Har du brug for en kompressor til at drive en skruenøgle og andre trykluftsværktøjer? Der er mange fordele ved at have en kompressor i dit værksted eller garage. I denne guide vil vi hjælpe dig med at finde en kompressor, der passer til dig og dine værktøjer.

En kompressor er en alsidig maskine, der kan bruges til en række opgaver, der på en eller anden måde involverer luft. Fra at drive tunge værktøjer til at pumpe cykeldæk og fylde luftmadrasser. Fordi kraften kommer fra kompressoren, er trykluftdrevne eller pneumatiske værktøjer ofte både billigere og lettere end deres batteri- eller netdrevne modparter. Samtidig er der værktøjer som sprøjtemalingssprayer og sandblæsningsdyser, der har brug for luft for at fungere.

Da kompressorer bruges til en række forskellige opgaver, findes de i alle tænkelige størrelser og varianter. I denne guide fokuserer vi på elektriske stempelkompressorer beregnet til at drive forskellige typer trykluftsværktøjer.

Hvordan fungerer en stempelkompressor?

Den mest almindelige type kompressor er baseret på princippet om, at et stempel komprimerer luft i en cylinder. Når luften passerer ventilen, og stemplet bevæger sig tilbage, lukkes ventilen, så luften bliver indeholdt og komprimeres. Den komprimerede luft ledes videre ind i en større tank. Proceduren gentages, indtil et bestemt tryk er nået, hvorefter motoren slukkes. Trykket i slangen og tanken kan normalt aflæses på to manometre.

Ved hjælp af en trykregulator kan du selv styre mængden af luft, der skal strømme ud gennem slangen og videre til dit værktøj. Når luften frigives, og trykket falder under et vis niveau, starter motoren igen for at øge trykket. Stempelkompressoren kan være enten ettrins- eller totrins. Sidstnævnte har to cylindre og komprimerer luften i to trin. En totrins kompressor giver mere luft på kortere tid - til en betydeligt højere pris.

 

Skruekompressoren - når stempelkompressoren ikke er tilstrækkelig

Ud over stempelkompressoren er der også skruekompressorer, der ofte bliver relevante, når stempelkompressoren ikke er tilstrækkelig. Skruekompressoren bruger roterende skruer til at komprimere luft eller gas i tanken. Skruekompressorer er generelt mere støjsvage og pålidelige end stempelkompressorer, men de er også dyrere. Da skruekompressorer ikke overopheder lige så nemt, er de bedre egnet til kontinuerlig brug.

Hvilke værktøjer skal du bruge?

Det første du skal overveje, når du vælger en kompressor, er, hvad du skal bruge den til, og hvilke værktøjer du vil bruge. Det er især vigtigt at se på, hvilket tryk værktøjerne kræver, og hvor meget luftforbrug de har i forhold til brugstiden. Tænk over, hvad du har brug for i dag, men også hvilke værktøjer du måske vil købe i fremtiden. En af de store fordele ved trykluftsværktøjer er trods alt, at du kan bruge mange forskellige værktøjer med den samme kompressor.

Lasses tips, staypro

Tilslut en ekstra tank, når luften ikke er nok

 Rækker luften ikke? En måde at få en mindre kompressor til at fungere som en større kompressor er at tilslutte en mellemtank. Melletanken kan give dit værktøj mere luft eller modvirke trykfald, hvis du skal arbejde med en lang slange. Når mellemtanken er tilsluttet, vil kompressoren først fylde mellemtanken og derefter fylde sig selv. Når begge tanke når det rigtige tryk, slukker kompressoren. Tanken skal selvfølgelig være beregnet til trykluft og være tryktestet.

Lasse, Staypro
Staypros førende værktøjsekspert, Lasse, har erfaring både med at arbejde med værktøj i detailhandelen og praktisk ude på marken. Når han ikke arbejder i huset, taler han med Staypros kunder over telefonen og holder interne træningskurser for sine kolleger i kundeservice.

Lufttrykket måles i bar

Hvor højt lufttrykket er i kompressorens tank angives i trykmålet bar. Det er værd at bemærke, at amerikanerne i stedet bruger måleenheden PSI (pound per square inch), og at PSI også kan forekomme i produktbeskrivelser og specifikationer.

Det maksimale lufttryk varierer mellem forskellige kompressorer, men ligger typisk et sted mellem 8-10 bar. Når lufttrykket er faldet til et bestemt niveau (normalt 2 bar under maksimumtrykket), begynder motoren at arbejde for at genopfylde tanken med komprimeret luft. De fleste trykluftsværktøjer kræver et lufttryk på 4,5 til 6,5 bar for at fungere, hvilket en kompressor med 8 bar kan klare, selv når trykket er faldet. Undtagelsen er højtryksværktøjer, der kræver et højere tryk for at fungere.

