En grøn og velplejet græsplæne er resultatet af tålmodighed og hårdt arbejde. For at lykkes har du brug for viden om, hvordan man passer en græsplæne, men også det rette udstyr. I denne artikel vil vi gennemgå 9 maskiner, værktøjer, redskaber og gadgets, der hjælper dig med at opnå din drømme-græsplæne.

Er naboen's græsplæne grønnere end din? Det skal vi nok klare! Man skal ikke undervurdere vigtigheden af at læse op på græsplænepleje, men du har også brug for de rette værktøjer til de forskellige opgaver. I visse tilfælde er værktøjerne helt afgørende. I andre tilfælde er de en hurtig genvej til et flottere resultat.

Plæneklipper

En god plæneklipper er fundamentet i din graesse. I sommermånederne skal græsset slås flere gange om ugen, så det gælder om at vælge rigtigt. Om du skal vælge en havetraktor, en manuel plæneklipper, en batteridrevet plæneklipper, en benzindrevet plæneklipper eller en selvkørende robotgræsslåmaskine, afhænger af græsplænens størrelse, terrænet og hvor meget tid og energi, du vil bruge på at slå græsset.

Graestrimmere eller rydningssave

Plæneklipperer et must, men da der er steder, hvor plæneklipperer ikke kan nå, er det ofte nødvendigt at supplere den med en græstrimmer. Græstrimmeren bruger knive eller roterende snore til at skære græsset med høj præcision. Græstrimmeren kan bruges til at slå kanterne af græsplænen, til at slå tæt på bede eller til at slå på skråninger. Græstrimmerens storebror kaldes for en buskrydder.

Rydningssave kører ofte på benzin og kan klare ukrudt, buske og mindre træer med forskellige typer af klinge.

Kantklipper/græssaks

Med moderne robotgræsslåmaskiner, der klipper lidt og ofte, er vores græsplæner blevet flottere end nogensinde. Desværre er vores selvkørende græsslåmaskiner ikke særligt gode til at klare kanterne af græsplænen. For at få lige linjer og pæne kanter kan du bruge en græstrimmer, men for bedste præcision anbefaler vi en kantklipper. Kantklipperen fås i forskellige størrelser og varianter, fra manuelle kantklippere med et skarpt stålblad til motoriserede kantklippere og større maskiner.

Gødningsspreder

Uanset om du vil gøde din græsplæne, sprede kalk eller så frø, vil du få en mere ensartet og bedre effekt, hvis du bruger en form for spreder. Håndspredning er en god mulighed for den mindre græsplæne, mens en gødningsspreder er at foretrække for større græsplæner. Fyld gødningssprederen med det ønskede materiale, kør den hen over græsplænen og styr flowet ved at åbne og lukke spredelugen. I vinterhalvåret kan du bruge samme vogn til at sprede salt og grus.

Vertikalskærer

Din græsplæne har brug for ilt, vand og næringsstoffer for at trives. For at ilt kan nå ned til græsrødderne, skal du lufte græsplænen en eller flere gange i sæsonen. For en mindre græsplæne kan det være nok med en manuel vertikalskærer. Den minder om en rive, men er udstyret med skarpe knivblade i stedet for pinde. For en større græsplæne får du det bedste resultat med en motoriseret vertikalskærer.

Vertikalskærerens knive trænger ned i jorden og skærer i græsrødderne, så væksten stimuleres. Efter vertikalskæringen skal du muligvis rive resterne væk og så nyt græs.

Hvis du har meget mos i græsplænen, kan en mosfjernere gøre underværker. På billedet ses Black & Decker GD300-QS.

Mosriver

Mos forhindrer både sollys og ilt i at nå græsstråene. Den bedste måde at bekæmpe mos på er at slå græsset ofte og gøde regelmæssigt, men hvis du allerede har meget mos, kan en mosriver gøre underværker. Mens vertikalskæreren går dybere og har stor afstand mellem knivene, bruger mosriveren kroge eller stålfjedre til at rive mos op af græsplænen. Nogle maskiner kan dog fungere både som mosfjerner og vertikalskærer.

Løvblæser

Ingen græsplæne trives under et tykt lag af våde efterårsblade. En simpel måde at samle bladene op er ved hjælp af en løvblæser. Løvblæseren kan også bruges til mange andre ting som at rydde op i bilen, puste legetøj op til poolen eller blæse sne væk fra indkørslen.

Løvrive

Et andet redskab, der hjælper dig med at samle blade, grene og visnet græs, er løvriven. Mens en klassisk rive kan beskadige græsplænen, er en løvrive af plast eller metal et mere skånsomt alternativ. På nogle løvriver kan du justere arbejdsbredden afhængig af hvad du skal gøre og hvor meget plads du har at arbejde på.

Vandspreder

I tørre sommermåneder med lidt regn har du brug for at vande græsplænen jævnligt. Den nemmeste måde er at stille en vandspreder, der kan fugte græsplænen. Den enkleste model er en såkaldt sprinklerslange. Det er simpelthen en lang vandslange med mange små huller i. For bedre spredning findes oscillerende og roterende spredere, popupsprinklere og sektorsprinklere - hver med deres respektive fordele og ulemper.