Troede du, at din skruemaskine kun kunne bruges til at skrue skruer i og bore huller? Så har du meget at lære! Din skruemaskine er et alsidigt og kraftfuldt værktøj, som med det rette tilbehør kan bruges til alt fra at rense pladesamlinger til at slibe ski.

En skruemaskine er et alsidigt værktøj, der kan bruges både til at bore og skrue. Hvad du måske ikke ved, er, at en almindelig skruemaskine også kan agere som andre værktøjer og bruges til meget mere end du tror.

Der findes forskellige typer skruemaskiner, de fleste har en justerbar kobling, hvor du kan montere forskelligt roterende tilbehør. Så længe tilbehøret passer, er det kun din fantasi (og maskinens rotationshastighed), der sætter grænsen for, hvad du kan gøre med den.

Hvis du er på udkig efter et værktøj med mange anvendelsesmuligheder, er en skruemaskine en perfekt investering. Her kan du læse om 7 ting, du kan bruge din skruemaskine til.

Slibning

Monter en støtteplade med velcro, og vupti, så har du gjort din skruemaskine til en slibemaskine. Husk at finde en støtteplade, der passer til din skruemaskine, standardmålet er normalt 120 eller 125 millimeter i diameter. Der kan også forekomme mål mellem 115 og 127 millimeter.

På støttepladen monterer du derefter et slibepapir uden huller, og så er det bare at begynde at slibe. Du kan justere grovheden på slibepapiret afhængigt af det ønskede resultat. Til finpudsning kan du vælge en 80 mm plade, og når du skal rette et hul op, kan du bruge en slibecylinder med slibepapirshylster. 

Slibning kræver generelt ikke så meget af din maskines motorkraft, men hvis du skal slibe med groft papir, skal du nå mindst 1300 omdrejninger pr. minut. Hvis du skal slibe store overflader som f.eks. et helt gulv, er en skruemaskine måske ikke det bedste valg. Men til mindre opgaver fungerer den helt fint!

Filning

Har du brug for at lave en fordybning i en træplade eller måske file en skarp metalrand? I så fald findes der et væld af tilbehør som roterende filer, valser og slibeskiver at vælge imellem fra forskellige mærker.

Slibeskiver med runde skaft findes til både metal- og træslibning. Til detaljearbejde, skæring, gravering, snedkeri og finpudsning af hårde materialer som træ, glas eller hærdet stål kan du bruge en diamantslibeskive, der er dækket med diamantpartikler.

Polering 

Overvejer du at købe en dyr maskine til at polere din motorcykel, køkkenvasken eller bilens fælge? I stedet for at købe endnu et værktøj kan du udstyre din skruemaskine med en poleringsskive eller poleringspude. Det er en perfekt måde at polere mindre overflader eller områder, der ellers kan være svære at nå med en almindelig slibemaskine!

På en skruemaskine kan du ofte selv justere hastigheden, enten hurtigere eller langsommere. Ved polering er det bedst at arbejde ved en lavere hastighed, for hvis det går for hurtigt, kan overfladen nemt blive beskadiget.

Udstyret med en roterende stålbørste får din bore-/skruemaskine en helt ny anvendelse.

Huller

En skruemaskine er perfekt, når du har brug for at lave huller til at trække kabler eller rør igennem. Her bruger du en hulsav, der er designet til at bruges sammen med boremaskiner og skruemaskiner.

Så længe hulsaven passer i koblingen, er der normalt ingen problemer. Hvis du skal lave store huller og har brug for en større hulsav (70 millimeter og derover), har du brug for en skruemaskine med højere moment. Højere moment betyder mere kraft.

Husk også at vælge en hulsav, der passer til det materiale, du skal arbejde med. Der findes hulsave til materialer som træ, fliser, plastik og metal.

Børstning 

Udstyret med forskellige typer børster kan din skruemaskine eller boremaskine udføre en lang række forskellige opgaver rundt omkring i hjemmet. Roterende stålbørster fås i alle tænkelige former og hårdheder, og de er ideelle til at fjerne rust eller strukturere træ. På samme måde kan du bruge en nylonbørste til at fjerne maling fra materialer som metal.

Skal du rense mellem samlingerne på terrassen? Så kan du lade en længere nylonbørste klare jobbet!

Der findes også skurebørster i forskellige former, som kan bruges til hurtig og effektiv rengøring og skuring af de fleste overflader.

Slibe ski

At slibe ski kan være en tidskrævende opgave, men du kan faktisk fremskynde arbejdet ved hjælp af en skruemaskine. I dag findes der flere virksomheder, der producerer forskellige håndtag og roterende børster, der omdanner din skruemaskine til en effektiv skslibemaskine. Med den ene hånd holder du maskinen, og med den anden hånd holder du håndtaget. Husk, at forskellige voks kræver børster af forskelligt materiale. Det kan f.eks. være nylon, hår eller stål.

Spil guitar som Paul Gilbert

Rockbandet Mr. Big er kendt for to ting: den akustiske ballade "To be with you" og guitaristen Paul Gilberts vanvittigt hurtige guitarriffs. Når plektrumhånden ikke længere var nok, plejede han at gribe sin skruemaskine med et plektrumbesat bor fra Makita og spille endnu hurtigere.

Hvis dette er noget, du gerne vil prøve, er det vigtigt at sikre dig, at plektret er ordentligt fastgjort. Du kan finde gode vejledninger online om, hvordan du gør det. Sørg også for at holde håret væk fra maskinen! Paul Gilbert kom engang til at vikle sig ind i den under en koncert foran et publikum på omkring 10.000 mennesker.

Husk:

Der er et stort udvalg af tilbehør, og du skal sikre dig, at f.eks. slibeskiven, filen eller børsten, du skal bruge, passer til netop din skruemaskines kobling.