At bore i beton med en slagboremaskine eller borehammer behøver ikke at være svært. I denne artikel fortæller vi dig alt, du behøver at vide om at bore med betonbor, vælge plugs og skruer i din betonvæg.

Er væggen, hvor det nye tv skal hænges op, hård og stiv? Fortvivl ikke! At bore i beton kræver ganske vist andre værktøjer og lidt mere arbejde end at skrue i træ eller gips, men når du først har fået dit tv, billede eller hylde hængt op, vil det sidde trygt og sikkert.

Hvordan ved jeg, at væggen er lavet af beton?

Mange kan finde ud af, om en væg er lavet af gips, men hvad med mursten, letbeton og spånplade?

Det første, du skal gøre, er at banke på væggen. Hvis det lyder hult, er det sandsynligvis en træskeletvæg med gips- eller spånplade på. Hvis det føles hårdt og stift, er det sandsynligvis beton, mursten eller letbeton.

Den sikreste måde at finde ud af, hvad en væg er lavet af, er at bore nogle millimeter ind i væggen og inspicere støvet eller spånerne.

  • Hvis det er spåner, er det spånplade.
  • Hvis støvet er hvidt, er det en gipsvæg.
  • Hvis støvet er rødt, er det mursten.
  • Hvis det er fint hvidt eller gråt støv, er væggen lavet af beton.

Den rigtige boremaskine til at bore i beton

Når du har sikret dig, at det er en betonvæg, du står over for, har du brug for det rigtige værktøj til opgaven. For at bore huller i beton kan du enten bruge en slagboremaskine eller en borehammer.

Slagboremaskine eller borehammer?

En slagboremaskine bruger en slagfunktion til at slå boret i fremadgående retning. Slagboremaskinen fungerer godt, når du skal bore i mursten eller lettere beton. Hvis du skal bore i hårdere beton, er borehammeren et bedre valg.

Hvis du kun har boret i beton med slagboremaskine tidligere, vil du blive forbløffet over, hvor hurtigt og effektivt en borehammer kommer ind i væggen. Borehammeren er designet til at lave huller i hårde materialer og har en slagmekanisme, der slår med høj kraft direkte mod bagsiden af boret. Det betyder, at du ikke behøver at lægge lige så meget kraft på værktøjet.

Hvis du skal bore i stenmaterialer eller hård beton, er borehammeren et bedre valg end slagboremaskinen. På billedet ses borehammeren Hikoki DH26PB2.

Vigtigt at vælge det rigtige betonbor

En boremaskine er aldrig bedre end det bor, der monteres i den. En borehammerbruger normalt bor med såkaldt SDS-beslag. Når du vælger bor til din slagboremaskine, er det nemt at tage fejl og bruge et bor, der er designet til for eksempel træ eller metal.

Bor til sten og beton er forstærkede med en hårdere metal i spidsen for ikke at slides ved høj belastning. Man plejer at sige, at boret er hårdmetalbestykket, eller tale om HM-bor. Der findes også universelle bor, som kan bruges til at bore i stort set alle materialer.

At bore i beton med en skruemaskine?

Kan man bore i beton uden slagboremaskine eller borehammer? Kan man endda bruge sin almindelige skruemaskine? Hvis man med ”almindelig skruemaskine” mener en skruemaskine uden slagfunktion, er svaret nej. Der er dog skruemaskiner og bore/skruemaskiner, der fungerer præcis som en slagboremaskine. Nogle gange kaldes den type skruemaskinefor ”skruemaskine med slag” eller lignende. Skruemaskinen med slag skal dog ikke forveksles med værktøjet slag-skruemaskine, som slet ikke er beregnet til boring.

Kan man skrue i beton uden at bore?

Det ville da være dejligt, hvis der fandtes en skrue, der kunne skrues ind i betonvæggen uden at du behøvede at bore først, men det findes desværre ikke. Der er dog flere alternativer til at bore - især hvis du skal hænge lettere ting op som billeder, kroge og spejle. For at fastgøre den type ting på væggen uden at bore, kan du for eksempel bruge selvklæbende søm.

Pas på armeringsjern, når du borer

Det er aldrig sjovt at støde på armeringsjern i betonvæggen. Hvis du vil minimere risikoen for at beskadige dit betonbor og undgå at skifte til metalbor, kan du med fordel undersøge væggen med en vægscanner, før du begynder at bore. Ved at lokalisere armeringsjern og andre forhindringer kan du forhåbentlig planlægge hullerne for enkel og smidig boring.

Mange vægscannere på markedet kan lokalisere armeringsjern i betonvæggen. Undersøg væggen, før du begynder at bore, for at undgå ubehagelige overraskelser.

Tips til at bore lige i beton

Nogle gange er det særligt vigtigt at bore lige i beton. Det er lettere sagt end gjort, men med nogle enkle tricks kan du forbedre din præcision betydeligt

  • Brug en borehammer i stedet for en slagboremaskine. Da du ikke behøver at lægge lige så meget pres på borehammeren, kan du fokusere på at holde værktøjet lige.
  • Forbor et mindre hul, før du borer med en større mejsel.
  • Brug en kørner til at markere borehullet med en fordybning. Hvis hullet er korrekt fra starten, er chancen større for, at du kan holde kursen.

Hvilken type plug skal man bruge i beton?

Når du har boret et hul i betonvæggen, er det tid til at vælge plug og skrue. At vælge skrue og plug er ikke særlig svært, da mange af de almindelige typer fungerer. Det er dog vigtigt, at hullet har samme dimension som pluggen og er lige så dybt som skruen er lang.

  • Universal plug - fungerer fint til lettere montering. Når skruen passerer gennem pluggen, trækkes den sammen og kiles fast i væggen.
  • Ekspansionsplug - Ekspansionspluggen er også velegnet til beton. Generelt bruges den til lidt tungere opgaver.
  • Lette betonplug - Denne plug er specielt designet til tung belastning i let beton.