Det er helt afgørende at vælge den rette sav til opgaven for at opnå et godt resultat, når du skal skære, kløve, dele eller save. I denne artikel vil vi gennemgå forskellige save, så du kan vælge det rigtige værktøj til arbejdet.

Mennesker har brugt forskellige typer af save i tusinder af år, men udvalget har aldrig været så bredt som i dag. Hos Staypro sælger vi mindst 30 forskellige varianter, hvoraf halvdelen er håndværktøj og resten er forskellige elektriske save.

Henriks tips, Staypro

Den rette sav til det rette job

Tag dig tid til at overveje og tilpasse dit køb ud fra det primære anvendelsesområde. Mange save kan bruges til flere forskellige formål, og der er overlap mellem deres anvendelser. Hvis du ved, at du primært vil arbejde med et specifikt projekt eller på en bestemt måde, bør du naturligvis investere i en sav, der egner sig til netop dit arbejde.

Afhængigt af materialer og arbejdsmetoder kan du måske vælge en rundsav i stedet for en kapsav og geringssav, eller en alligatorsav i stedet for en tigersav. Alle save har deres egne fordele og ulemper. Når du kender de forskellige savtyper, kan du altid vælge den rette sav til det arbejde, der skal udføres.

Henrik, Staypro

StayPros testleder Henrik griber enhver lejlighed til at presse, mærke og teste de nyeste produktfunktioner i sortimentet - ofte foran kameraet i testlaboratoriet.

Bordrundsav

Den robuste bordrundsav er enkel, men effektiv og bruges, når du har brug for at lave præcise lige snit. Den roterende savklinge stikker op af bordet, og du styrer materialet, der skal saves. Du kan indstille klingens højde og vinkel for at lave skråsnit eller bruge forskellige former for anslag til at save i forskellige vinkler.

Bordsaven bruges typisk til at save blødere materialer som træ, plast, spånplader og krydsfiner. Ulempen ved en bordsav er, at de sjældent er særlig transportable og optager meget plads. Det er også værd at nævne, at bordsaven er et af de værktøjer, der er forbundet med størst risiko for ulykker, så pas godt på dine fingre!

Rundsav

Rundsaven er i bund og grund en omvendt bordsav uden bord og bruges til at save og kløve forskellige typer af træværk. I stedet for at føre materialet mod saven, fører du saven mod materialet. Det gør rundsaven til det bedste valg, når du skal save større plader, brædder og lægter. Savedybde og savvinkel indstilles let på maskinen, inden du begynder at arbejde.

Fordelene ved rundsaven er, at den er alsidig og bærbar, især nu hvor batteridrevne maskiner er blevet så kraftfulde, at de kan konkurrere med deres netdrevne modparter. Ulempen er, at du ikke opnår samme kontrol og præcision som med stationære save. Til lige linjer kan du bruge et langt lige bræt eller en styreskinne.

Dyksav

Dyksaven minder om cirkelsaven, men er konstrueret, så savklingen kan sænkes ned gennem en fast bundplade. Det betyder, at du kan begynde at save hvor som helst ved forsigtigt at sænke saven ned. Dette er meget praktisk, når du skal udskifte enkelte gulvbrædder eller save huller til en vask eller lignende. Dyksaven bruges normalt sammen med en styreskinne til at lave lige og præcise snit.

Kap- og geringssav

Kap- og geringssaven er en slags rundsav, der hjælper dig med at save brædder og planker med høj præcision og præcise vinkler. Den store fordel er, at den kan lave skråsnit, hvilket betyder, at den kan save vinklede snit. Geringfunktionen kommer for eksempel i brug, når du skal save lister, der skal mødes i hjørner.

Kap- og geringssaven er mange menneskers favorit, når der skal udskiftes paneler på huset, renoveres, bygges en terrasse eller saves hegn. Det er også værd at nævne, at der findes kombinationssave, der kombinerer kap- og geringssav og bordsav i samme maskine.