En anden måleenhed, der er værd at kende, er kilopascal (kPa), da denne enhed også bruges til at angive det lufttryk, et værktøj kræver. Det er heldigvis meget nemt at konvertere kilopascal til bar og omvendt: 100 kPa svarer til 1 bar. Hvis specifikationerne angiver, at et værktøj kræver 600 kPa, skal kompressoren altså have et arbejdstryk på 6 bar.

Kompressorens arbejdstryk er dog ikke det eneste, du skal tænke på, når du træffer dit valg. Du skal også tage højde for luftmængden pr. minut og tankens størrelse.

Hvor meget luft har værktøjet brug for?

Luftmængden, som en kompressor kan levere, angives i liter/minut eller liter/sekund, eller luft pr. skud for eksempelvis dykkerpistoler. Det siges ofte, at kompressoren skal have en effektiv luftmængde på 120% af hvad værktøjet kræver. En anden grundregel er, at det altid er bedre at have en stor kompressor end en for lille.

Hvor vigtig kompressorens luftmængde er, afhænger til dels af, hvordan du arbejder med værktøjet. En sømpistol, der får tid til at "trække vejret" mellem skuddene, forbruger ikke lige så meget luft som en slibemaskine eller en boremaskine, der skal arbejde uafbrudt. En skruenøgle er et andet værktøj, der forbruger en stor mængde luft pr. minut, men fordi den kun bruges i få sekunder ad gangen, klarer den sig med mindre luft.

Motorkraften måles i hestekræfter

En større motor genererer større luftkapacitet og genopladningskapacitet. Motorkraften måles i hestekræfter (Hk) og afspejles i kompressorens luftkapacitet og øvrige ydeevne.

5 ting at overveje, når du vælger en kompressor

Hvilken luftmængde? - Hvor meget luft forbruger dine værktøjer?

Hvad er arbejdstrykket? - Mange værktøjer er designet til at fungere ved et tryk på 4,5-6,5 bar.

Hvor stor skal tanken være? - Med en større tank kan du arbejde længere tid, inden den skal fyldes med ny trykluft.

Hvordan ser driftscyklussen ud? - Skal kompressoren køre kontinuerligt eller bruges sporadisk?

Hvor ren skal luften være? - Accepteres olie- og vandrester?

Hvor stor tank har du brug for?

Jo større tank en kompressor har, desto længere tid kan trykket bevares. Hvis du skal udføre hurtige opgaver som at pumpe en cykel eller løsne en genstridig møtrik, kan du klare dig med en lille tank. Men hvis du skal arbejde i længere tid med en dykkerpistol eller en slibemaskine, har du brug for mere luft. Hvis du midlertidigt har brug for en større tank, er det ofte en god løsning at tilslutte en mellemtank i stedet for at købe en ny kompressor. Med en mellemtank kan du også undgå trykfald, der opstår i lange slanger, hvis du skal arbejde langt væk fra kompressoren. Den største ulempe ved store tanke er, at de optager meget plads.

Kompressorer findes i forskellige størrelser. Milwaukee M12 BI-0 er primært beregnet til at pumpe bildæk, strandlegesager og andre sjove ting.

Oliefri eller oliesmurt kompressor?

En kompressor kan enten være oliefri eller oliesmurt. Hvad du skal vælge, afhænger af, hvordan du vil bruge kompressoren. Mindre kompressorer er normalt altid oliefri, mens større maskiner smøres med olie.

Oliefri kompressorer

Oliefri kompressorer har den fordel, at de ikke risikerer at lække olie, og at de kræver mindre vedligeholdelse end deres oliesmurte modparter. De kan også arbejde ved lavere temperaturer. Den store ulempe ved oliefri kompressorer er, at de ikke kan køre lige så hårdt, og at de har brug for regelmæssige pauser for at undgå slid. Mange mindre kompressorer med en tankstørrelse under 24 liter er normalt oliefri.

Oliesmurte kompressorer

Oliesmurte kompressorer bliver smurt med olie, hvilket gør dem i stand til at arbejde hårdere og længere uden at slides op. Derfor kan en oliesmurt kompressor være et godt valg, hvis du skal sandblæse eller sprøjtemale i længere perioder. De kan også have længere levetid. Ulemperne er, at de kræver mere vedligeholdelse, du skal påfylde olie, og olien er følsom over for kulde. Kompressorer til professionelt brug er stort set altid oliesmurte.

