Kontakt osChatFAQ30 dages fortrydelsesret

Bordrundsave

Bordrundsaven, også kaldet bordsav eller kløvesav, er et enkelt, men effektivt værktøj, der hjælper dig med at kløve planker og save store brædder med høj præcision.
  • Sorter efter
  • Varemærke
  • Produkttype
  • Pris
  • Produktstatus
22 produkter
  • 1

Vælg den rigtige bordrundsav

Rundsaven er god på mange måder, men når du skal skære lange brædder og store brædder, skal du bruge en bordrundsav. Da den roterende klinge stikker op gennem bordet, fremfører du selv materialet, der skal kløves eller skæres. Ved at fremføre materialet langs justerbare stop, kan du sikre dig, at du får et lige snit, og at alle de stykker, du har savet, bliver ens.

Hvad kan du gøre med en bordrundsav?

Bordrundsaven bruges normalt til at skære blødere materialer såsom træ, plast, spånplader og krydsfiner. Almindelige anvendelseområder er, når du skal save et stort bræt i mindre stykker og flække planker og strøer, men de mange indstillingsmuligheder gør den mere alsidigt end som så. Med lidt øvelse kan du gøre alt fra geringssavning til at save riller. Typiske anvendelseområder for en bordrundsav er: - Flækning af planker - Savning af store brædder i mindre stykker - Fremstilling af lister - Savning af riller - Lav udsparinger til at samle bjælker - Geringssavning på langs og vinkelsnit - Savning med lodret geringsvinkel Læs mere i vores artikel 6 anvendelseområder for en bordrundsav

Bordrundsav eller rundsav?

Bordrundsaven kan sammenlignes med en omvendt rundsav, der er fastgjort til bordet. Fordelen ved sådan en konstruktion er, at man ikke skal gå rundt med saven, når man arbejder med større materialer. En anden fordel i forhold til rundsaven er, at du har en flad overflade at lægge materialet på, hvilket giver dig mere kontrol, når du saver store brædder og lange planker. En anden nært beslægtet sav er kap- og geringssaven. Kap- og geringssaven er ideel, når du skal skære planker og strøer, men så snart du skal flække et materiale på langs, er bordrundsaven overlegen. De største ulemper ved bordrundsave er, at de fylder meget og sjældent er specielt bærbare. I Proffsmagasinets sortiment er der alt fra mere simple modeller til gør-det-selv-folk til store bordrundsave til professionelle brugere – men langt de fleste er et sted midt imellem. Læs også: Hvordan vælger jeg den rigtige rundsav?

Hvor store materialer skal du skære?

Det første spørgsmål, du skal stille dig selv, når du køber en bordrundsav, er, hvor brede de materialer, du skal arbejde med, er. Frihåndssavning uden brug af de justerbare stop anbefales virkelig ikke, og derfor er deres placering helt afgørende for, hvor bredt du kan save. På mange bordrundsave kan stoppet forlænges for at forlænge bordfladen. En større bordrundsav kan have en skærebredde på 60 centimeter med det forlængede håndtag, men på mindre bordsave når man sjældent en skærebredde på mere end 30 centimeter. Til at skære strøer eller flække planker på langs kan en mindre bordrundsav derimod være et godt valg.

Batteri- eller netdrift?

Ligesom mange andre stationære værktøjer er bordrundsave som regel netdrevne, men skal du arbejde steder, hvor der ikke er strømforsyning til rådighed, findes der også batteridrevne versioner. De batteridrevne maskiner bruger ofte 18 eller endda 54 volt batterier. De stærkeste maskiner har en ydeevne, der kan sammenlignes med netdrevne bordrundsave, men batterier koster penge og skal oplades. Medmindre du specifikt har brug for en ledningsfri maskine, er der sjældent en grund til at vælge den batteridrevne.

Hvor bærbar skal din bordrundsav være?

Da det er svært at finde en bordrundsav, der vejer under 20 kilo, er det svært at tale om transportable bordrundsave. Til gengæld kan man hurtigt konstatere, at der findes bordrundsave i forskellige størrelser lige fra simplere modeller omkring de førnævnte 20 kilo til store og meget stationære save på over 100 kilo. For at vælge hvilken model der passer til dig, skal du tage højde for, hvor stort dit budget er, hvor meget plads du har, og hvordan du vil bruge din bordrundsav. Det er vigtigt at huske på, at du også har brug for lidt plads til at manøvrere for at kunne arbejde effektivt med bordrundsaven. Hvor meget gulvplads du har brug for afhænger af størrelsen på de emner, du skal håndtere.