Stiksav

Stiksaven er et af de mest nyttige værktøjer i din værktøjskasse. Stiksaven er perfekt til at skære, men især bør den være dit førstevalg til formskæring. Det tynde klinge gør det nemt at følge en form eller en linje. Hvis du skal skære et hul eller begynde at save midt i en plade, kan du først bore et hul, som klingen kan glide ned i. En passende stiksav, udstyret med den rette klinge, kan også bruges til at save i metal.

Bajonetsav

Bajonetsaven, også kendt som tigersav, er en slags stiksav, der kan bruges til arbejde i mange forskellige materialer. En tigersav bruges generelt, når noget skal saves, uanset om det er metal, plast, træ, glasfiber, gips eller puds. Det er et meget alsidigt værktøj, der sammen med den rette klinge kan klare det meste.

Motorsav

Motorsaven har måske ikke brug for nærmere præsentation. Dette er et alsidigt og kraftfuldt værktøj, der normalt bruges til at fælde træer, beskære og kløve brænde. Motorsaven kan være benzin-, batteri- eller netdrevet.

Båndsav

Båndsaven er en sav, hvor selve klingen består af et tyndt bånd med savblade - et båndsavblad. Båndsavbladet er cirkulært og hængt op på to hjul, enten lodret eller vandret afhængigt af modellen. Der findes båndsave til metal og træ i forskellige størrelser, lige fra bordmonterede båndsave til den stationære båndsav, der normalt findes i sløjdlokaler.

Multiværktøj

Det oscillerende multiværktøj er måske ikke en sav i ordets rette forstand, men med det rette tilbehør kan multiværktøjet absolut bruges til at save og skære. Det blev faktisk udviklet til at save gips inden for sundhedssektoren. Multiværktøjets smidige design giver dig mulighed for at arbejde på svært tilgængelige steder og arbejde med høj præcision.

Rydningssav

Rydningssaven forveksles ofte med græstrimmeren, da de bruges på en lignende måde. Men hvor græstrimmeren klipper græsset med roterende nylontråde, har rydningssaven mere til fælles med en motorsav. Udstyret med en kraftfuldt klinge kan en stærk rydningssav nemt fjerne grovere buske og fælde mindre træer!

Metalkapsav

Hvis du skal skære jernrør og stålstænger med nogenlunde regelmæssighed, så er en metalkapsav nødvendig! Metalkapsaven minder om en kap- og geringsav, men den er grundlæggende bygget til at skære i metal.

Nogle af fordelene ved at bruge en rigtig metalkapsav er, at du får et renere snit, og at maskinens lavere omdrejningstal forhindrer overophedning. Metalkapsave fås både i stationære og mere bærbare modeller.

Alligatorsav

En alligatorsav er specialiseret til at skære i gasbeton, isolering, gips- og træplader. Alligatorsaven har to saveblade, der bevæger sig i modsatte retninger, hvilket giver værktøjet ekstra kraft.

Radialsav

For dem, der har masser af plads og penge, kan den alsidige radialsav erstatte mange andre save i værkstedet. Radialsavens klinge bevæger sig i en metalbane, der er monteret på en fast arm.

For at skære materialet trækker du savklingen gennem materialet. Det faktum, at du også kan dreje savklingen til venstre og højre, gør radialsaven til et alsidigt og nyttigt værktøj. Radialsaven bruges ofte inden for møbelindustrien til at skære dybe hylder og andre bredere arbejdsstykker.

Fliseskære

Fliseskære bruger roterende savblade, der er fastgjort med små diamanter, til bearbejdning af særligt hårde og robuste materialer. For eksempel granit, beton, glas eller mursten. Fliseskære bruger ofte vand eller en anden væske til at køle ned og sikre behagelig og sikker brug af værktøjet. Derfor kan de også kaldes vådsave eller vandsave.