 

Sådan passer du på din kompressor

For at kompressoren skal fungere korrekt og ikke slides unødigt, er det vigtigt at vedligeholde den korrekt. Kompressorens forskellige filtre og dele skal kontrolleres regelmæssigt. Hvis du har en oliesmurt kompressor, skal du kontrollere olieniveauet inden hver start og efterfylde ved behov.

Regelmæssig vedligeholdelse inkluderer også at tømme kompressoren for kondensvand. Da der er vand i atmosfæren, dannes der kondensvand som en biprodukt ved luftkomprimering. Mængden af kondensvand, der dannes, afhænger blandt andet af mængden af vanddamp i luften, hvor meget luft der komprimeres, og trykket i trykluften. Vandet tømmes let ud ved at åbne en afløbsventil på tanken.

Hvis du lader vandet blive i tanken, risikerer du, at tanken ruster. Hvis der dannes meget kondensvand, vil det også påvirke ydeevnen negativt.

Det er også vigtigt at smøre de trykluftdrevne værktøjer, når de skal bruges, f.eks. med lidt olie eller en tågesmører.

Tågesmører - smører værktøjets motor

Alle trykluftdrevne værktøjer kræver en form for smøring. En almindelig metode er at tilføje et par dråber olie til værktøjets luftindtag, inden du begynder at arbejde. Hvis du ønsker automatisk smøring, kan du investere i en tågesmører. Tågesmøreren kan monteres på en væg (ofte med vandudskiller, tågesmører og trykregulator i ét), sættes på slangen ved kompressoren eller placeres før værktøjet. Når luften passerer gennem tågesmøreren, trækker den en smule olie med sig, så værktøjet kontinuerligt smøres.

Hvor bærbar skal kompressoren være?

Når du vælger en kompressor, skal du som sagt tage udgangspunkt i de værktøjer, du vil bruge, og hvordan du vil bruge dem. Men du skal også tænke over, hvor bærbar kompressoren skal være. At købe en underdimensioneret kompressor er aldrig en god idé, men hvis du primært skal pumpe legetøj og bildæk, er der et stort udvalg af mindre håndholdte kompressorer.

Gode funktioner at kigge efter, når du vælger en kompressor

Bærehåndtag - Med et solidt bærehåndtag er det nemmere at transportere kompressoren.

Støtteben - Støttebenene skal være stabile, så kompressoren ikke vælter.

Gummifødder - Gummifødder forbedrer kompressorens stabilitet.

Hjul - Et par solide hjul gør det nemmere at flytte kompressoren.

Lydniveau

Stempelkompressorer har en tendens til at larme en del - nogle gange op til 100 decibel. Hvis lydniveauet er et problem (f.eks. hvis du arbejder sent om aftenen eller ønsker at være hensynsfuld over for naboerne), kan du sammenligne forskellige modeller og finde en, der arbejder mere støjsvagt. Der findes kompressorer, der markedsføres som "stille". Disse har normalt en lydstyrke på cirka 60 dB. Hvis du vil reducere lydniveauet yderligere, kan du bygge en lydisoleret kasse eller simpelthen placere kompressoren i et andet rum.

Hvor ren skal luften være?

Når du bruger en kompressor, vil der altid følge en lille mængde kondensvand med ud i slangen. Hvis du skal sprøjtelakere eller bruge andre værktøjer, der kræver ren luft uden vanddråber, skal du bruge en vandudskiller på udløbsslangen. Til professionelt brug findes der kompressorer med indbygget køletørrer.

Den lille kompressor:

Skal du pumpe bildæk eller rense i værkstedet? Hvis ja, kan du klare dig fint med en mindre kompressor. Sats på en kompressor med en tank på 5-15 liter og en luftstrøm på ca. 40-100 liter/minut. Hvis du bruger værktøjer, der ikke kræver en konstant luftstrøm, som f.eks. en dykkerpistol eller en skruenøgle til dækskift, behøver tanken ikke være så stor, da trykket kan genopbygges mellem hvert trin. I denne kategori er stort set alle kompressorer oliefri.

Den mellemstore kompressor:

Skal du arbejde med trykluftdrevne værktøjer, sprøjtemale med en mindre sprøjtepistol eller bruge andre værktøjer, der kræver en konstant luftstrøm? Så har du brug for en lidt større kompressor med en større lufttank. Kig nærmere på kompressorer med en tank på 50-90 liter og en luftstrøm på 250-400 liter/minut. I denne kategori findes både oliefri og oliesmurte kompressorer.

Den store kompressor:

Skal du bruge flere værktøjer på samme tid? Hvis ja, har du brug for en større kompressor for at være på den sikre side. Til dette arbejde har du brug for en stor kompressor med en tank på 90-150 liter og en luftstrøm på 500 liter/minut, afhængigt af hvilke værktøjer du skal bruge.