Under de kolde dage om vinteren er det nemt at glemme, hvor kvælende det kan være indendørs om sommeren. Solen bager, apparater afgiver varme, og det er svært at lufte ordentligt ud. En behagelig indendørstemperatur er vigtig for både søvn og velvære og behøver ikke være særlig svær at opnå. I denne guide vil vi gennemgå alt, hvad du behøver at vide for at vælge den rigtige bærbare AC til dine behov!

Med en bærbar luftkonditionering kan du nemt regulere luftstrømmen og skabe en behagelig og kølende indendørstemperatur, selv på årets varmeste dage. Den mobile funktion gør det nemt at flytte apparatet rundt mellem forskellige rum eller tage det med til sommerhuset.

Hvordan virker en bærbar AC?

I modsætning til en ventilator, der blot blæser luften rundt i rummet, eller en luftkøler, der sænker temperaturen ved hjælp af en vandtank, fungerer en bærbar luftkonditionering som et køleaggregat, hvor et kølemiddel transporteres rundt i et kølesystem. Ved at ændre trykket i kølemidlet absorberer det varme i den ene del af systemet og afgiver varme i den anden del.

Et højere tryk opnås ved hjælp af en kompressor, mens et lavere tryk opnås, når kølemidlet passerer en ekspansionsventil. Denne metode udnyttes i en bærbar AC og er i princippet den samme teknik, der anvendes i et køleskab. Den varme luft, som produktet producerer, ledes derefter ud gennem en luftslange.

Når du skal vælge det rigtige produkt til dine forudsætninger, kan det være en god idé at kigge på produktets kølekapacitet. Hvis du vil sammenligne kølekapaciteten mellem forskellige modeller, bør du kigge efter størrelsen i kilowatt (kW) og British Thermal Unit (BTU) i produktets tekniske data.

Bærbar AC fra Woods.

Ventilator, luftkøler eller bærbar AC?

Nogle gange står valget mellem at købe en ventilator, en luftkøler eller en bærbar AC. Det er vigtigt at vide, hvad der adskiller de forskellige apparater. Den vigtigste forskel er, at en AC køler luften ned ved hjælp af et kølemiddel, mens en luftkøler køler luften ned ved hjælp af damp fra en vandtank.

En luftkøler er generelt mere energieffektiv, nem at bruge og giver behagelig kølighed i udstrømningsretningen, men en AC kan på en mere effektiv måde sænke den faktiske temperatur. Den største fordel ved en luftkøler er, at du ikke behøver at lede varmluften ud gennem en slange.

Hvis du blot ønsker en luftstrøm uden at behøve at sænke temperaturen, kan en ventilator være et godt alternativ.

Hvordan installerer man en bærbar AC?

Installation af luftkonditionering er nemt med en bærbar luftkonditionering. Det er normalt bare at tilslutte stikket til en almindelig stikkontakt. Derefter tilslutter du nemt apparatets udblæsningsslange til f.eks. en altandør eller ud gennem et af dine vinduer. Du kan også vælge at lede slangen ud gennem et boret hul eller en ventil.

Findes der bærbare AC-enheder uden slange?

Selvom en bærbar AC er nem at installere og flytte rundt mellem forskellige rum, kan du ikke undgå at lede varmluftslangen ud fra rummet. Naturligvis kan du lave et hul i væggen eller lede luften ud gennem en eksisterende ventil, men de fleste fører slangen ud gennem et vindue eller en altandør.

For at forhindre, at den varme luft kommer tilbage ind i rummet, skal du sørge for, at det er tæt omkring slangen. I de fleste tilfælde skal du derfor købe et tætningskit til vinduet eller et tætningskit til døren. Kittet består normalt af en klud med lynlås, som fastgøres med velcro.

Nogle gange følger der en hård plastikspatel med, som skal fungere som tætningsmiddel, men disse er primært designet til amerikanske eller asiatiske vinduer, der skubbes opad eller til siden. Hvis du har et vindue, der åbnes indad eller udad, er tætningskittet altid det sikreste valg.

Forskellige rum og boliger har forskellige forudsætninger, men fælles for de fleste bærbare produkter er, at de har praktiske løsninger, der er lette at bruge

Bærbar aircondition i soveværelset

Hvor meget køler en bærbar AC?

Hvor meget en bærbar luftkonditionering køler, afhænger blandt andet af dens kølekapacitet. Høj kølekapacitet betyder, at du kan køle større rum, og omvendt. Kølekapaciteten angives i kilowatt (kW) eller British Thermal Unit (BTU). Afhængig af hvilket tal du kigger på, er der forskellige måder at beregne, hvor stor kapacitet du har brug for.

