Det er helt afgørende at bruge det rigtige batteri for at dit værktøj kan præstere som forventet. Hvor kraftigt et maskinbatteri skal man vælge? Hvad betyder ampere-timer? Hvad skal man tænke på, når man investerer i en ny batteriplatform? I denne artikel fortæller vi alt, hvad du behøver at vide for at vælge batteri og oplader til dit elværktøj!

For tyve år siden ville de fleste håndværkere grine af tanken om at arbejde med batteridrevne værktøjer. Men teknologien er rykket frem, og i dag ser vi, hvordan batteridrevne værktøjer er det naturlige valg både for professionelle og gør-det-selv-entusiaster. Muligheden for at bruge maskinen hvor som helst uden at skulle bekymre sig om stikkontakter og forlængerledninger har betydet større bevægelsesfrihed. Og når de batteridrevne maskiner pludselig kan levere lignende ydeevne som deres netdrevne modstykker, er valget ikke længere forbundet med kompromisser.

Fra NiCd og NiMH til lithium-ion-batterier

I 1800 opfandt Alessandro Volta det første elektriske batteri, og kun 59 år senere blev det genopladelige blybatteri født. I løbet af det 20. århundrede havde nikkel-kadmium-batterier (NiCd) og nikkel-metalhydrid-batterier (NiMH) stor betydning for udviklingen af små bærbare apparater. Jo flere apparater der kom, desto større blev behovet for et lille og let batteri med meget energi, hvilket førte til udviklingen af lithium-ion-batteriet (Li-ion). Lithium-ion-cellen blev kommercialiseret allerede i begyndelsen af 1990'erne, og siden da er teknologien blevet endnu mere effektiv.

I dag er nikkel-kadmium-batterier og nikkel-metalhydrid-batterier stort set blevet erstattet af lithium-ion-batterier. Fordi lithium-ion-batteriet kan lagre mere energi, lade hurtigt op og holde opladningen bedre, har det resulteret i stærkere og mere pålidelige maskiner. En anden fordel ved lithium-ion-batterier er, at du ikke behøver at oplade dem på en speciel måde for at opnå maksimal kapacitet eller levetid.

I løbet af det 20. århundrede havde nikkel-kadmium-batterier (NiCd) og nikkel-metalhydrid-batterier (NiMH) stor betydning for udviklingen af små bærbare apparater.

Grundlæggende om elektricitet

Da batteriet styrer værktøjets ydeevne og driftstid, er det vigtigt at vælge et batteri, der passer til din maskine og det, du skal gøre. For at kunne træffe et velinformeret valg, er det nødvendigt at kende begreberne watt, ampere og volt.

Volt (V)

Enheden volt (V) angiver spændingen, der leveres til værktøjet. Jo højere spænding, desto mere effekt kan dit værktøj generere. Den mest almindelige spænding på værktøj, vi sælger hos Staypro, er 18V. Andre almindelige spændinger er 12V og 36V.

Ampere (A)

Ampere (A) er en betegnelse for elektrisk strømstyrke. Batteriets kapacitet måles i ampere-timer (Ah). Ampere-timer angiver størrelsen på "benzintanken" i dit batteri. Jo flere ampere-timer, jo længere holder batteriet. Et batteri på 4 Ah kan levere 4 ampere i en time - eller 1 ampere i 4 timer. Et 18V-batteri kan f.eks. være på 1,5 Ah, 2,0 Ah, 2,6 Ah, 3,0 Ah, 4,0 Ah, 5,0 Ah eller 6,0 Ah.

Watt (W)

Watt er den elektriske effekt. Watttallet beregnes ved at multiplicere strømstyrken (A) med spændingen (V). Watt bruges primært, når man taler om netdrevne værktøjer.

Hvor kraftig er maskinen?

Spændingen er ganske vist en god indikation af, hvor kraftfuld en maskine er (en 36V-maskine vil sandsynligvis give dig betydeligt mere kraft end en 12V-maskine), men i praksis er der flere faktorer, der spiller ind. Hvis vi tager en skruemaskine som eksempel, spiller også motoren, gearkassen og konstruktionen en rolle. For at finde ud af, hvor kraftig en skruemaskine er, skal du i stedet se på maskinens drejningsmoment. Drejningsmomentet angives i newtonmeter (Nm).

