Med et vaterpas kan du både måle og sikre, om en overflade er lige eller har den rette hældning. Men hvilket skal du vælge? Eksperten Per Eriksson fortæller om Hultafors' vaterpas og hvad du skal tænke på for at finde det bedste for dig.

Hultafors har en lang baggrund med at fremstille kvalitets- og anvendelige måleværktøjer. I dag er de en af de førende aktører på markedet, blandt andet inden for vaterpas. Her hjælper Hultafors' ekspert Per Eriksson dig med at finde det bedste vaterpas til dig.

- Det allervigtigste er selvfølgelig at tænke ud fra dine egne behov. Forskellige typer af vaterpas passer til forskellige ting, derfor findes der så mange at vælge imellem, siger Per Eriksson.

For at du kan finde det, der fungerer bedst for dig, er der tre faktorer, du kan tage udgangspunkt i: længde, følsomhed og holdbarhed.

Vaterpasets funktion og anvendelsesområde

Et vaterpas bruger du simpelthen, når du skal måle en hældningsvinkel på noget eller kontrollere, om tingene er plane eller i den rigtige vandrette eller lodrette vinkel. For eksempel kan det være godt at have et, når du sætter en hylde op på væggen.

Hultafors' vaterpas har mange anvendelsesområder, og du kan måle på både oversiden og undersiden af emnet. Sørg for at vende vaterpasset, så du altid har undersiden mod den overflade, du måler på, da vaterpasset er kalibreret til denne side.

- Inden du bruger vaterpasset, skal du tjekke, om det har fået mærker eller skader på målefladen. I så fald skal det måske files ned, så det viser korrekt. Eller skaden er så stor, at du skal købe et nyt. Vær omhyggelig med vaterpasset, det er et nøjagtigt måleværktøj.

Hultafors har vaterpas i forskellige størrelser og materialer.

Hvor langt skal vaterpasset være?

Hvor langt vaterpasset skal være, afhænger selvfølgelig af, hvad du skal bruge det til. Der findes vaterpas i flere forskellige længder, fra lommestørrelse til meterlængder. De kortere passer til at måle kortere ting, og de længere til længere ting.

- Hvis du skal måle noget, der er flere meter langt, er det ikke nok med et vaterpas på to decimeter; så skal du have et længere. Vaterpasset måler kun hældningen på den overflade, det ligger mod.

Vaterpas med forskellig følsomhed

Vaterpassets vigtigste komponent er libellen - den væskefyldte beholder, der findes på analoge vaterpas. Jo mere følsomt vaterpasset er, desto mere præcist måler det den nøjagtige hældning.

Væsken og beholderen kan se meget ens ud, men de adskiller sig meget afhængigt af mærke, standard og kvalitet. Hultafors har et af markedets mest følsomme vaterpas, hvilket gør det til det mest præcise.

Hultafors bruger uknuselige bloklibeller i deres vaterpas!

Libellen

Hvor følsomt dit vaterpas skal være, afhænger af, hvad du skal bruge det til.

- Hvis du installerer en dør og bruger et vaterpas med en libel på 200, kan det give en fejl i målingen, og døren vil åbne og lukke af sig selv, fordi dørkarmen ikke er helt lodret. Hvis du har et vaterpas, der er mere følsomt, viser det en mere korrekt måling, og døren vil forblive i den position, du efterlader den i.

En mindre følsom libel kan til gengæld være nyttig ved arbejde som at bygge en terrasse eller andet, hvor du måske har brug for at grave ud og få det til at være lige. Da kan det være svært at vægte arbejdsstykket helt perfekt, da den mindste justering får boblen i libellen til at bevæge sig.

Der findes også vaterpas, der har flere libeller i forskellige vinkler. Det er for at du kan måle både den vandrette og lodrette retning.

Væsken i Hultafors' libeller består af en farvet olieblanding med lav viskositet. Det gør, at boblen kan bevæge sig frit, og det er nemt at aflæse.

Fokuslibel

Den mest almindelige libel viser boblen mellem to streger. Hultafors har også en variant, der kaldes fokuslibel. Forskellen er, at i stedet for streger er der farvefelter, hvilket gør det nemmere at aflæse, når vaterpasset viser en lige vinkel.

Hultafors har tre forskellige følsomhedsniveauer på deres vaterpas

• Den laveste libel er 200, den er ikke super følsom og findes ofte på billigere vaterpas.

• Næste libel er på 1000 og er et mere følsomt vaterpas, der viser forskellene mere præcist.

• Hultafors' mest følsomme vaterpas har en libel på 2000, hvilket også er et af markedets mest følsomme.

Holdbarhed

Når det kommer til holdbarheden, spiller både libellen og profilen ind. Der findes to forskellige libeller, der kan bruges i et vaterpas: bevægelig libel eller bloklibel. Hultafors bruger uknuselige bloklibeller, fordi de er mere præcise og holdbare.

Vaterpassets materiale

Profilen, altså det, der udgør resten af vaterpasset, kan være lavet af forskellige materialer. Det mest almindelige er aluminium, men der findes også plastikudgaver. Jo mere robust profilen er, desto mere holdbart er vaterpasset.

De robuste vaterpas kan være lidt tungere, men tåler mere, mens de med en tyndere og enklere profil er mere skrøbelige, men kan være lette at arbejde med.

- Netop plastikvarianten er populær blandt murere, da mørtel og lignende ikke har samme tendens til at hænge fast på plastik som på aluminium. Det skyldes, at plastik har en lidt federe overflade, siger Per Eriksson.

Hultafors vaterpas MST er deres mest følsomme og præcise!

Digitalt vaterpas

Når man tænker på vaterpas, er det nok først det analoge med en libel, der dukker op i hovedet, men der findes også digitale. De digitale har en skærm, hvor du for eksempel kan indstille hældningen. På Hultafors' digitale vaterpas kan du også indstille forskellige måleenheder, hvilket kan være nyttigt, da alle brancher ikke arbejder med de samme mål.

Der findes også kombinerede vaterpas med både libel og digital skærm.

Magnetisk vaterpas

Skal du arbejde med stålkonstruktioner eller andre magnetiske overflader, kan det være rart at have et magnetisk vaterpas. Det er praktisk, da den magnetiske overflade klæber, og du kan arbejde uden altid at skulle holde fast i vaterpasset.