Hvorfor slæbe rundt på en tung plæneklipper, når du egentlig vil ligge i hængekøjen og nyde ferien? I denne artikel forklarer vi, hvordan en robotplæneklipper fungerer, og hvad du skal tænke på, inden du køber en.

Hvordan styres en robotplæneklipper?

En robotplæneklipper styres af en indbygget computer og navigeres primært med GPS. For at den ikke skal køre hen til naboen, lægger du et afgrænsningskabel, som du omkredser din græsplæne med. Den udgår fra robottens ladestation og kan enten graves ned et par centimeter under jordoverfladen eller lægges oven på græsset med pløkker. Kablet udsender radiosignaler, som stopper robotten fra at passere.

Du kan også afgrænse buske eller bede, som du vil bevare urørte, ved at trække kabler rundt om det område, du vil spare, og derefter parallelt tilbage til kanten af græsplænen. To kabler ved siden af hinanden tillader plæneklipperen at fortsætte lige over og fortsætte med at klippe.

Nogle plæneklippende robotter er smartere end andre. De kan med hjælp fra forskellige sensorer aflæse de aktuelle forhold og kun klippe, når det er nødvendigt, f.eks. når det har regnet, og græsset vokser hurtigere. Sensorerne tilpasser også robottens hastighed og bremsningskraft efter underlaget, da vådt græs kan resultere i, at hjulene glider og ikke får ordentligt greb.

Hvor godt robotplæneklipperen tilpasser sig omgivelserne og de aktuelle forhold, afgøres primært af, hvor godt programsoftwaren i robotten er programmeret. Der laves konstant forbedringer med nye opdateringer, og de nyeste modeller fra de store mærker er meget intelligente og klipper effektivt, selv på de mest vanskelige græsplæner.

Nye robotplæneklippere kan tilsluttes apps, så du får fuld kontrol over dens funktioner og kan fjernstyre den, uanset hvor du befinder dig. Du programmerer et klippeskema, der følges med hensyn til ydre forhold, og du kan parkere plæneklipperen, når du selv mener, at den er færdig med sit arbejde, eller når du vil have græsplænen fri for robotter i en periode.

Hvordan oplades en robotplæneklipper?

Basen for en robotplæneklipper er ladestationen, som gerne placeres i skyggen, centralt på grunden for god tilgængelighed. Når batteriet i plæneklipperen begynder at løbe tør, vender den selv tilbage for at blive opladet.

Med nogle plæneklippere følger et guidekabel, som leder robotten tilbage direkte over grunden i stedet for at følge afgrænsningen. Dette betyder, at den kan klippe lidt længere tid, inden det er tid til at vende hjem.

Forskelle mellem forskellige modeller

Hvis du har en flad og fin græsplæne, fri for grene, æbler eller andre forhindringer, er det sandsynligvis nok med en enklere model. Jo mere udfordrende terrænet er, desto mere multifunktionel en robotplæneklipper har du brug for. Nogle er hurtigere, stærkere og har længere driftstid end andre og egner sig bedre til store områder.

En vigtig forskel mellem forskellige modeller er, om den har faste knive eller pivotknive. Sidstnævnte er mere følsomme og kan sammenlignes med barberblade, der sidder på en skive. De slides hurtigere og skal udskiftes, i modsætning til de konventionelle knive, der kan slibes.

Fordelene ved pivotknivene er, at de er bedre til at undgå hårde genstande og klipper græsset på en mere skånsom måde. Derudover er de betydeligt mere støjsvage under brug, hvilket er rart om natten eller for ikke at genere naboerne. Faste knive er mere holdbare og kan klare mere modstand, når de klipper.

Generelt svarer prisen godt til, hvor god robotplæneklipperen er. En enklere model med færre funktioner har tendens til oftere at sidde fast i snævre områder, ende uden for sit afgrænsningskabel eller glide i opadgående bakker. Hvis din græsplæne er nem at håndtere og mangler svære passager, klarer du dig sandsynligvis fint med en billigere robotplæneklipper.

Ting at overveje, inden du køber en robotplæneklipper

For at vælge den rigtige robotplæneklipper skal du først og fremmest finde ud af, hvor stort et areal på grunden, den skal klippe. Det er godt, hvis plæneklipperen har kapacitet til større områder end du egentlig har brug for, da den så ikke behøver at klippe lige så ofte og længe. En mindre variant kan blive nødt til at arbejde døgnet rundt for at holde græsplænen trimmet.

Har du brug for robuste, faste knive eller pivotknive? Hvis du ved, at terrænet kan være udfordrende med grene og andet skrammel på græsplænen, anbefales faste knive. Pivotknivene slides hurtigt, og du bliver nødt til at udskifte dem ofte. For at få en virkelig jævn og fin græsplæne foretrækkes pivotknivene. Disse skarpe knive klipper græsset med større præcision og en finere klipning, sammenlignet med at klippe græsplænen med en neglesaks.

Kraftigere hjul klarer ujævne græsplæner og skråninger bedre. Hvis din have er kuperet, skal du tage dette i betragtning. Efter regn bliver græsplænen glat, og en let robotplæneklipper med små hjul kan have svært ved at klare underlaget. Dette resulterer i, at hjulene glider, og batteriet aflades hurtigere, hvis den overhovedet kan komme op ad bakkerne.