Hvilke batterier fungerer i min maskine?

Hvis du holder dig til samme producent og samme spænding, kan du regne med, at batteriet fungerer. Et 18V-batteri fra Staypro kan således bruges i alle Staypros 18V-værktøjer. Der er undtagelser, men de er få. Du skal især være opmærksom, hvis du har et ældre værktøj. Så kan du blive nødt til at finde ud af, hvilket år værktøjet er produceret, for at vide hvilket batteri du skal bruge.

De fleste værktøjer, vi sælger hos Staypro, er på 12V, 18V eller 36V. Nogle større værktøjer bruger to 18-volts batterier i stedet for 36-volts batterier. Det betyder, at du kan bruge de samme batterier som til dine andre værktøjer.

Hvor mange ampere-timer har jeg brug for?

Det er nemt at tro, at jo flere ampere-timer et batteri har, desto bedre er det altid, men da flere ampere-timer også betyder større og tungere batterier, er det ikke altid det bedste valg. Hvis du har en let maskine, der ikke bruger meget strøm, er et batteri på 2 Ah eller 4 Ah normalt tilstrækkeligt. Hvis du derimod bruger en krævende kapsav, en rundsav eller en borehammer, der skal arbejde længe under høj belastning, har du brug for et batteri med flere ampere-timer.

Vælg ikke et tungere batteri end nødvendigt

Et generelt tip er at ikke vælge et batteri, der er tungere end det, du har brug for. Et ekstra kilo på skruemaskinen gør en stor forskel, når du arbejder i længere tid. I stedet kan det være bedre at købe to mindre batterier. På den måde kan du altid have et batteri klar i opladeren.

Som førstegangskøber skal du tænke langsigtet

At købe flere værktøjer fra samme producent er en måde at holde omkostningerne nede på, fordi du kan bruge det samme batteri til flere maskiner. Når du vælger, hvilket system du skal investere i, skal du derfor overveje, hvilke maskiner du måske har brug for på sigt. Især fordi det altid er dyrere at købe løse batterier end at købe dem i pakker. En fejl, som mange begår, er at de køber en billigere maskine i en pakke med to batterier på 2 Ah. Når de senere skal købe en rundsav, der kræver mere strøm, er de nødt til at købe endnu et batteri. På det tidspunkt ville det måske have været bedre at købe en pakke med større batterier fra starten.

Opladeren - en faktor der ofte overses

Hvis du bruger dine værktøjer meget, kan dit valg af batterioplader have stor indflydelse på din produktivitet. Den vigtigste faktor at tage hensyn til er, hvor hurtigt den oplader dine batterier. Normalt skelner man mellem standardoplader og hurtigoplader. Oplysninger om, hvor lang tid det tager at oplade forskellige batterier, findes enten i produktbeskrivelsen eller i vejledningen. Nogle batterier (f.eks. Bosch ProCore-batterier) kan matches med en særlig oplader for endnu kortere opladningstid. Du skal også overveje, om du ønsker at kunne oplade flere batterier på én gang, så du kan købe en oplader, der passer til dit behov.

ProCore, High Output... hvad betyder det?

Når du skal købe batterier til dit værktøj, vil du sandsynligvis støde på avancerede termer som ProCore, High Output, Flexvolt og Multivolt. Disse er producentspecifikke funktioner, der f.eks. bruges til at forhindre overophedning eller øge batteriets kraft.

Bosch – Procore

ProCore er Boschs mest avancerede batteriserie med ny celle teknologi og forbedret varmehåndtering. Formålet er at få mere kraft ud af batteriet uden at det overophedes.

Milwaukee – High Output

Milwaukees High Output-batterier bruger en nyudviklet celle teknologi og en ny konstruktion, der gør det muligt for batteriet at bruges længere tid under fuld belastning uden at overbelastes.

Hikoki – Multivolt

Hikokis bagudkompatible Multivolt-batteri kan bruges i alle Hikokis værktøjer, uanset om de er på 18V eller 36V.

Dewalt – XR Flexvolt

XR Flexvolt er Dewalts navn på et batteri, der kan skifte mellem 54V og 18V afhængigt af maskinen.