Lider du under høje temperaturer og klam luft, når du skal sove? I denne artikel vil vi fortælle dig, hvad du skal overveje, når du skal købe en effektiv aircondition til soveværelset.

Med sommeren kommer højere temperaturer både udenfor og indenfor. De fleste ser frem til en sæson med sol, badning og udendørsaktiviteter, men der er en bagside: varme nætter i soveværelser, der aldrig synes at blive køligere end en gennemsnitlig sauna, selv med åbne vinduer.

Når dagene og nætterne begynder at blive varmere, begynder mange at overveje at købe en aircondition, også kendt som luftkøler eller klimaanlæg. I modsætning til ventilatorer og luftkølere sænker en aircondition faktisk temperaturen i rummet ved at absorbere varmen og lede den ud gennem en luftslange.

Hvad skal man overveje, når man vælger en bærbar aircondition til soveværelset?

Det er ikke altid nemt at vide, hvilken aircondition man skal vælge, især hvis man primært skal bruge den til at sænke temperaturen i et soveværelse. Vi kontaktede eksperten Rickard Sohlin fra Wood's for at få svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål og få praktiske tips til kølige sommernætter.

Vælg en bærbar aircondition med tilstrækkelig kapacitet

- For at kunne sænke temperaturen i rummet er det vigtigt, at din bærbare aircondition har tilstrækkelig kapacitet. Kapaciteten angives i watt eller BTU (britiske termiske enheder) og kan nemt oversættes til kvadratmeter. Den nemmeste måde er at gange enhedens kilowatt (kW) med 10. En aircondition med en køleeffekt på 2,6 kW kan derfor køle et rum på cirka 26 kvadratmeter. En anden metode er at regne med, at der kræves ca. 350 BTU pr. kvadratmeter. Det er ikke præcise målinger, og der er mange faktorer, der påvirker, hvordan din aircondition fungerer i rummet, men begge metoder giver en god vejledning.

Der findes ingen lydløs aircondition - men en kraftig aircondition køler hurtigere

 - At en aircondition til soveværelset skal være så kompakt og stille som muligt kan lyde som en selvfølge, men at lægge for meget vægt på decibel er en fejl. Årsagen er, at ingen aircondition er så stille, at du vil have den kørende, når du sover alligevel. Hvis du vælger en "stille" aircondition, vil den dog have lavere kapacitet og derfor skulle køre i længere tid for at sænke temperaturen i rummet. Hvis du synes, at lyden er irriterende, kan du derfor købe en mere effektiv aircondition, der kan køle rummet tilstrækkeligt inden sengetid. Du kan ikke overdimensionere den!

Da resultatet kan påvirkes af placering, ventilation, store vinduer og andre faktorer, er det aldrig en god idé at vælge en aircondition, der lige præcis dækker dine behov. Hvis du har et rum på 25 kvadratmeter, bør du i stedet vælge en aircondition, der kan klare 35 kvadratmeter.

Find en god måde at lede varm luft ud

- Mange ønsker en aircondition uden slange, men desværre findes sådan en ikke i dag. En aircondition fungerer ved at lede varm luft ud af rummet og holde den kolde luft tilbage. Du kan tilslutte slangen til en udluftningskanal eller lave et hul i væggen, men de fleste hænger den ud af vinduet.

- For at forhindre luften i at komme tilbage skal du tætne omkring slangen. Det er vigtigt at bemærke, at plastskinnen, der følger med, når du køber en bærbar aircondition, er designet til amerikanske eller asiatiske vinduer, der åbnes opad eller trækkes til siden. Til et typisk dansk vindue kan du have brug for en vinduestætningspakke. Denne pakke fungerer til alle aircondition-modeller, uanset mærke. Det er et stykke stof med lynlås, der fastgøres med velcro til vinduet og vinduesrammen. Det behøver ikke at være helt tæt, men jo tættere det er, desto bedre vil din aircondition fungere.

- Et andet tip, som få kender til, er at du kan opnå endnu bedre effekt ved at isolere selve slangen, så den ikke afgiver så meget varme. Dette kan du gøre med almindelige frottéhåndklæder eller med mere professionel isolering.

Køl rummet ned i god tid, før du går i seng

- Forudsat at du har valgt en aircondition med tilstrækkelig kapacitet, kan luften i et soveværelse køles hurtigt ned. Derfor er der mange, der starter den nogle timer, før de skal sove, og slukker den, når luften føles behagelig. Problemet er, at isoleringen i væggene og loftet ikke når at køle ned, og det bliver derfor hurtigt varmt igen. For at undgå dette kan du starte airconditionen et par timer, før du går i seng. Så kan både vægge og loft køle ordentligt ned.

Det er svært at køle flere rum ned med en aircondition

- En bærbar aircondition fungerer bedst, når du behandler et rum ad gangen. Hvis du overvejer en aircondition, der skal håndtere et større område, kan det være mest effektivt at købe en kraftig aircondition som f.eks. AC Venezia 18K, der effektivt og hurtigt kan køle et rum ned ad gangen og derefter flyttes til det næste rum.

Et andet alternativ kan være at købe to mindre aircondition-enheder som f.eks. Wood's AC Milan for at opnå hurtige og effektive resultater og undgå at skulle flytte rundt på din aircondition mellem rummene.