Et multiværktøj har en fast plads i din værktøjskasse, uanset om du er en gør-det-selv-fikser eller en professionel. I denne guide hjælper vi dig med at vælge det rigtige!

Uanset om du renoverer derhjemme eller arbejder med slibning, skæring eller save, bør det alsidige multiværktøj være din bedste ven. For et multiværktøj er, som navnet antyder, et værktøj, der kan udføre mange forskellige opgaver.

Det oscillerende multiværktøj blev udviklet allerede i 60'erne af det tyske firma Fein for at fjerne gips på en hurtig, sikker og effektiv måde inden for sundhedssektoren. Men snart opdagede man, at det havde flere anvendelsesmuligheder end det. I midten af 80'erne begyndte man at bruge værktøjet i bilindustrien, og snart blev det moderne multiværktøj født.

Fein var længe den eneste producent af multiværktøj, men efter deres patent udløb i 2008, sprang flere med på vognen, og i dag har alle de store producenter deres egne varianter. Konkurrencen har ikke kun resulteret i flere modeller at vælge imellem, men også gjort det sværere for forbrugerne at vælge.

Hvad er et multiværktøj?

Fælles for alle multiværktøjer på markedet er, at de drejer en savklinge eller et andet værktøj frem og tilbage med en meget lille bevægelse i høj hastighed. Dette kaldes oscillation. Da multiværktøjet er langt og smalt, kan det ofte nå steder, hvor det er svært at komme til med andre værktøjer, men den store fordel ved et multiværktøj er, at du kan skifte mellem forskelligt tilbehør. Udstyret med det rette tilbehør kan multiværktøjet bruges til at skære, slibe, lave huller, polere, fræse eller save.

5 ting at overveje, når du vælger multiværktøj

Oscillationer pr. minut

Multiværktøjets hastighed angives i antal oscillationer pr. minut. Normalt har værktøjet justerbar hastighed i et område mellem ca. 5000 og 20.000 oscillationer pr. minut. Forskellige materialer og forskellige værktøjer kræver forskellige hastigheder, så jo større spændvidde, desto bedre.

Oscillationsvinkel

Det er ikke kun hastigheden, der er vigtig, men også hvor langt klingen bevæger sig frem og tilbage. Dette kaldes oscillationsvinkel eller vinkelamplitude. Normalt er vinklen et sted mellem 1,5 og 3 grader. En snævrere oscillationsvinkel giver større præcision, mens en bredere vinkel giver mere kraft og hurtigere skæring.

Batteriets styrke

I dag bruger de fleste multiværktøjer batteri. Da multiværktøjet er et bærbart værktøj, der bruges på svært tilgængelige steder, er det ofte et godt valg. Batterierne er normalt på 12 eller 18 volt, og jo højere volt batteriet har, desto mere kraft får du. Hvis du allerede har værktøjer med batterier, kan det være en god idé at vælge et multiværktøj fra samme producent. Et tip er at købe et ekstra batteri, så du har to at skifte mellem, når du har brug for at arbejde længere perioder. Hvis du vælger et multiværktøj med ledningsdrift, måles styrken i watt.

Værktøjsholderen

En af de store fordele ved et multiværktøj er, at du kan skifte mellem forskelligt tilbehør. Hvor let det er at skifte tilbehør varierer mellem forskellige modeller. Nogle gange er et tryk på en knap nok, i andre tilfælde kan du have brug for en unbrakonøgle. En populær holder, som mange multiværktøj er kompatible med, kaldes Starlock. Starlock blev udviklet af Fein og Bosch, men kan bruges på alle værktøjer med en 12-punkts holder. Starlock findes i tre forskellige varianter: Starlock, Starlock Plus og Starlock Max til de mest krævende klinger.

Starlock fra Bosch

Tilbehør til multiværktøj

Når du køber et multiværktøj, får du ofte en række tilbehør i form af savklinger, slibeskiver og slibepapir. Et sæt med de mest almindelige tilbehør kan være til stor hjælp, når du vil bruge dit multiværktøj, når behovet opstår. Hvis du derimod køber værktøjet til et specifikt formål, kan det være en bedre idé at købe et værktøj med få tilbehør og supplere med de dele, du har brug for.

Vibrationsdæmpning og andre funktioner

Andre ting at overveje er, hvor meget værktøjet vibrerer. Dyrere multiværktøj har ofte bedre vibrationsdæmpning end de billigste. Smarte funktioner at holde øje med er indbygget LED-belysning og roterende hoved. Den sidstnævnte funktion gør det endnu nemmere at arbejde på svært tilgængelige steder og finde en god arbejdsvinkel.

Almindeligt tilbehør til multiværktøj

Nedstrygerklinge

Hvis der kun følger ét tilbehør med, er det sandsynligvis en savklinge. Nedstrygerklingen, også kendt som en stiksavklinge, bruges til at save og skære. Metallet i klingen bestemmer, hvilket materiale den kan bruges i. Bredden på nedstrygerklingen måles i millimeter.

Segmentklinge

Segmentklingen bruges til at skære i træ og metal eller til at lave snit.

Fugekniv

Fugekniven bruges til at fjerne silikonefuger eller malingrester, hvor det er svært at komme til.

Slibeplade

Den trekantede slibeplade bruges til at slibe i hjørner eller trange områder. Slibepapiret fastgøres med velcro.

Slibefinger

Den smalle slibefinger kommer til i meget trange og dybt liggende områder, i fuger, spor, åbninger og fals. Ideel til formbygning, hvælvinger og dybe huller.

Fugeslibeskive

Fugeslibeskiven er specialiseret i hurtig fjernelse af fugemasse. Fugeslibeskiven har ofte en bølget kant.

Hårdmetalrasp

Hårdmetalraspen bruges til grovslibning af spartelmasse, fliseklæb, beton, sten og træ.

Skraber

Med en skraber eller spartel kan du skrabe hårdt siddende lak, limrester, tæpper, fliseklæb-rester og undercoating væk.

Det rette stål til det rette materiale

Når du vælger tilbehør til dit multiværktøj, støder du på mange forskellige forkortelser. Forkortelser som BIM, HCS og HSS angiver, hvad klingen eller tilbehøret er lavet af til materialer, og hver metal har sit anvendelsesområde.

Kulstål gør klingen blød og holdbar. Anvendes primært til træ og andre bløde materialer.

  • Bimetal betyder, at der er forskellige metaller i klingen og tænderne. Med en bimetallisk klinge kan du komme igennem både træ og søm.
  • Højhastighedsstål (HSS) bruges til at skære i aluminium, jern og kobber.
  • HM - Hårdmetalblad bruges til materialer, der slides meget på klingen, som f.eks. mursten eller glasfiber.

Starlock färgkodning för multiverktyg