Når du skal investere i en krydslaser, linjelaser, cirkellaser eller rotationslaser, bliver du på et tidspunkt nødt til at beslutte, om linjerne skal være grønne eller røde. Ofte siger man, at den grønne laser er mere synlig og har længere rækkevidde, men for at træffe det rigtige valg skal du tage hensyn til flere faktorer. I denne artikel gennemgår vi de fire vigtigste forskelle.

Laserværktøjer har i mange år haft den karakteristiske røde farve på linjerne, men i de senere år har der været en ændring. Flere og flere producenter har lanceret laserinstrumenter med grøn laser, og grundlaget for dette er både enkelt og genialt. Menneskets øjne opfatter nemlig den grønne farve bedre end den røde. Faktisk op til fire gange bedre. Det betyder, at linjerne fra den grønne laser kan opfattes meget tydeligere end den røde, selv i kraftigt lys.

Det har været kendt i lang tid, at grøn laser på mange måder er at foretrække, men tidligere har teknologien været en hindring. Historisk set har man nemlig været nødt til at udføre en konverteringsproces og omdanne den røde laser til en grøn for at skabe en grøn laser. Processen krævede utrolig meget strøm og gjorde værktøjet meget større - og frem for alt gjorde det selve laserlinjen meget utydelig. Så i stedet for at være en fordel blev den meget mere upraktisk.

I dag er det lykkedes at skabe rene grønne laserdioder, hvilket gør processen meget mere effektiv, både når det kommer til strømforbrug og størrelsen på produkterne. Linjerne bliver også klarere og tydeligere. Man kan også, ligesom med den røde laser, bruge en ekstra modtager, hvis man ønsker det, hvilket ofte er ønskeligt, hvis afstandene er længere.

Synlighed

Problemet med utydelige røde linjer er velkendt blandt dem, der ofte bruger disse udendørs eller til montering af vinduer. I sådanne situationer skal man ofte bruge ekstra udstyr som røde briller eller forsøge at skabe skygge, hvor linjen rammer. Her har den grønne laser en klar fordel, da den ifølge studier er op til fire gange mere synlig, selv i kraftigt lys. Det betyder dog ikke, at en rød laser ikke kan bruges til at bygge en terrasse - den er bare lidt mindre synlig.

Vinder: Grøn laser

Bedre syn med laserbriller

Under visse forhold kan det være svært at se laserlinjen. En måde at gøre den mere synlig på er at bruge et par laserbriller, der forstærker lyset fra laserne. Laserbriller findes både til grøn og rød laser og gør det meget lettere, når du arbejder i områder med meget lys, der kan forstyrre.

Henrik, Staypro

Staypros testchef Henrik griber enhver lejlighed til at teste og afprøve de seneste produktinnovationer i sortimentet - ofte foran kameraet i testlaboratoriet.

Rækkevidde

Da mange producenter lancerer deres mest populære modeller med både rød og grøn laser, er det let at sammenligne dem side om side. Det bliver hurtigt tydeligt, at den grønne laser generelt har et arbejdsområde, der er et par meter længere end den røde. Forskellen er normalt kun på få meter, men det kan være netop de meter, du har brug for. En god tommelfingerregel er altid at købe en laser med lidt længere rækkevidde end du har brug for.

Vinder: Grøn laser

Batterilevetid

Meget taler for den grønne laser, men når det kommer til batterilevetid, er det den røde laser, der vinder kampen. Grøn laser kræver mere energi, hvilket betyder betydeligt kortere batterilevetid. Da laserinstrumenter normalt har rimelig god batterilevetid, behøver det ikke være et problem, men hvis god batterilevetid er vigtigt for dig, kan du undersøge, hvad du vinder ved at vælge det samme værktøj med rød laser i stedet for grøn.

Vinder: Rød laser

Leica Lino L2-1 med rød eller grøn laser? Modellen med grøn laser har 36 procent kortere batteritid, men når 10 meter længere.

Pris

Måleværktøjer med grøn laser er generelt dyrere end tilsvarende værktøjer med rød laser, hvilket kan retfærdiggøres af, at grøn laser er vanskeligere (og derfor dyrere) at producere. Hvor stor prisforskellen er, varierer fra produkt til produkt, men når det samme værktøj findes både med grøn og rød laser, er det ikke ualmindeligt, at den grønne laser er 20-25% dyrere.

Vinder: Rød laser

Konklusion

Set ud fra de nævnte kriterier har grøn og rød laser deres respektive fordele og ulemper, så desværre kan vi ikke give dig et simpelt svar på, hvad du skal vælge. Alt afhænger af, hvordan du vil bruge dit måleværktøj og dit budget. Hvis du udfører professionelt arbejde udendørs, kan grøn laser være det bedste valg, men hvis du skal hænge billeder op og udføre andre opgaver i hjemmet, vil et værktøj med rød laser fungere lige så godt.

Noget andet, du skal tage i betragtning, når du træffer dit valg, er, hvad du foretrækker at arbejde med. Hvor let vi opfatter forskellige farver, er i nogen grad individuelt, og selvom den grønne laser har en teknisk fordel, er det muligt, at du ville foretrække den røde. Nogle brugere foretrækker for eksempel den røde laser udendørs, fordi den adskiller sig mere fra naturens farvepalet.