Når hverken en almindelig boremaskine eller en slagboremaskine er tilstrækkelig, er det en borehammer, der klarer jobbet. Borehammerens primære opgave er at hjælpe dig med at lave huller i eller helt ødelægge cement, beton, sten, murværk og andre keramiske hårde materialer. Selvfølgelig findes der forskellige varianter af dette værktøj, og for at du nemmere kan finde den borehammer, der passer bedst til dig, har vi hos Staypro lavet denne guide!

Til virkelig tunge opgaver kommer du ikke langt med en boremaskine; i stedet skal du bruge en borehammer! Borehammeren er designet til at kunne arbejde sig gennem virkelig hårde materialer som beton, klipper, murværk og sten. Den gør dette ved at bore og samtidig hamre imod selve boret, som navnet antyder.

For at finde den borehammer, der passer bedst til dig, kan det være godt at tænke over, hvad og hvordan den skal bruges. Der er nemlig flere forskellige varianter og aspekter at tage hensyn til for at finde den bedste borehammer til dig.

Hvad er en borehammer?

En borehammer, der også kan kaldes en mejselhammer eller slaghammer, er en variant af en boremaskine, men den kan klare virkelig tunge opgaver – tungere end en slagboremaskine! Udover den indlysende boring har maskinen også en indbygget hammerfunktion, som slår mod bagsiden af boreakslen. På den måde kan hammerboret nemt komme igennem hårde og tykke materialer, og du kan bruge det til grovere opgaver som at bore huller i blandt andet sten, beton og murværk eller fjerne fliser og beton. Du behøver faktisk ikke at lægge meget vægt på boret, selv med de hårde materialer.

Hammerbor har en såkaldt SDS-fastgørelse, hvor du fastgør selve boret. En SDS-kobling gør det meget nemt at skifte bor samtidig med, at det giver et godt greb og tillader, at boret bevæger sig lidt under selve boringen.

Borehammerens dele:

Patron – En borehammers patron har en SDS-kobling, enten SDS-plus eller SDS-max. Forskellen er, at SDS-max passer bedre til virkelig tunge opgaver og når du skal bore store huller.

Retningsknap – Styrer retningen, som boret skal dreje. For at du kan arbejde hurtigt og smidigt, er det vigtigt, at denne knap er let at nå, så det er nemt at indstille, mens du arbejder.

Aftrækker – Med tænd- og slukknappen styrer du også hastigheden. Ved at trykke hårdere på knappen arbejder maskinen hurtigere.

Håndtag og støttehåndtag – Hovedhåndtaget skal være behageligt og stort nok til at holde med arbejdshandsker. Ved tunge opgaver kan det være nødvendigt med et støttehåndtag for at få mere kraft og for at holde maskinen på plads.

Specifikationer

Når du skal vælge en boremaskine, er der nogle specifikationer, der kan være værd at tage hensyn til. Maksimal boring, slaghastighed, slagkraft og vægt er eksempler på faktorer, der kan variere mellem maskinerne.

Maksimal boring

Maksimal boring giver dig svaret på, hvor dybt borehammeren kan bore. Det varierer afhængigt af materialet, og specifikationen angiver separate savdybder for træ, stål og beton. Generelt kan maskinen bore dybere i træ og mindre dybt i stål. Kapaciteten for beton ligger et sted derimellem.

Slagkraft og slaghastighed

Hvor stærkt en borehammer slår i materialet, måles og angives i enheden joule (J). Denne tal viser, at jo højere slagkraft, desto mere effektivt kan du arbejde med materialet.

En maskine, der slår, vibrerer, og hvor meget en maskine vibrerer, kan være afgørende for brugeren, der arbejder med en borehammer det meste af dagen. Vibrationsværdien angives i m/s, og jo lavere værdi, desto mindre vibrerer maskinen – og jo mindre maskinen vibrerer, desto mindre negativ indvirkning har den på fx skuldre, albuer og håndled.

Slaghastigheden angiver, hvor hurtigt maskinen slår. Målet i slag pr. minut (bpm) angiver, hvor mange slag maskinen genererer med hammerboret. Jo flere slag, desto mere effektiv er maskinen.

Borehammeren fås i forskellige udformninger. Skal du bore i virkelig hårde materialer, kan det kræve store maskiner!

Vægt

Hvor stor og tung borehammeren er, hænger naturligvis sammen med, hvor kraftfuld den er. Hvis du skal bruge en borehammer lejlighedsvis til mindre opgaver, kan det være behageligt at have en mindre og mere håndterbar model, som også er nemmere at bruge på trange steder. Hvis du derimod skal bruge den til virkelig tunge projekter, kan det være nødvendigt at have en større og tungere maskine.

Vægten kan være alt fra et par kilo og op til over 10 kilo. De tungere maskiner kan være svære at bruge, hvis du arbejder over skulderhøjde, f.eks. ved huludtagning i loftet. Udover at det er besværligt og svært, kan de også over tid forårsage skader på skuldre, nakke og ryg.

Ledning eller trådløs?

Noget at overveje ved valg af borehammer er, om en maskine med eller uden ledning passer bedst til dig. De batteridrevne maskiner har i dag omtrent samme kapacitet som de netdrevne maskiner - forskellen ligger i begrænsningerne og mulighederne. En batteridrevet maskine kan du bære med dig og bruge hvor som helst, men batteriet kan løbe tør, og du kan være nødt til at tage en ufrivillig arbejdspause.

