Hvad gør man, når maskinen bliver overophedet? Hvorfor er det vigtigt at tage batteriet ud? Hvorfor er det værd at investere lidt ekstra i højkvalitets bits? Uanset om du lige har købt din første skruemaskine eller om du arbejder med værktøjet hele dagen, vil du drage fordel af vores 9 tips, der hjælper dig med at få mest muligt ud af din skruemaskine!

En skruemaskine er det første værktøj, mange køber, og det er ikke svært at forstå hvorfor. Det er også et værktøj, som mange ikke udnytter til fulde. Man skruer lidt her og borer lidt der uden at tænke meget over, hvad de forskellige knapper gør, eller hvilke bits der er bedst til opgaven.

Hvis du ved, hvordan du skal bruge din skruemaskine, og hvordan du passer på den, kan den holde i lang tid. Her er 9 tips, der hjælper dig med at få mere ud af din skruemaskine!

1. Pas på overophedning

Professionelle værktøjer bliver ofte presset hårdt og kan derfor blive varme. Især når de bliver overbelastet.

Den største fejl, man kan begå, er at lægge maskinen fra sig, så den kan køle af. Det betyder, at maskinens køleblæser ikke kører, og varmen bliver i maskinen. Varmen kan skade maskinen eller forkorte dens levetid.

Det bedste, du kan gøre med en varm skruemaskine, er i stedet at lade den køre uden modstand. Hold maskinen i luften og giv den fuld gas uden modstand. Så aktiveres maksimal blæserkraft med minimal modstand.

Hvis du ved, hvordan du skal bruge og passe på din skruemaskine, holder den længere!

2. Rengør maskinen regelmæssigt

Bliver maskinen snavset eller støvet, skal du sørge for at tørre den af med en let fugtig klud. Blæs støv væk fra maskinen, da støvet ellers kan trænge ind i maskinen og forårsage skader. Udsæt hverken maskine eller batteri for fugt, hårde slag eller høje eller lave temperaturer.

 

3. Tag batteriet ud, når du ikke bruger maskinen

På batteridrevne skruemaskiner skal du, når du er færdig med at bruge din skruemaskine for dagen, sørge for at tage batteriet ud af maskinen. Grunden til dette er, at når du bruger maskinen, bliver den varm, og når du lægger den fra dig, køler den ned, især hvis den er i en bil eller et koldt rum. Det kan medføre kondens, hvilket kan resultere i kortslutning.

 

4. Brug den rigtige momentindstilling

Skruemaskinens momentindstilling gør det muligt for dig at indstille, hvor hårdt skruemaskinen skal trække, før den stopper rotationen. Funktionen kan være meget nyttig, hvis du skal skrue mange skruer i det samme materiale. Så kan du indstille den, så skruerne automatisk stopper, i stedet for at forsvinde ind i materialet.

For at kunne bruge funktionen korrekt er det bedre, jo flere trin momentvælgeren har. At finde de rigtige indstillinger kræver lidt øvelse. En god tilgang er at starte et sted i midten og derefter prøve sig frem. Hvis skruemaskinen stopper, inden hele skruen er inde i materialet, skal du vælge en højere momentindstilling. Hvis du skruer den for dybt ned, skal du vælge en lavere indstilling.

Hvilken momentindstilling der fungerer, varierer mellem forskellige materialer. Mere modstandsdygtige materialer, som hårdt træ og større skruer, kræver højere moment - og omvendt.

Med det rigtige gear og den rigtige momentindstilling bliver arbejdet lettere.

5. Brug det rigtige gear til opgaven

Bore-skruemaskiner har normalt to eller flere mekaniske gear, der giver dig mulighed for at vælge omdrejningstal. Det lave gear giver et lavere omdrejningstal og et højere drejningsmoment, mens det høje gear giver et højere omdrejningstal og et lavere drejningsmoment.

Hvor meget kraft og omdrejningstal de forskellige gear giver, varierer fra maskine til maskine. Der findes rigtig kraftfulde skruemaskiner og mere enkle. Du må prøve dig frem og lære dit værktøj at kende!

6. Brug de rigtige bits

En skruemaskine er kun så god som de bits, der sidder i den. For det første skal du sørge for at bruge det rigtige spor. Forskellige typer skruer har forskellige slags spor, og at blande f.eks. Phillips og Pozidriv fører hurtigt til slidte skruehoveder, frustration og eder og forbandelser.

En anden faldgrube er at bruge billige bits med kort levetid. At købe et bitssæt med alt, hvad du har brug for, til en lav pris, er sikkert fristende, men hvis du vil have pålidelig ydeevne og bits, der holder længe, skal du satse på lidt bedre kvalitet.

Når du bruger en kraftigere maskine med højere drejningsmoment, spiller bitsens hærdning også en rolle. Ud over standard bits findes der torsionsbits og impact-bits, som begge har en betydelig længere levetid. Torsionsbits er meget vridningsstive og kan håndtere et højt drejningsmoment, mens impact-bits er hårdere for at modstå slagene i en slagboremaskine eller slagskruemaskine.

7. Smid ikke vejledningen væk

Har du en vane med at smide vejledningen væk og gå direkte til værktøjet? Hvis ja, er du ikke alene, men at bladre gennem vejledningen er en rigtig god måde at få hurtig indsigt i, hvordan du bruger værktøjet sikkert og effektivt uden at beskadige det. Hvis du ikke vil læse den med det samme, så går det nok, men en dag vil du måske gerne vide den præcise trækkraft i en bestemt momentindstilling eller hvad den reservedel, du har brug for, hedder.

8. Eksperimenter med tilbehør

Overvejer du at købe et specielt værktøj til at polere bilen, file en skarp metal kant eller slibe natbordet? I så fald kan du spare nogle penge og i stedet investere i det passende tilbehør til din bore-skruemaskine. Så længe tilbehøret roterer og har en aksel, der passer i chucken (håndtaget), kan du bare bruge det.

9. Indse, hvornår der er andre værktøjer, der gør arbejdet bedre

Bore-skruemaskinen er et af de mest alsidige værktøjer, vi har. Med det rigtige tilbehør kan du bore, skrue og polere bilen. Men der er tidspunkter, hvor andre værktøjer gør arbejdet bedre. Hvis du for eksempel skal bore i hårdere materialer som beton eller mursten, vil en slagboremaskine eller borehammer være det bedre valg til enhver tid!