Når du bygger en træskellet til altanen eller terrassen, skal du beslutte, om du vil skrue skelettet sammen med skjulte eller synlige skruer. Praktisk set er der ingen fordele ved at vælge skjult befæstelse, men mange synes, at det ser pænere og mere professionelt ud med en terrasse, der er helt fri for synlige skruehoveder.

Hvordan fungerer skjulte terrasseskruer?

Når du skal skrue skelettet fast med skjult montering, skal du bruge et specielt værktøj. Der findes forskellige systemer på markedet, men princippet er normalt det samme. Du placerer eller klemmer terrasseværktøjet over brættet og skruer terrasseskruen gennem vinklede huller på klemmens ydersider. Når du derefter fjerner værktøjet, er skruehovederne sænket ned i materialet med indgangshuller, der er skjulte mellem brædderne.

Hvad skal man tænke på, når man vælger terrasseværktøj?

Når du vælger terrasseværktøj til at skrue fra siden, er det vigtigt at kontrollere, om værktøjet er tilpasset terrassebrættets bredde. Undtagelsen er nogle ensidige terrasseværktøjer, hvor du kun skruer fra én side.

En anden vigtig faktor er afstanden mellem terrassebrædderne. Mange terrasseværktøjer skaber automatisk en afstand mellem brædderne, når du stikker skæfterne ned for at klemme dem fast. I nogle tilfælde kan du supplere med forskellige afstandsplader for at udvide det.

Det er også en fordel, hvis du ved, hvor tykke terrassebrædder du vil montere, så du kan sikre, at skruelængden passer.

Skal man altid bruge terrasseskruer fra samme producent?

Når du bruger dit terrasseværktøj, er det vigtigt, at du bruger den skrue, som producenten anbefaler. Hvis du vælger en anden skrue, er der en risiko for, at skruehovedet sidder fast i vejledningshullerne, at skruen skrues for langt ind, eller at du bliver nødt til at stramme den efter. Fælles for næsten alle terrasseskruer beregnet til terrasseværktøj er, at de har et cylindrisk hoved med Torx-spor. Da det er vigtigt at bruge den rigtige skrue, er det en fordel, hvis det er let at købe skruer.

Terrasseværktøj til skjult befæstelse

Essve HDS

Staypros system HDS (Hidden Decking System) består af et terrasseværktøj, der klemmes fast på terrassebrættet, afstandsplader og bits til din skruemaskine. Den specielle HDS-terrasseskrue købes separat og findes i A2-kvalitet og i A4-kvalitet til særligt udsatte områder. Systemet anbefales til trykimprægneret terrasse, kernefyr, sibirisk lærk, varmebehandlet terrasse, olieimprægneret terrasse og lignende.

Træbredde: 110-150 mm

Tykkelse af træ: 25-34 mm

Essve Edgefast

Synes du, at det tager for lang tid at bruge et traditionelt terrasseværktøj? I så fald skal du se nærmere på Staypro Edgefast. Staypro Edgefast er en trykluftsstyret sømpistol, der laver to fastgørelser i bræddernes side på én og samme bevægelse. Maskinen lastes med 100 fastgørelser ad gangen, hvilket er nok til cirka tre kvadratmeter terrasse. For at få den rigtige afstand mellem terrassebrædderne bruger du en af de fire medfølgende afstandsskiver.

For at drive værktøjet har du brug for en kompressor, der kan levere 5-8 bar. Da hvert slag forbruger 2,5 liter luft, anbefales en lufttank på 15 liter eller mere.

En ulempe ved at bruge en sømpistol i stedet for skruer er, at det er svært at få sømmene ud, hvis du skulle have brug for at udskifte et beskadiget terrassebræt i fremtiden.

Træbredde: Ikke angivet af producenten

Tykkelse af træ: maksimalt 28 mm

MFT 400001 terrasseværktøj

Terrasseværktøjet MFT 400001 har en låsefunktion, der låser værktøjet fast, når du har spændt det fast på terrassebrættet, hvilket ifølge producenten giver en mere stabil montering. De faste skæfter giver en afstand på 2,5 millimeter mellem brædderne, og hvis du vil have en anden afstand, følger der to afstandsmåtter med. Den specielle MFT-terrasseskrue fås i rustfrit stål og rustfrit syrefast stål. En specialbits til skruemaskinen følger med i pakken.

MFT 400001 er beregnet til montering i almindeligt trykimprægneret eller varmebehandlet materiale, sibirisk lærk og lignende.

Træbredde: 110-155 mm

Tykkelse af træ: Ikke angivet af producenten

Camo MARKSMAN

Monteringssystemet Camo Marksman findes i to forskellige varianter: Camo MARKSMAN PRO-NB og Camo MARKSMAN PRO-X1. Hvilken du skal vælge, afhænger af, hvor brede terrassebrædder du skal montere. Værktøjet giver en automatisk afstand på 1,6 mm og er velegnet til både hårde og blødere træsorter. Når du monterer i hårdere træsorter, skal du forbore med den medfølgende bits. Camos egne terrasseskruer fås i rustfrit stål og med rustfrit ProTech-behandlet stål. Den sidstnævnte anbefales til trykimprægneret træ, pvc og komposit.

Træbredde: 85-127 mm (Camo Marksman PRO-NB), 133-146 mm (Camo MARKSMAN PRO-X1)

Tykkelse af træ: 19-38 mm

Kreg Deck Jig

Kreg er kendt for deres smarte borejig og når du skal skrue dine terrassebrædder sammen, vælger du Kreg Deck Jig. Kreg Deck Jig adskiller sig fra andre terrasseværktøjer, da det er ensidigt og mangler skæfter, der trykkes ned mellem brædderne. I stedet bruger du de medfølgende afstandsringe for at få den rigtige afstand. De hærdede stålguides kan bruges til at bore pilothuller (hvilket kan være nødvendigt, hvis du arbejder med hårdere materialer) eller skrue  Kregs skruer i træterrassen.

Når du køber Kregs borejig, får du en boremaskine, en skruebits, tre afstandsringe og stophætter, der monteres på boremaskinen for at begrænse boringsdybden.

Træbredde: Ikke angivet af producenten

Tykkelse af træ: Ikke angivet af producenten

Heco Decking Tool+

Heco Decking Tool+ er et komplet system bestående af monteringsværktøj, skruer og bits. Værktøjet fungerer næsten på samme måde som de andre værktøjer på markedet og kan justeres trinløst for at passe til brædder med forskellig bredde. Afstanden mellem brædderne bliver 2 millimeter. Terrasseskruen Invisible fås i C4 og i rustfrit syrefast A4.

Træbredde: 95-150 mm

Tykkelse af træ: 28-34 mm