Bordrundsav med eller uden stativ?

Langt de fleste bordrundsave kan bruges både med og uden stativ eller savbord, men har du ikke en god overflade at stille saven på, eller hvis du bruger den forskellige steder, er et bord at foretrække. Nogle bordrundsave sælges sammen med borde eller ben, der kan samles, men langt de fleste sælges som de er, så du kan vælge det bord eller stativ, der passer dig bedst. Skal du købe et separat savbord, skal du tjekke, at bordet passer til saven, og at skruehullerne passer. Nogle producenter har borde, der passer til både kap- og geringssave og bordrundsave, men det er endnu mere almindeligt, at de passer til enten den ene eller den anden type.

Forskellige typer arbejdsborde

Den store fordel ved et arbejdsbord er, at du kan arbejde med saven overalt i en behagelig arbejdshøjde. Vælger du også et klapbord med hjul, kan du nemt rulle saven, når du skal flytte den. Nogle arbejdsborde er lavet, så du kan opbevare saven på højkant, mens den stadig er samlet, for at spare plads. Køb arbejdsborde og rullevogne her! Hvad koster en bordrundsav? Bordrundsave fås i forskellige prisklasser lige fra simple budgetmodeller til professionelle produkter til titusindvis af kroner. For en god bordrundsav af høj kvalitet kan du forvente at betale fra cirka 5.000 kroner og opefter. For 10.000 kroner får du en mere avanceret bordsav med større kapacitet, men de er primært beregnet til professionelle brugere.

Flæk-, kap- og geringssave løser flere opgaver

Overvejer du, om du skal købe en bordrundsav eller en kap- og geringssav? I så fald kan flække-, kap- og geringssaven være et godt alternativ. Flække-, kap- og geringssaven fungerer som en kap- og geringssav, der giver dig mulighed for at låse klingen og "vende" bordet for at forvandle den til en bordrundsav. En endnu mere kompakt udgave har et lille, men brugbart savbord ovenpå klingen, som kan foldes op, når du ønsker kap- og geringssavfunktionalitet. Her finder du flække-, kap- og geringssave!

Specifikationer

Her er de vigtigste specifikationer, som du skal kende til, når du skal vælge en bordrundsav.
    Motoreffekt
Effekten af netdrevne bordrundsave måles i watt, og jo højere antal watt, jo stærkere er maskinen. Hvor mange watt du skal bruge afhænger helt af, hvad du skal skære i. Hvis du blot skærer lister, skal du ikke bruge så meget motorkraft, men flækker du et langt stykke træ på 2 x 6 tommer eller mere, anbefaler vi en bordrundsav med mindst 1800 watt. Hvis du skal skære hårdere træ som eg eller ibenholt, skal du tættere på 2200 watt (eller endnu stærkere, men så skal værktøjet køre på tre faser).
    Omdrejninger
Bordrundsavens hastighed er angivet i omdrejninger pr. minut (rpm). Da bordrundsave normalt er beregnet til savning af træ, er det ofte bedre, jo højere omdrejningstallet er. Klingen roterer normalt med 3500-5000 omdrejninger i minuttet afhængigt af klingen størrelse.
    Geringsvinkel
Geringsvinklen, eller skærevinklen, angiver, hvor meget du kan vippe savklingen til højre og venstre for at kunne skære træ med præcise grader til hjørner, geringssnit mm. Hvor meget du kan vinkle bladet afhænger af modellen, men de fleste kan vippes mellem 45-50 grader.
    Bladdiameter
Savhøjden, altså hvor tykt materiale du kan save, er begrænset af diameteren på det monterede savblad. En større klinge kræves eksempelvis, når du skal skære tykke stolper og ikke vil skulle vende materialet for at komme hele vejen igennem. Derfor skal du tænke over, hvor tykt materiale du vil save, før du træffer dit valg. Hos Proffsmagasinet sælger vi bordrundsave med klingediametre fra 216 millimeter til 450 millimeter og endnu større. Den maksimale kaphøjde er normalt lidt mindre end en tredjedel af klingens størrelse, men tjek altid det nøjagtige tal. Ved valg af bordrundsav er det vigtigt at tænke på, at den angivne savdybde kun gælder ved savning på 90 grader, og at savdybden bliver mindre, når du vinkler klingen. Læsetip: Ekspert fra Dewalt: 14 tips til mere sikker brug af din bordrundsav

Hvad er hvad på bordrundsaven?

