Det er ikke svært at rengøre din bil selv. I denne artikel giver vi dig tips og råd om, hvordan du kan rengøre bilens indre, vaske bilen selv, pudse vinduerne og få instrumentbrættet til at skinne.

Du støvsuger måske dit hjem flere gange om ugen, men hvornår rengjorde du sidst bilens indre? Det er en selvfølge for mange at køre til bilvasken, når bilen er beskidt, men få lægger den samme opmærksomhed på bilens indvendige side - selvom de tilbringer størstedelen af tiden der.

En måde at passe på bilen på er at få den rengjort professionelt. Rengøring, eller rengøring af bilens interiør og eksteriør, indebærer en grundig rengøring. Hvis snavset er indgroet, og sæderne er plettede, kan det absolut være berettiget, men hvis du regelmæssigt rengør din bil, behøver det slet ikke være svært at holde den flot uden professionel hjælp. Et passende rengøringsskema kan være at støvsuge bilen og udføre enkle rengøringsopgaver en gang om måneden og foretage en grundig rengøring et par gange om året, f.eks. i forbindelse med dækskift eller efter ferien.

Du har ikke brug for avancerede maskiner til at rengøre bilen

Ligesom med så meget andet bliver arbejdet både nemmere og sjovere med de rigtige værktøjer. En kraftig støvsuger vil hjælpe dig meget, men hvis du er forsigtig med ikke at suge væsker ind, kan du også bruge en almindelig husholdningsstøvsuger. Specialmaskiner som damprensere, tekstilrensere, vinduesrensere og højtryksrensere kan gøre det endnu lettere, men man skal bestemt ikke undervurdere, hvor langt man kan komme med klud, sæbe og lunkent vand.

Rengør bilens indre i 8 trin

Tag gulvmåtterne ud og rengør dem

Et godt tip, inden du starter, er at sikre dig, at du har nok plads til at åbne bildørene og bevæge dig frit rundt om bilen. Et passende første trin er derefter at fjerne eventuelle gummimåtter og lægge dem ud på jorden. Den nemmeste måde at gøre dem rene på er ved at skylle dem med højtryksrenser, men hvis snavset er genstridigt, kan du få brug for at skrubbe dem med en børste og opvaskemiddel. Hvis du ikke har en højtryksrenser, kan du bruge en almindelig vandslange eller en spand vand. Mens du alligevel har børsten i hånden, kan du også rense bilens pedaler.

Støvsug hele bilen

Når bilen er tømt for måtter, skrald og løse genstande, er det tid til at støvsuge. Mange bruger deres almindelige husholdningsstøvsuger til at støvsuge bilen, men vi anbefaler kraftigt, at du bruger en kraftig støvsuger. En almindelig støvsuger er primært beregnet til at suge støv op, mens en kraftig støvsuger kan klare forskellige typer snavs. Det er heller ikke ualmindeligt, at bilens interiør er lidt fugtigt, og i så fald er en kraftig støvsuger et must, da en almindelig støvsuger kan blive beskadiget, hvis der kommer fugtig luft ind i motoren.

Støvsug bilen grundigt og glem ikke handskerummet, ventilationsåbningerne, bagagerummet og andre svært tilgængelige steder. Brug en lang og smal dyse til at støvsuge i sprækker og mellem sæderne. Der kan gemme sig både det ene og det andet der.

Støv bilens tekstiler af

Sæder og andre tekstiler kan være svære at få rene. En god arbejdsgang er normalt at støvsuge først og derefter bruge fugt til at behandle pletter og friske op. Til støvet anbefaler vi, at du bruger en støvsuger med et passende mundstykke til tekstiler eller møbler. Et godt trick er at banke sæderne godt med en almindelig tæppebanker og derefter støvsuge, når støvet har lagt sig. For at fjerne det allersidste støv kan du bruge en klæbrig fnugrulle.

Bruger du din almindelige husholdningsstøvsuger til at støvsuge bilen? En kraftig støvsuger klarer jobbet bedre og kan suge væsker op.