Med en netdrevet borehammer er det omvendt; du skal altid arbejde i nærheden af en stikkontakt, men du kan arbejde i lang tid uden at bekymre dig om, at batteriet løber tør. Dog kan ledningerne medføre større risiko for snubleulykker og skader på værktøjet.

Batteridrevet er mest populært

De fem borehammere, vi sælger mest af, er alle batteridrevne med et 18-volts batteri. Hvis du ønsker en lidt mere kompakt maskine, er der også modeller med 12-volts batterier. Hvis du derimod har brug for mere kraft end en 18-volts borehammer kan tilbyde, findes der også modeller på 36, 40 eller endda 54 volt.

Et batteri til flere værktøjer

En praktisk fordel ved batteridrevne værktøjer er, at mange mærker har en såkaldt batteriplatform, hvilket betyder, at du kan bruge de samme batterier til flere forskellige værktøjer. Hvis du allerede har batterier og opladere derhjemme, behøver du derfor ikke at købe en borehammer, hvor de er inkluderet, hvis du vælger at købe fra samme mærke og serie.

Hvis du ikke allerede har batterier og opladere derhjemme, kan du selvfølgelig vælge at købe en borehammer, hvor de er inkluderet. Ofte følger der to batterier med, så du altid kan have et opladt batteri klar, når det andet er løbet tør.

Vil du vide mere om værktøjsbatterier, kan du læse vores guide "Hvilke batterier passer til mit værktøj?"

Henny, Staypro

Håndværksmæssige Henny kan lide at snedkerere og reparere, både derhjemme og i Staypros testlaboratorium. Som en af de mest flittige skribenter på Staypros vidensportal har hun sat sig ind i alt fra havepleje til betonboring.

Der findes både batteridrevne og netdrevne borehammere. Vores mest solgte er batteridrevne!

Vælg en borehammer med de rette funktioner

Udover specifikationer og drivmekanisme skal du selvfølgelig også tage borehammerens funktioner i betragtning, når du skal finde en god maskine til dit formål.

Funktionsvælger

En funktionsvælger giver dig mulighed for at vælge, om hammerfunktionen skal være tændt eller slukket, mens du borer. Når den er slukket, fungerer den som en almindelig boremaskine, hvilket er nyttigt, når du skal bore i en trælægter eller metalbjælker. Til grove opgaver som boring i hårde keramiske materialer som beton, sten og murværk er hammerfunktionen nødvendig.

Mejslingsfunktion

Denne funktion betyder, at borehovedet ikke længere roterer, og maskinen slår kun. Denne funktion indstilles, når du skal fjerne keramiske materialer ved at mejsle. Der er forskellige typer mejsler til forskellige arbejdsopgaver. For eksempel findes der flisemejsler, der specielt bruges til at fjerne fliser fra gulv og vægge.

Vær dog opmærksom på at vælge borstål og/eller mejsel efter formål og maskinmodel. Nogle maskiner kombinerer alle tre funktioner og kan vælges ved hjælp af en knap eller drejeknap på maskinen. Nogle maskiner inkluderer også et udskifteligt borehoved til et almindeligt 13 mm borehoved, som kan bruges til boring uden slagfunktion. Dette kan være nyttigt, hvis du skal bore i træ, plast eller metal.

Skulderrem

Noget, man måske ikke tænker meget over, men som kan være afgørende, er at have et sted, hvor du hurtigt kan placere maskinen og få hænderne fri. Hvis du arbejder i højder eller andre steder, kan det være praktisk med en borehammer med skulderrem.

Støttehåndtag

Når du arbejder med hårde og grove materialer og har brug for at bruge en vis kraft, kan det være godt at have et støttehåndtag, der giver dig mere kraft og gør det lettere at holde maskinen på plads.

Arbejdslys

Godt lys er afgørende for, at dit arbejde bliver godt udført. De fleste borehammere har indbygget LED-belysning, så du altid har en god synlighed. LED-lyset giver dig også mulighed for at arbejde i mørkere områder, hvor lyset ikke når frem.

Bor og mejsler findes i forskellige varianter til borehammere.

Brug det rette bor

For at borehammeren kan udføre sit arbejde, skal du bruge det rette bor! Almindelige bor er ikke velegnede til dette formål, når du borer i beton, sten eller andre hårde materialer med din borehammer, kræves der et hammerbor. Hammerboret skal passe til maskinens SDS-kobling.

Boret fås i forskellige længder og tykkelser. Antallet af skær varierer også afhængigt af bor og du kan vælge mellem to, tre eller fire skær. Et bor med flere skær gør det nemmere at bore gennem armeringen i beton.

Bor kan købes separat eller i sæt. En ting at overveje ved køb er, at du ofte får, hvad du betaler for, når det kommer til bor. De billigere modeller slides hurtigere og går lettere i stykker. Derfor kan det være en god investering at købe bor af god kvalitet.

 

Mejsler til borehammeren

Hvis du skal fjerne fliser eller ødelægge andre keramiske materialer og bruge borehammerens mejslingsfunktion, skal du udskifte boret med mejsler. Der findes specielle hammermejsler, som du fastgør på borehammeren. Disse kaldes ofte hammermejsler. Mejslernes forskellige former og størrelser passer til forskellige arbejdsopgaver. For eksempel findes der flisemejsler, der kan bruges specielt til at fjerne fliser fra gulve og vægge.