Græstrimmeren er et alsidigt værktøj, som når den bruges rigtigt, kan udføre storartet arbejde i din have. I denne artikel deler Karl-Ebbe Edberg fra Gardena sine bedste tips med dig!

Græstrimmeren er et glimrende supplement til plæneklipperen og er til stor hjælp, uanset om du skal trimme kanterne af græsplænen eller klippe større områder. Forudsætningen for at få et godt resultat og være tilfreds med din nye trimmer er, at du bruger den på den rigtige måde og passer godt på den. Her giver eksperten Karl-Ebbe Edberg fra Gardena sine bedste tips til dig, der har købt en græstrimmer og vil få mest muligt ud af din maskine.

Rengør græstrimmeren efter hver brug

- Undgå at stille trimmeren i skuret, når du er færdig, uden at gøre maskinen ren og fjerne græs, der er samlet omkring trådkassetten eller knivene. Undgå vand - brug gerne en børste. Græs og fugt kan skade både plastik og metal.

Vedligehold batteriet om vinteren - Et batteri trives ikke med at blive fuldstændigt afladet. Derfor bør du lade det op en til to gange om vinteren, når du ikke bruger maskinen. Så vil batteriet holde længere.

Opbevar maskinen tørt

- Maskinen trives ikke i fugtige og kolde omgivelser. Det er ikke optimalt at lade den stå i et koldt skur året rundt. Alle har måske ikke plads til en græstrimmer indendørs, men i det mindste bør du opbevare batteriet indenfor husets vægge. Batterier kan ikke lide kulde.

Brug den trimmertråd, som maskinen er beregnet til

- Det kan være fristende at bruge en grovere trimmertråd til at rydde krat eller grovere græs, men græstrimmere sælges ofte sammen med den trimmertråd, de er beregnet til. Hvis du bruger for grov tråd, kan maskinen blive tung at arbejde med, og den vil ikke kunne klippe græsset ordentligt. Samtidig slider det på både motor og batteri.

Brug ikke for kort tråd eller for kort kniv i maskinen

- En almindelig fejl mange begår er at fortsætte med at bruge maskinen, selvom kniven er slidt ned eller trimmertråden er kortere end det, maskinen er bygget til. Når maskinen pludselig kræver mindre kraft, vil den gå op i omdrejninger og blive unødigt slidt. Knive har ofte en markering, der viser, hvornår det er tid til at skifte dem. Hos Gardena bruger vi knive i mange af vores batteridrevne maskiner i stedet for tråd. Mange spørger, om knivene holder lige så længe som trimmertråd, og det gør de helt sikkert.

En forudsætning for at opnå et godt resultat og være tilfreds med din nye trimmer er at bruge den korrekt og passe godt på den.

Tag dig af trimmertråden, så den holder længere

- Alt, der ikke er græs, slider meget på tråden, så når du trimmer mod en flisebelægning eller en stenmur, bliver tråden eller kniven konstant beskadiget. Brug gerne en græstrimmer med buskbeskyttelse, så du ikke kommer for tæt på. Trimmertråd er i øvrigt en forbrugsvare. Hvis du køber den løs, anbefales det at opbevare den i en pose eller beholder sammen med nogle dråber vand og holde den væk fra UV-lys. Så holder tråden sig markant bedre end hvis du lader den tørre i solen og blive porøs.

Kør ikke maskinen i små ryk

- Den mest almindelige fejl mange begår, er at trykke på gassen i små ryk. Småkørsel betyder, at du starter og stopper hele tiden, hvilket slider på batteriet. Hvis du har et større område, er det bedre at holde knappen nede og klippe hele området på én gang.

Glem ikke beskyttelsesudstyret

- Uanset hvor lille opgaven er, er der ingen undskyldning for at slække på beskyttelsesudstyret! Når du bruger en kraftig græstrimmer, kan der sprøjte små sten op i høj fart, og så vil du være glad for at have beskyttelsesbriller på.

Justér trimmeren efter din højde

- Hvis du skal trimme større områder, er det vigtigt, at du har en trimmer, der er tilpasset din højde, så du kan arbejde med en ret ryg og god ergonomi. Hvis længden af græstrimmeren kan justeres, bør du udnytte den mulighed.