Vask sæderne og behandl pletter

Nu er det tid til at vaske bilens tekstiler og behandle pletter. Et velprøvet trick er at bruge to vaskeklude - en tør og en fugtet med lunkent vand og sæbe. Tryk dem mod stoffet skiftevis, indtil du har arbejdet dig igennem hele sædet. Til dybere rengøring kan du bruge damprenser eller en speciel tekstilrensemaskine. Sørg blot for ikke at gennemvæde tekstilerne. Det kan gøre det svært at tørre.

Vær forsigtig med læderbeklædningen

 Hvis bilen har læderbeklædning, skal du være forsigtig. Tør sæderne af med en lille mængde sæbe og lunkent vand eller brug specielle læderrensere. Det anbefales også at genopfriske sæderne med læderbalsam med jævne mellemrum, så de ikke tørrer ud og revner. Hvis du er usikker på, hvad du skal bruge, er det altid godt at starte på et lille og skjult område.

Henrik, Staypro

Staypro's testchef Henrik griber enhver mulighed for at teste de seneste produktnyheder i sortimentet - ikke sjældent foran kameraet i testlaboratoriet.

Rengør instrumentbrættet og andre overflader

Når du rengør instrumentbrættet og andre overflader, kan du komme langt med en fugtig klud og lidt sæbe. Det er unødvendigt at bruge stærke kemikalier og midler. Hårde pletter kan du behandle med en tandbørste eller en lille svamp.

Vinylpleje eller forskellige typer af voks kan bruges til at få overfladerne til at skinne, men de skal absolut ikke bruges på rattet, gearstangen eller knapperne, da det vil gøre overfladerne glatte. Du skal også være forsigtig med displays og navigationsskærme. De kan bedst rengøres med midler og vådservietter til skærme.

Puds vinduerne og forruden

Beskidte ruder med fedtede fingeraftryk kan få enhver bil til at virke beskidt. Det er ikke svært at pudse bilens vinduer indvendigt. Den nemmeste måde er at spraye lidt almindeligt vinduesrens på og tørre glasset rent med en fnugfri klud eller en mikrofiberklud. Du kan også bruge en vinduesvasker til at suge rengøringsmidlet op.

Rens måtten med trykluft

Det kan være tidskrævende og svært at få snavs op fra den grove gulvmåtte, men der er et trick! Vælg den smalleste dyse, du kan finde, og pust trykluft direkte ned i måtten, så løftes snavset op nedefra.

Få den rette duft

Der er få lugte, der er så eftertragtede som duften af en ny bil. Du vil sandsynligvis aldrig kunne genskabe den skønne duft, du oplevede, da du kørte din øjesten ud fra bilforhandlerens lokaler, men der er mange tricks til at gøre den i det mindste lidt mere behagelig.

Først og fremmest skal du finde ud af, om den mærkelige lugt kommer fra bilen selv eller fra noget, der er inde i den. Hvis det ikke er en gammel bananskræl mellem sæderne, kan du muligvis have behov for at fjerne lugten. Den nemmeste måde at neutralisere eventuelle lugte er at placere en kop eddike eller ammoniak i bilen natten over. Sørg bare for at lufte bilen grundigt ud om morgenen, inden du sætter dig bag rattet.

Når den dårlige lugt er blevet håndteret, er der selvfølgelig forskellige lugtsprays, dufttræer og lignende tilbehør, der kan hjælpe dig med at finde en duft, du kan lide.

Godt at have, når du rengør bilen
PELA 533428 Tæpperenser tæpperensnings- og tekstilplejemaskine, 1200 W
stk.
TæpperenserPELA 533428Se lignende produkter
à 1 587,00 kr.
1 587 kr.
PELA 498126 Mikrofiber klude 6-pak
stk.
Mikrofiber kludePELA 498126Se lignende produkter
à 54,00 kr.
54 kr.
Suminkl. moms
1 641,00 kr.