Mere stabil og præcis savning, bedre ergonomi og større fleksibilitet er nogle af fordelene ved at investere i et dedikeret savbord til din kap- og geringssav. Her er fem ting, du skal overveje, når du vælger, hvilket savbord du skal have.

Hvis du kun skal lave nogle hurtige snit, betyder det normalt ikke så meget, hvor du placerer din kap- og geringssav, så længe den står stabilt på en plan overflade. Men hvis du ønsker en mere behagelig arbejdsposition, bedre overblik og god støtte, når du skal save længere stykker træ, skal du sætte den op på et bord.

Hvis du har et bord i dit værksted, kan du fint bruge det, men i mange tilfælde kan du arbejde hurtigere og mere effektivt med et rigtigt savbord. Savborde er nemlig forberedte, så du let kan skrue din kap- og geringssav fast, normalt på to justerbare monteringsbeslag, så du kan justere savens position. Andre fordele er, at savborde normalt er lette at folde sammen og transportere, og at du kan forlænge bordets arbejdsflade afhængigt af arbejdsstykkets længde.

Savborde findes i forskellige prisklasser og udførelser. Et billigere savbord er ofte tilstrækkeligt til hjemmeprojekter, men hvis du vil arbejde meget ved bordet, kan det være værd at kigge på dyrere modeller. Når du betaler en højere pris, betaler du delvist for savbordets mærke og kvalitet, men du kan også få flere funktioner, lavere vægt, længere maksimal længde og nemmere transport, når bordet er foldet sammen.

Her er fem ting, du skal overveje, når du vælger et savbord til din kap- og geringssav

Er savbordet kompatibelt med din sav?

Mange spekulerer på, om de skal købe sav og savbord fra samme producent, men de fleste kap- og geringssave har universelle beslag, der passer til stort set alle savborde. Saven skrues fast på to justerbare monteringsbeslag med fire skruer. Normalt danner de fire skruehuller en firkant med samme afstand mellem hvert hul. Hvis kap- og geringssavens skruehuller derimod er asymmetriske, er der grund til at kontrollere bordets kompatibilitet en ekstra gang.

Hvis du har flere save fra før eller planlægger at udvide din maskinpark i fremtiden, kan det også være en god idé at kontrollere, om savbordet kan bruges sammen med dine andre save. Du skal ikke kun tage hensyn til savens beslag, men også til bordets vægtkapacitet og hvor lang arbejdsflade du kan forlænge.

 

Hvor langt træ skal du save?

Savborde har normalt et støtteben på hver side af savklingen, ofte med ruller, så du nemt kan justere træets position. Støttebenene kan ofte omdannes til længdestop, når du skal save flere stykker træ med samme længde. Når begge støtteben trækkes fuldt ud, får du bordets maksimale længde. De fleste savborde har en maksimal længde på mellem to og fire meter.

Hvis du skal save længere træstykker end hvad der kan være på bordet, kan det ofte løses ved hjælp af ekstra bukke eller rullestøtter, men det er stadig værd at overveje, hvor langt bordet skal være for at du kan arbejde komfortabelt og få god støtte.

Kan savbordet bære savens vægt?

En forudsætning for, at savbordet kan give god og sikker støtte til din sav, er at det er tilpasset savens vægt, inklusive det træ, du skal save. Med et ustabilt bord mister du præcision i dine snit, samtidig med at risikoen for ulykker øges.

Hvis du vælger et savbord, der kan klare savens vægt med god margen, kan du arbejde mere sikkert. Du kan også regne med, at bordet vil vare længere.

Når det kommer til savbordets konstruktion, er det vigtigt, at det føles stabilt, at du kan låse eventuelle hjul, og at bordet er stabilt under arbejdet. Et simpelt savbord kan have en maksimal bæreevne på under 100 kilo, mens mere solide borde normalt har en maksimal kapacitet på omkring 250 kilo.

Hvis du kommer til at transportere savbordet i bilen, er det for eksempel vigtigt at kontrollere, om det er nemt at folde sammen og om det passer uden problemer. På billedet ses arbejdsbordet Dewalt DE7033.

Vægt, størrelse og mobilitet

En ulempe ved savborde, der kan bære meget høj vægt, er, at selve bordene ofte er store og tunge, men det behøver de ikke at være. Især lidt dyrere savborde er ofte lavet af lette og stabile materialer.

Hvor vigtigt er det, at savbordet er let og tager lidt plads, når det er foldet sammen? Det afhænger helt af, hvordan du kommer til at bruge det. Hvis du skal transportere savbordet i bilen, er det for eksempel vigtigt at kontrollere, om det er nemt at folde sammen og om det passer uden problemer.

I andre tilfælde kan det bedste valg være et savbord med hjul. Så kan du nemt flytte savbordet, når du ikke bruger det - eller lade savbordet gøre dobbeltarbejde som en vogn.