At sætte dit tv op på væggen er både stilfuldt og pladsbesparende. I denne artikel fortæller vi hos Staypro, hvordan du hænger dit tv op, hvad du skal være opmærksom på, og hvilke værktøjer du har brug for til at montere det!

I tiden med tykke tv'er havde vi ikke så mange valgmuligheder, når det kom til tv-placeringen. Det skulle simpelthen bare stå, hvor der var plads. I dag, hvor tv'erne er tynde og lette, er det en helt anden sag at indrette med et tv.

Mange er enige om, at fladskærme ser bedst ud på væggen. Samtidig er mange usikre på, hvordan de skal montere tv'et sikkert uden at lave for store indgreb i den bagvedliggende væg.

Hvis du har købt et nyt tv og har brug for hjælp til at sætte det op, kan du altid få hjælp fra en håndværker. Men hvis du er nogenlunde handy, har de rigtige værktøjer ved hånden og ved, hvordan du skal gøre det, plejer det ikke at være særlig svært at gøre det selv. I denne vejledning fortæller vi dig, hvordan du kan gå til værks for at montere dit fladskærms-tv på væggen selv.

Hvad du skal overveje, når du hænger tv'et op på væggen

Selvfølgelig er der flere ting at tage højde for og tænke på, når du skal montere tv'et på væggen. Det handler blandt andet om at have de rigtige værktøjer til jobbet, vælge den rigtige højde, det rigtige vægbeslag og en række andre ting. Her gennemgår vi, hvordan du skal tænke.

De værktøjer, du har brug for

Hvad er væggen lavet af?

Når du skal skrue vægbeslaget op, er det vigtigt først at finde ud af, hvad væggen er lavet af. Især skal du vide, om det er en gipsvæg, beton eller letbeton. Hvis du er usikker, kan du banke på væggen. Hvis det lyder hult, er det sandsynligvis en træskeletvæg med gips- eller spånplade.

Hvis det føles hårdt og massivt, er det sandsynligvis beton, murværk eller letbeton. Hvis du stadig er usikker, kan du bore et par millimeter ind i væggen og undersøge støvet.

Hvor højt skal tv'et hænge på væggen?

Du ved sikkert allerede, hvilken væg tv'et skal hænge på, men hvor højt skal det være? En god tommelfingerregel, når du bestemmer, hvor tv'et skal monteres, er at placere to tredjedele af tv'et under øjenhøjde, men det kommer i sidste ende an på personlig smag. 

Tape gerne tv'ets konturer på væggen og "prøvese" ved at sætte dig i sofaen eller tv-stolen. Når du har besluttet, hvor tv'et skal sidde, kan du markere positionen for bore- eller skruehullerne. For at sikre, at tv'et er lige og at hullerne er korrekt placeret, kan du bruge en krydslaser eller linjelaser.

Henrik, Staypro

Staypro's testchef, Henrik, griber enhver mulighed for at afprøve og teste de seneste produktlanceringer i sortimentet - ofte foran kameraet i testlaboratoriet.

Find det rigtige vægbeslag til tv'et

Uanset hvor du skal sætte dit tv op, har du brug for et vægbeslag (også kaldet en tv-holder). Der findes mange forskellige beslag til tv og skærme. Når du vælger et beslag, er det vigtigt, at det kan bære tv'ets vægt og har de rigtige mål. Hvis du ønsker at kunne vippe eller dreje tv'et, skal du vælge et drejbart vægbeslag, der opfylder dine behov.

Mange tv-apparater følger VESA-standarderne, der angiver afstanden mellem de forskellige monteringspunkter. Hvis der er 400 millimeter mellem de fire monteringspunkter, skal du bruge et vægbeslag med VESA-målene 400x400.

Skjul kablerne i en kabelbakke

Kabler, der hænger og roder under tv'et, er hverken pænt eller praktisk. En god måde at komme af med dem er at montere en selvklæbende kabelbakke under tv'et. Sørg bare for at vælge en kabelbakke med tilstrækkelig diameter til at rumme alle kabler. Det er bedre at købe en for stor kabelbakke end en for lille, hvis du senere vil tilslutte flere enheder.

Montering af tv på betonvæg

Hvis du skal montere tv'et på en betonvæg, skal du først bore huller i væggen og indsætte plugs, så skruerne kan fastgøres. Hvis det er letbeton eller murværk, kan en slagboremaskine klare opgaven, men hvis det er en ydervæg med meget hård beton, anbefaler vi, at du bruger en borehammer. Når hullet er boret, skal du blot indsætte plugs og skrue beslaget fast.

Når du har boret et hul i betonvæggen, er det tid til at vælge plug og skrue. Det er ikke særlig svært at vælge, da mange af de mest almindelige varianter fungerer. En forudsætning for, at pluggen kan gøre sit arbejde, er, at skruen er lang nok til at gå gennem hele pluggen.

  • Universalplug - fungerer godt til lettere montering. Når skruen passerer gennem pluggen, strammes den og sidder fast i væggen.
  • Ekspansionsplug - Dennete plug egner sig også til beton. Det bruges generelt til lidt tungere opgaver.
  • Letbetonplug - Denne plug er specielt designet til tunge belastninger i letbeton.

Montering af tv på gipsvæg

At skrue sin dyre tv op på en tynd gipsvæg kan virke lidt skræmmende, men det er langt fra umuligt. Først og fremmest skal du kontrollere, at der ikke er vandrør eller elledninger i væggen. Dette kan gøres med moderne vægscannere, forudsat at de har tilstrækkelig dybdesøgning.

Næste skridt er at undersøge, hvor træskelettet er placeret. Hvis du ikke har en vægscanner ved hånden, kan du prøve at trække en stærk magnet langs væggen og forsøge at lokalisere skruerne, som træskelettet er monteret med. Hvis der er en passende lægte at skrue beslaget fast i, kan du bruge almindelige træskruer.

Da lægter normalt er placeret med 60 centimeters afstand, kan du sandsynligvis ikke skrue alle skruerne i lægterne. Til de monteringspunkter, der er uden for lægterne, skal du bruge en speciel gipsudvidelsesskrue (også kendt som molly skruer), der ekspanderer på bagsiden af gipspladen.

Hvis der ikke er nogen lægte at skrue i, er det ikke verdens undergang. Så længe du bruger den rigtige gipsudvidelsesskrue, kan du fastgøre alle fire skruer i gipspladen. Når du borer i væggen, vil du hurtigt opdage, om det er dobbeltgips eller enkeltgips, hvilket du skal vide for at vælge den rigtige plug.

Inden du borer i gipsvæggen, skal du kontrollere, at der ikke er vandrør eller elledninger i væggen. Hvis du har mulighed for at skrue i en lægte, er det ofte at foretrække.

Sæt tv'et op på væggen uden at bore?

Hvis du skal sætte dit tv op på væggen ved hjælp af et vægbeslag, er det svært at undgå at bore. Der er dog særlige gulvstativer, der kan placeres tæt på væggen og hæve tv'et til en passende højde.