtag?

En stiksav kan se forskellig ud. Hvordan den er udformet, påvirker både dens brugsfunktion og ergonomi. Der er hovedsageligt to typer stiksav, som du skal have i tankerne, begge er enhåndsmaskiner. Den ene har et bøjlehåndtag, den anden et lige håndtag, som også kan kaldes stavhåndtag.

Bøjlehåndtaget gør stiksaven stabil og let at styre. Til gengæld kan det være svært at bruge, når du skal save fra forskellige vinkler, f.eks. nedefra. I stedet kan det være smart at bruge stiksaven med stavhåndtag. Den er lettere at bruge fra forskellige retninger og er ofte lidt mindre i størrelse, hvilket gør den smidig ved mindre pladsforhold.

På en stiksav med bøjle er kraftens tyngdepunkt højere, mens stavhåndtagets kraft kommer tættere på materialet.

Med eller uden ledning?

Motoren på en stiksav kan være enten batteridrevet eller ledningsdrevet. En batteridrevet stiksav er nem, da den er ledningsfri og bærbar, så du undgår at rode med forlængerledninger og behøver ikke tænke på at arbejde i nærheden af en stikkontakt. En ulempe er den begrænsede arbejdstid, da batteriet løber tør efter et stykke tid. Tjek batteriets kapacitet for at afgøre, hvad der passer bedst til dig. Batterikapaciteten på stiksavene ligger generelt mellem 2 og 5 amperetimer (Ah).

Hvis stiksaven har ledning, kan du til gengæld arbejde med den i ubegrænset tid, men det kræver i stedet, at du arbejder, hvor der er strøm tilgængelig. En ledningsdrevet stiksav er ofte lidt billigere, og du får mere kraft for pengene.

Hvad angår motoren, kan det også være værd at overveje dens styrke. Jo højere motorstyrke, desto lettere holder den omdrejningstallet ved høj belastning. Hvis stiksaven er udstyret med konstant elektronik, holder den samme hastighed uanset belastning.

12, 18 eller 36 volt?

Hvis du sammenligner batteridrevne stiksav, kan du kigge på maskinernes voltfunktion for at få en idé om, hvor stærke de er. Hos Staypro sælges mest 18-volt maskiner, men der findes også stiksave på 12 eller 36 volt.

Batteriets spænding er forbundet med, hvor hurtigt klingen skærer og hvor tykt materiale det kan save. En 12-volts maskine fungerer fint til hobbybrug, men du skal være opmærksom på, at den maksimale skæredybde er mindre. Hvis du vil købe en ledningsdrevet stiksav, angives den elektriske effekt i watt.

Der findes stiksave med forskellig savekapacitet - jo højere kapacitet, desto tykkere materiale kan du save i.

Hvor tykt træ skal du save?

Savekapaciteten er værd at se på, når du skal købe en stiksav, især hvis du skal save i tykke, hårde materialer. Kapaciteten angiver, hvor dybt du kan save i forskellige materialer og kan variere mellem 40 og 150 millimeter i træ - et standardmål er 110 millimeter.

Du skal naturligvis også tilpasse savklingen efter materialet og dets tykkelse. Praktisk talt passer alle stiksavsklinger til alle maskiner, men det er vigtigt, at værktøjet er tilstrækkeligt kraftigt til at kunne save gennem tykke materialer. En almindelig klinge ligger normalt mellem 110–150 millimeter, hvilket kan save en almindelig to-tommers brædder uden problemer.

Noget at huske på er, at producenter normalt angiver separate skæredybder for træ, stål og aluminium.

Pendulfunktionen giver hurtigere snit

Mange stiksave har en såkaldt pendulfunktion. Det betyder, at klingen ikke kun bevæger sig op og ned, men også frem og tilbage. Pendulfunktionen, som ofte kan indstilles i 3-5 trin, gør, at tænderne skærer materialet hurtigere og giver et hurtigere snit. Funktionen er god at have, når du skal save brædder.

Hvis du skal figursave og ønsker et præcist snit, kan du slukke for pendulfunktionen, ligesom hvis du skal save i materialer som metal eller plast.

Andre vigtige funktioner

• Arbejdslys - med indbygget god belysning er det nemmere at save, selv i lidt mørkere områder.