Hvis du kigger på BTU, anbefaler mange producenter en kølekapacitet på cirka 350 BTU pr. kvadratmeter.
For eksempel:
20 kvm = 7000 BTU
35 kvm = 12000 BTU
50 kvm = 18000 BTU

Hvis du i stedet kigger på kW, er tricket at multiplicere antallet med 10. Så kan du hurtigt beregne, at dit rum på 26 kvadratmeter har brug for en bærbar AC med en kølekapacitet på 2,6 kW eller mere. Det er vigtigt at tænke på, når du vælger en bærbar AC, at det ikke er muligt at overdimensionere, og det er altid bedre at vælge en AC, der kan klare rummet med god margin.

Det eneste, der vil ske, hvis du placerer en kraftfuld AC i et lille rum, er, at den vil sænke temperaturen hurtigere og ikke behøve at være tændt lige så længe.

Selvom de fleste bærbare luftkonditioneringsanlæg nemt kan flyttes rundt mellem forskellige rum, kan det være en god idé at overveje, hvor produktet fungerer mest optimalt med den rette plads. Kontorer og soveværelser stiller ikke de samme krav som store åbne opholdsstuer. Sidstnævnte kræver ofte lidt kraftigere modeller.

Hvad koster en bærbar AC?

En bærbar AC koster fra et par tusinde kroner og opefter. Men ligesom med de fleste ting er der stor variation både med hensyn til pris og ydeevne. De billigste varianter har ofte lavere kølekapacitet og er derfor velegnede til mindre rum, mens de dyrere er mere kraftfulde. Lydniveau, miljøklasse, design og ekstrafunktioner som luftrensning eller affugtning påvirker også prisen.

Nogle modeller leveres med en indbygget wifi-funktion, så du nemt kan styre temperaturen ved hjælp af din telefon. Det er ofte let at sammenligne de forskellige modellers forskellige specifikationer. På den måde kan du nemt få et billede af, hvad du betaler for, og om der er noget, du er villig til at gå på kompromis med.

Hvad koster en bærbar AC i drift?

Det er næsten umuligt at give et retfærdigt billede af, hvad en bærbar luftkonditionering vil koste dig. For at finde ud af, hvad en bærbar AC koster i drift, skal du tage hensyn til flere parametre:
• Hvor stort er det areal, der skal køles ned?
• Hvad er den køleeffekt, din bærbare AC har?
• Hvilken komforttemperatur vil du have?
• Isoleringen i dit hjem
• Dit hjems udsættelse for solen
• Hvor meget du vælger at bruge din AC
• Hvor meget du betaler for din elektricitet

Selvfølgelig er det svært at give en standardpris, da forskellige hjem har forskellige forudsætninger. Mennesker har forskellige præferencer for, hvad de anser for at være en behagelig rumtemperatur, og vælger derfor at bruge deres bærbare luftkonditionering på forskellige måder. Det, der dog skal siges, er, at du nemt kan påvirke, hvad omkostningen bliver.

Placer din luftkonditionering smart og træk gardinerne for, når solen er stærkest. Hvis du vælger en bærbar AC med en smart timer-funktion, kan du nemt styre din brug. På den måde undgår du at køle dit hjem ned, når du ikke har brug for det.

Lav ikke denne fejl, når du vælger AC til soveværelset

Hvis du vil placere din bærbare AC i et soveværelse, kan det være en god idé at lede efter et produkt med lavt decibeltal (dB), men i praksis er der faktisk ingen AC, der er så stille, at du vil have den tændt, når du sover. I stedet kan du indstille AC'en i god tid, inden du skal gå i seng, og lade den køle rummet ordentligt ned. På den måde er det snarere en fordel at vælge en AC med høj effekt, der larmer mere, fordi den vil køle rummet hurtigere. Bare husk at lade AC'en køre længe nok til at køle isoleringen i væggene og loftet ned. Ellers risikerer du, at rummet hurtigt bliver varmt igen.

Henrik, Staypro
Som Staypros testchef griber Henrik enhver lejlighed til at mærke og teste de nyeste produktnyheder i sortimentet - ikke sjældent foran kameraet i testlaboratoriet.

Wifi giver dig mulighed for at starte AC'en på afstand

Næsten alle bærbare AC-enheder leveres med en form for fjernbetjening, når du køber dem, men hvis du vil have endnu større frihed, skal du vælge en AC med wifi. Det giver dig mulighed for at styre den tilsluttede enhed ved hjælp af din telefon - i nogle tilfælde med understøttelse af stemmestyring via Google Assistant, Amazon Alexa og lignende systemer. Nogle producenter lader dig styre deres enheder, uanset hvor du er i verden, mens andre begrænser fjernbetjeningen til kun at fungere inden for hjemmets vægge.

Flere anvendelsesmuligheder med indbygget luftaffugter

Mange tager deres bærbare AC frem, når det begynder at blive varmt, og gemmer den væk i skabet, når efteråret kommer. Hvis du har brug for en affugter til kælderen, badeværelset eller vaskerummet, kan du vælge en AC med indbygget affugter og få begge funktioner i samme enhed.