    Savklinge
En forudsætning for, at du kan lave rene og pæne snit med din bordrundsav, er, at du har den rigtige savklinge til opgaven, og at den er indstillet til den opgave, du skal udføre. Når du køber en savklinge til din bordrundsav, er det vigtigt, at den har de rigtige mål, og at den er lavet til bordrundsave. I modsætning til håndrundsaven og kap- og geringssaven har bordrundsavens klinge normalt en positiv tandstigning, hvilket betyder, at klingens tænder er vippet fremad i savens rotationsretning. Jo færre tænder en savklinge har, jo hurtigere arbejder den sig gennem materialet. En savklinge med flere tænder arbejder langsommere, men laver et finere snit.
    Parallelstop;/ul> Parallelstoppet løber parallelt med det, du skal save, og det kan skubbes til højre og venstre for at justere savbredden. Det er vigtigt, at parallelstoppet er let at justere, at det har en tydelig millimeterskala, og at det er helt lige. Ved savning holder du emnet mod anslaget, mens du bevæger det fremad i en kontrolleret bevægelse.
      Vinkelstop
    Skal du skære materiale i bredden, skal du i stedet bruge vinkelstoppet. Vinkelstoppet er monteret i en fræset not på bordet og justeret til savning i vinkler. Det er vigtigt for sikkerheden aldrig at bruge begge stop samtidigt, fordi materialet risikerer at komme i klemme eller blive fremført skævt, hvilket øger risikoen for såkaldt tilbageslag (at det sætter sig fast i klingen og kastes tilbage mod brugeren).
      Klingeskærm
    Næsten alle bordsave har en klingeskærm, der automatisk bevæger sig op, når du skubber materialet mod den. Klingeskærmens opgave er naturligvis at forebygge skader og bør derfor anvendes så vidt muligt. Hvis du skærer riller i en træplade, kan det være nødvendigt at fjerne klingeskærmen til lige præcis den opgave, men glem ikke at sætte den på igen, når du er færdig. Klingeskærmen er ofte gennemsigtig, så man kan se savklingen.
      Kløvekniv
    Bag klingen sidder kløvekniven, også benævnt spaltekniv. Mange fjerner kløvekniven i den tro, at den ikke tjener noget formål – men det gør den. Da klingen på bordrundsaven snurrer mod dig, er der altid en risiko for, at det materiale, du saver, bliver slynget tilbage mod dig med høj hastighed – især hvis du saver i et vådt materiale, der går sammen umiddelbart efter klingen.
      Kløvekniv
    Kløveknivens opgave er at holde de savede materialer fra hinanden, så de ikke klemmer rundt om bladet og sætter sig fast. Når du skal skære riller på undersiden af et emne, skal du ofte fjerne kløvekniven midlertidigt, eller alternativt sætte en lavere kløvekniv på, hvis producenten har medsendt en sådan. Kløvekniven kan også hjælpe dig med at holde retningen, når du saver i frihånd!
      Nulspændingsafbryder
    Alle bordrundsave på markedet er udstyret med en nulspændingsafbryder. Funktionen af nulspændingsafbryderen er at forhindre saven i at starte efter strømmen er blevet afbrudt.
      Udsugning
    Da der er meget støv og savsmuld fra en bordrundsav, skal du kunne tilslutte en støvsuger. Så undgår du at indånde støv, og rengøring bliver nemmere. Næsten alle bordrundsave har en central støvsuger på bagsiden med en diameter på 80-100 millimeter til tilslutning af en støvsuger eller spånsuger. En spånsuger, som samler spånerne i en stor plastikpose, foretrækkes ofte, fordi den ikke fyldes så hurtigt som en støvsuger. Spånerne kan så gemmes og fx bruges til opsugning af væske. Nogle modeller har også en udsugning ved klingeskærmen.
      Bordforlænger
    Jo længere stykker du saver, jo vigtigere er det, at det savede materiale er understøttet bag savklingen. Mange save har derfor en udtrækkelig støtte, der fungerer som en forlængelse af bordpladen. Jo længere den kan trækkes ud, desto bedre. En anden variant er, at der monteres ekstra brædder på bordet for at udvide arbejdsfladen.