• Vibrationsdæmpning er godt, hvis du arbejder med stiksaven i lang tid og i meget hårde og tykke materialer.

• En indbygget laserlys er ultimativ til at save præcist lige.

• Savklingens montering - det skal være nemt og sikkert at skifte savklingen.

• Hvis stiksaven har en blæsefunktion, blæses spånerne væk for bedre udsyn.

• Slagfrekvensen påvirker, hvor hurtigt klingen bevæger sig, og kan indstilles manuelt på visse stiksave. Færre slag er f.eks. godt til præcisionsarbejde, hvor du ønsker fine snit.

• Med en justerbar fod kan du save nemt i forskellige vinkler. De fleste stiksave har dette, men ikke alle.

• Støvudsugning - findes ofte på dyrere modeller og giver mulighed for at tilslutte en støvsugeslange eller pose for at opsamle savspåner.

Hastighed - hvor hurtigt klingen bevæger sig op og ned

Et andet vigtigt mål at kende er hastigheden, dvs. hvor hurtigt savklingen bevæger sig op og ned. Hastigheden måles i omdrejninger pr. minut eller slag pr. minut - jo højere hastighed, desto hurtigere save.

Husk, at hurtigere ikke altid betyder bedre, og at materialer som metal og plast kræver, at du sænker hastigheden for at få et godt snit. På de fleste stiksav er hastigheden justerbar, og du kan selv tilpasse den afhængigt af det materiale, du skal save i.

Slaglængden påvirker hastigheden og varierer på forskellige stiksave. En længere slaglængde skærer mere pr. slag og udnytter en større del af savklingen, hvilket ikke kun gør arbejdet hurtigere, men også forlænger klingens levetid.

Det skal være nemt at skifte savklinge. Savklinger har forskellige fæste, og det mest almindelige er et Euro-fæste eller T-fæste, som det også kaldes.

Savklinger til stiksave

Stiksaven kan bruges til mange forskellige opgaver, takket være de mange forskellige savklinger, der er tilgængelige. Afhængigt af materialet og det ønskede resultat er der flere forskellige savklinger at vælge imellem.

Til blødt træmateriale kan savklingen også være blød og lidt fleksibel. Skal du save i hårdere materialer, har du brug for en hårdere klinge, der ikke slides så let. En anden ting at tænke på er TPI, hvilket angiver, hvor mange tænder savklingen har pr. tomme. Til træ og plast anbefales et TPI på 4–12, mens TPI for metal afhænger af materialets tykkelse og kan kræve alt fra 8 til 32.

Generelt skal savklingerne udskiftes ret ofte, og de sælges normalt ret billigt i pakker med flere klinger. For at det skal være nemt at skifte savklinge, skal du sikre dig, at du ikke behøver at bruge nogen værktøjer til udskiftningen. Savklinger kommer med forskellige fæste. Det mest almindelige er et Euro-fæste, eller også kaldet T-fæste. Det passer til flere velkendte mærker som Bosch, Makita, Milwaukee, Hikoki og Metabo.

Sav sikkert med stiksaven

En stiksav er nem at håndtere, men du skal selvfølgelig stadig tænke på sikkerheden for at undgå skader.

• Sørg for, at materialet, du skal save, er ordentligt fastgjort, så det ikke bevæger sig, mens du saver. Det er ikke nok at holde det fast med den ene hånd og save med den anden, især når du saver i større og tungere materialer. Fastgør det f.eks. med skruetvinger, så du sikrer, at det sidder fast både for din egen sikkerhed og for et godt resultat!

• Tjek også, at der ikke er genstande omkring dig, der er i vejen, når du saver, især under materialet, så du ikke ved et uheld saver i noget, der ikke skulle saves i.

• Beskyt dig selv ved at bruge beskyttelsesbriller og beskyttelse for næse og mund. På nogle stiksave kan du montere en spånafskærmning foran savklingen, der beskytter dig mod at få savsmuld, støv og splinter i ansigtet.

Sådan kan du bruge din stiksav

Med en stiksav kan du klare det meste inden for savearbejde og i flere forskellige materialer. Hvis du skal save en bræt lige over, save ud til en køkkenvask eller save kurver ud, er stiksaven det perfekte værktøj. Men der er lidt at tænke på.

