Når du skal købe en klinge til din bordrundsav, er der nogle ting, du skal tænke på. Vi havde en snak med Ulf Olsson, Commercial training manager hos Stanley Black & Decker, for at få svar på de mest almindelige spørgsmål.

Hvis klingen er blevet sløv, har synlige skader, eller hvis du ønsker et finere snit, når du saver i laminerede plader, så bliver du før eller siden nødt til at købe en ny klinge til din bordrundsav. Men som altid er der mere end én model, der ser ud til at passe. For at svare på de mest almindelige spørgsmål havde vi en snak med Ulf Olsson, Commercial training manager hos Stanley Black & Decker (som blandt andet ejer Dewalt).

Hvad skal man tænke på, når man vælger en savklinge til bordrundsaven?

- Fordi bordrundsaven er lavet til at save i træ, er det normalt rene træklinger, du har at vælge imellem. Det er vigtigt, at klingen er beregnet til bordrundsave, at den har de rigtige dimensioner, og at hulstørrelsen på klingen passer. Monter aldrig en klinge, der er større eller mindre end det, maskinen er beregnet til. Generelt bruger batteridrevne maskiner tyndere klinger. Årsagen til det er, at en tyndere klinge fjerner mindre materiale og giver mindre modstand. Det gør, at du udnytter batteriets energi bedre.

Hvor vigtigt er antallet af tænder?

- Antallet af tænder på savklingen er afgørende for, hvilket snit du får. En klinge med færre tænder giver et grovere og hurtigere snit, mens flere tænder giver mere modstand og et finere snit. Mange af vores savklinger har omkring 24 tænder, hvilket er et lavt antal tænder for at lave en hurtig opdeling. Hvis du f.eks. skal save i laminerede plader og ønsker et finere snit, kan du vælge en klinge med flere tænder.

Hvad karakteriserer klinger til bordrundsave?

- En karakteristisk ting ved bordrundsavens klinge er, at den normalt har en positiv tandvinkel, hvilket betyder, at tanden hælder lidt fremad i sin position. Klinger til afkortningssave og rundsave har derimod en tand, der hælder nogle grader bagud for at være mere skånsom mod materialet. Når du monterer klingen, er det vigtigt, at den har den rigtige rotationsretning. Du kan se rotationsretningen på klingen ved hjælp af en eller flere pile.

En klinge med færre tænder giver et grovere og hurtigere snit, mens flere tænder giver mere modstand og et finere snit.

Hvad adskiller en billig savklinge fra en dyrere?

- Den dyrere klinge er ofte laserskåret af et stykke metal, hvilket gør, at metalets egenskaber bedre kan bevares. Dyrere klinger kan også have ekspansionsriller i klingens yderkant, hvilket gør, at de bevarer deres rette profil selv under høj belastning og varmeudvikling. Der findes også klinger med laserskårne riller i selve klingestammen. Disse riller hjælper med at holde klingen lige samtidig med at de reducerer støjniveauet. En anden faktor, der påvirkes af prisen, er mængden af hårdmetal i tænderne og hvor mange gange klingen kan slibes. For eksempel kan Dewalt's Extreme Workshop-klinger slibes op til fem gange.

Hvornår er det tid til at skifte klinge?

- Slid sker gradvist, men ofte mærker du, når det er tid til at skifte savklingen. Du vil mærke mere modstand, når du saver, at materialet brænder, og at du får et dårligt snit. Men du behøver ikke altid at slibe eller skifte den. Hvis der har opbygget sig et lag af harpiks og snavs på klingen, kan der anvendes forskellige rengøringsmidler til at vaske klingen. Save klarer sig altid bedst med en skarp, ren og frisk klinge!