Arbejdstilsynets grænseværdi for tilladte impulslyde i industrien er 135 decibel. Hvis lydniveauet er højere, skal der anvendes høreværn. Et jagtvåben af klasse 1 kan nå støjspidser på op til 170 decibel. Alligevel er der mange, der sløser med høreværnet.

- Statistikken viser, at mange jægere har beskadiget deres hørelse. Den yngre generation er generelt gode til at bruge høreværn, men det er langt fra alle, der gør det. Nogle synes, at de har skudt i mange år uden, at der er sket noget. Men det er som dråber i et vandglas - pludselig flyder det over, siger Fredrik Johansson, Global Product Marketing Manager Hunting and Shooting hos 3M Peltor.

Fredrik er selv jæger og har mødt mange andre jægere gennem årene. Mange af dem ville aldrig drømme om at gå på en skydebane uden høreværn, men i en jagtsituation er det ikke altid en selvfølgelighed.

- Når du er ude og jage, er du på en anden måde afhængig af din hørelse for at skelne lyde. Du har også en stor adrenalinstigning, der kan gøre, at du måske ikke opfatter skuddene som så høje.

Hvad mange ikke tænker på, er, at høreværnet faktisk kan gøre dem til bedre jægere:

- Selvom du måske ikke lægger mærke til det, mister du fokus i et par tiendedele af et sekund, når du skyder uden beskyttelse. Det kan være nok til, at du misser dit andet skud. Hvis du har høreværn på, kan du hele tiden fokusere på målet, siger Fredrik.

8 ting, du skal tænke på, når du vælger høreværn

Aktivt eller passivt høreværn? Ørepropper eller ørekopper? Her er Fredrik Johansson fra 3M Peltor's bedste tips til en succesfuld valg af høreværn.

Ørekopper eller ørepropper? Vælg det, der passer dig

- Mange har en fast holdning og ved, hvad de foretrækker. Enten foretrækker man ørepropper, der sidder i ørerne, eller man kan lide omsluttende ørekopper. Begge har deres fordele og ulemper og kan tilbyde tilsvarende beskyttelse. Vælg det, der passer dig bedst!

 

Fredrik Johansson er Global Product Marketing Manager Hunting and Shooting hos 3M - men han er også jæger.

Det er vigtigt, at høreværnet sidder godt

- Det er vigtigt at vælge et høreværn, som du er komfortabel med og gerne vil bruge. Et godt høreværn skal have en god pasform, ikke trykke for hårdt mod hovedet og ikke risikere at falde af, når du bevæger dig. Når det kommer til ørepropper, er det vigtigt at vælge den rigtige størrelse. Den største ulempe ved in-ear-produkter er, at de fleste ikke kan sætte dem ordentligt i, hvilket kan give en falsk følelse af tryghed.

Aktiv lytning er jægerens bedste ven

- Høreværnets primære opgave er at dæmpe lyde, men da du også har brug for at høre, hvad der sker omkring dig, skal du vælge høreværn med aktiv lytning. Det betyder, at der er mikrofoner på ydersiden af ørekopperne, og svagere lyde forstærkes. Når du vælger høreværn, er det vigtigt at tage højde for, hvor naturligt lyden gengives, og om det er nemt at afgøre, hvilken retning en lyd kommer fra. Variabler, der kan påvirke lydbilledet og retningsevnen, er placeringen af højttalerelementer og mikrofoner samt eventuel støj og ørekoppens akustik.

Brug den aktive lytning til at høre bedre

- Statistikken viser, at mange jægere allerede har høreskader, og i sådanne tilfælde kan den aktive forstærkning i ørekopperne faktisk hjælpe dem med at høre bedre. Jeg plejer at sige, at alle køber høreværn før eller senere. Hvis de er unge, gør de det for at beskytte deres hørelse. Hvis de er ældre, gør de det for at høre bedre. Mange, der har beskadiget deres hørelse, vælger 3M Peltor Tactical XP, fordi den har god forstærkning, naturlig lydgengivelse og indstillinger til at justere lyden.

Hvis du skyder meget, skal høreværnet have bedre støjdæmpning

- Skal du kun bruge høreværnet til jagt, eller tilbringer du også tid på skydebanen? Hvis du skyder meget, skal du vælge en ørekop eller øreprop med lidt mere støjdæmpning. Mange køber 3M Peltor SportTac. Den fungerer godt til jagt, men hvis du er instruktør eller skyder meget, har du brug for en ørekop med mere støjdæmpning, f.eks. 3M Peltor ProTac Shooter eller 3M Peltor Tactical XP. Alternativt kan du bruge en øreprop under ørekoppen.

Vælg et høreværn med indgang til jagtradio

- Mange jægere bruger en jagtradio til at kommunikere med deres jagthold. Jagtradioen tilsluttes normalt med et kabel. Der findes mange forskellige stik, men det plejer ikke at være noget problem. Hvis vi ikke har forbindelsen selv, kan alle de store kommunikationsradio-producenter tilbyde et stik, der passer til vores høreværn.

Har høreværnet udskiftelige dele?

- En forudsætning for at et høreværn skal forblive effektivt og bevare sine støjdæmpningsevne er, at du udskifter hygiejnesættet, dvs. tætningsringe og skumplade, regelmæssigt. Inden for industrien anbefaler vi normalt to udskiftninger om året, men for en jæger kan det være passende at udskifte det en gang om året. Problemet er, at mange aldrig udskifter dem, og så har de ikke meget høreværn tilbage efter nogle år. Især ikke hvis hunden har tygget på dem, hvilket er mere almindeligt end man tror.

Betragt høreværnet som en investering i din egen sundhed

- Husk, at hørelsen er en af vores vigtigste sanser. Mange jægere kan bruge 40.000 kroner på et gevær og 20.000 kroner på optik. Så det burde ikke være så farligt at bruge nogle tusind kroner på et virkelig godt høreværn, men alligevel vælger mange at nedprioritere det. Hvis valget står mellem et ordentligt høreværn og et par vandtætte specialstøvler, så tørrer fødderne efter en stund, men hørelsen får du aldrig tilbage!