    Tilbehør til smartere og mere sikker brug af din bordrundsav

    Høreværn Det er ikke usædvanligt, at bordrundsaven har et lydtryksniveau på omkring 100 decibel, hvilket er mere end nok til permanent at skade hørelsen. Høreværn er derfor et must. Sikkerhedsbriller Da bordrundsavens klinge roterer mod dig, er der risiko for, at mindre stykker træ og spåner følger klingen og slynges mod dig. Beskyt dit syn med beskyttelsesbriller. Ansigtsmaske Ikke alt støv bliver samlet op af støvsugeren, så det kan være en god idé at have en ansigtsmaske på, når du arbejder indendørs.
      Skubbere
    For at kunne save mindre stykker uden at risikere fingrene skal du bruge en skubber. Skubberen er en pind, der er formet til at gribe om materialet og skubbe det mod klingen. Langt de fleste bordrundsave leveres med en skubber, men de kan også købes separat, hvis du har brug for flere eller foretrækker et bestemt design. Støvsuger/spånsuger Der er mange spåner og meget støv, når du arbejder med en bordrundsav. Med en støvsuger eller spåsuger tilsluttet udsugningen bliver rengøringen nemmere, samtidig med at du undgår at indånde støv.

    Bordrundsavens ABC

    For at kunne sammenligne forskellige bordrundsave skal du kunne læse produktspecifikationerne korrekt. I denne ordliste forklarer vi de mest almindelige termer forbundet med bordrundsave. Bordforlænger - Udtrækkelig støtte, der forlænger bordfladen. Støvsugertilslutning - Ofte placeret på bagsiden af saven. Effekt - Den netdrevne bordrundsavs effekt måles i kilowatt (KW). Effekten af den batteridrevne bordrundsav måles i volt (V). Geringsvinkel - Angiver i hvor mange grader du kan vippe savklingen/vinkelstoppetVandret geringsvinkel - Angiver, hvor snævre vinkler du kan skære med vinkelstoppet. Skærehøjde - Skærehøjden angiver, hvor højt materiale du kan skære. Skærehøjden er knyttet til størrelsen af savklingen. Kickback - Når det savede materiale sætter sig fast i klingen og slynges tilbage mod brugeren. Klingeskærm - En plastikskærm, der dækker klingen, når saven ikke er i brug og løftes automatisk, når du skubber materialet mod den. Også kaldet sprængskærm. Kløvebredde - Hvor brede emner kan du skære ved hjælp af parallelstoppet. Kløvekniv - Kløvekniven stikker op fra bordet bag klingen for at holde det savede materiale fra hinanden og forhindre det i at klemme sig fast. Kløvesav - Et andet ord for bordrundsav. Parallellstop - Stop, der løber parallelt med savklingen. Skubber - Tilbehør til at skubbe emnet frem. Rullebuk - Fritstående buk med en roterende rulle, der hjælper dig med at fremføre materialet. Kløvekniv - Se "Kløvekniv" Spindellås - Mekanisme, der gør det muligt at skifte savklinge uden værktøj. Stativ - Hæver bordrundsaven til en behagelig arbejdshøjde. Sikkerhedsafbryder - Forhindrer, at saven starter automatisk efter strømsvigt. Tandvinkel - Bordrundsavens savklinge har normalt en positiv tandvinkel. Trolley - Stativ med hjul, der kan foldes ned, så stativet kan rulle. Omdrejningstal - Angiver, hvor hurtigt savklingen roterer. Mindre savklinger roterer med flere omdrejninger i minuttet. Lodret geringsvinkel - Angiver, hvor meget du kan vippe savklingen. Håndsving - Du bruger håndsvinget på undersiden af saven til at hæve og sænke klingen. Vinkelstop - Forskydeligt stop til savning i grader. Volt - Den batteridrevne bordrundsavs effekt måles i volt (V) Watt - Effekten af den netdrevne bordrundsav måles i watt (W).