Hurtighed eller præcision, når du saver?

At save brædder skal gå hurtigt og nemt. En pendulfunktion fremskynder arbejdet, men savsporet bliver ikke så pænt. Jo større pendulering, desto grovere savspor.

For at forfine savsporet kan du slukke for pendulfunktionen og vende brættet op og ned. Savklinger er generelt konstrueret med tænder, der vender opad, hvilket gør, at oversiden af materialet får en dårligere savflade end undersiden. Denne metode er praktisk at arbejde med, når du f.eks. skal lægge et laminatgulv, og du ønsker pæne overflader.

Hvis du synes, det er besværligt og svært at skulle vende materialet op og ned og tænke spejlvendt, findes der savklinger med tænder, der vender nedad og giver samme resultat som at save op og ned.

Bor et hul for at komme i gang

Hvis du skal save et hul midt i materialet, f.eks. til en køkkenvask, kan det være lidt tricky at vide, hvor du skal begynde. For det bedste resultat, kan du bore et hul af passende størrelse til savklingen en smule inde i den markerede linje og derefter kan du save dig ud til den. Tænk også her på, hvor fin eller grov overfladen skal være - vend op og ned eller tilpas savklingen efter dit ønskede resultat.

Mester i figursavning

Figursavning er også en af stiksavens specialiteter. Stiksaven er nem at styre, og modellerne er normalt designet, så du har god udsigt og kan save meget præcist. For en problemfri arbejdsgang og et godt resultat på kurver og mønstre skal du bruge en smal og fintandet klinge. Jo bredere tænder og klinge, desto sværere er det at dreje.

Den rette klinge til det rette materiale

Stiksaven passer til flere materialer. Afhængigt af om du skal save i træ, laminat, plast, gips, keramiske materialer eller metal, kræves forskellige klinger.

Hvis du saver i et blødere eller hårdere materiale, er det vigtigt at tænke på, hvor hurtigt eller langsomt du saver, og om du skal bruge pendulfunktionen. I bløde materialer som træ kan du have en højere hastighed og stor penduleffekt. Til hårdere materialer som metal er det bedre at save med en lavere hastighed og pendul, og for det bedste resultat skal du slukke for pendulfunktionen og bruge skærevæske.

Stiksavs ABC

Ampere (A) - Elektrisk strømstyrke. Batteriets "benzinbeholder" vises i antal ampere-timer (Ah).

Batteriindikator - Funktion, der viser, hvornår batteriet skal oplades.

Indsatsbatteri - Batteri, der indsættes i værktøjets håndtag.

LED-belysning - Indbygget belysning gør det nemmere at arbejde, når du arbejder i mørke omgivelser.

Pendulfunktion - Gør så savklingen ikke kun bevæger sig op og ned, men også frem og tilbage. Øger nedskæringen og er en god funktion at bruge ved overskæring.

Slagfrekvens - Bestemmer klingens hastighed. Jo hurtigere du saver, jo grovere bliver snittet.

Slaglængde - Jo længere slaglængden er, jo mere saver klingen pr. slag. Et almindeligt mål er 25–26 millimeter.

Savklinge - Selve klingen, du fastgør på savklingen for at kunne save. Du skal tilpasse savklingen efter det materiale, du arbejder med.

Savkapacitet - angiver, hvor dybt stiksaven og savklingen går, og hvor tykke materialer den kan klare. Kapaciteten varierer afhængigt af, om det f.eks. er træ eller metal, du skal save i.

Savvinkel - stiksaven kan normalt justeres i en vinkel på 0 til 45 grader.

TPI - forkortelse for tænder per tomme og angiver, hvor mange tænder savklingen har. Husk at bruge en savklinge med TPI, der passer til det materiale, du saver i.

Vibrationsdæmpning - Dæmper vibrationerne fra savningen og er behageligt for hænder og arme, hvis du saver i meget lang tid.

Volt (V) - Elektrisk spænding. Almindelige spændingstal på stiksav er 18 V, men de findes også i 12 og 36 V.

Watt (W) - Elektrisk effekt, der bruges, når man taler om ledningsdrevne stiksave.