Skal du bruge en skruemaskine, slagskruemaskine eller en simpel skruemaskine? Eller fungerer det lige godt med en slagboremaskine? Eller en slagnøgle? Vi vil klargøre begreberne og fortælle dig, hvilken skruemaskine eller boremaskine du skal bruge til hvad!

Skruemaskinen - et af de mest populære elektriske værktøjer og det første værktøj, mange køber, når de flytter hjemmefra. Der findes mange forskellige skruemaskiner, og der er lidt forvirring om, hvad en skruemaskine faktisk er. I denne artikel vil vi afklare, hvilken maskine der er hvilken inden for boremaskiner og skruemaskiner.

Skruemaskiner fås i flere forskellige modeller og typer!

Skruemaskiner

En almindelig skruemaskine har simpelthen til opgave at skrue skruer i. Der er de mere enkle skruemaskiner uden spændeanordning, hvor bitsen fastgøres i et magnetisk sekskantet fæste på ¼ tomme. Men mange skruemskiner har i dag også en justerbar spændeanordning, hvor du kan indstille størrelsen på skruemaskinens hoved, hvilket gør skruemaskinen mere alsidig, da du kan fastgøre flere tilbehør til den.

Skruemaskinen er ofte mindre og har en svagere motor og lavere omdrejningstal end sine større søskende, men det er normalt tilstrækkeligt, hvis du skal skrue i gips eller træ.

Der findes også skruemaskiner med borefunktion, en såkaldt bore-skruemaskine. Dette er det absolut mest almindelige elektriske værktøj. Bitsen og boret fastgøres i den justerbare spændeanordning. Skruemaskinen har normalt flere forskellige hastigheder, indbygget bremse og justerbar drejningsmoment for at regulere maskinens kraft. 

Hvis værktøjet har en spændeanordning, kan du bruge det til meget mere end bare at skrue og bore. Med det rigtige tilbehør er det f.eks. en fremragende slibe- eller polermaskine. Her giver vi dig tips til 7 ting, du ikke vidste, at du kunne bruge din skruemaskine til.

Hvad bruger jeg en skruemaskine til?

Skruemaskinen er et godt valg til enklere projekter, der ikke kræver så meget kraft. En skruemaskine med borefunktion er en alsidig maskine, som du både kan bore huller og skrue med. Den fungerer lige godt i hjemmet og på byggepladsen!

Slagskruetrækkeren

Ligesom en almindelig skruetrækker har slagskruetrækkeren en indbygget bitsholder og er konstrueret til at skrue skruer i. Dog har slagskruetrækkeren et betydeligt højere moment end en almindelig skruetrækker. Skruen drejes altså med mere kraft. Når modstanden stiger, bliver skruen gentagne gange drejet rundt for at opnå den ekstra kraft. Da skruen bliver slået i en roterende retning, behøver du ikke at holde så hårdt for at få skruen til at sidde fast.

Slagskruetrækkeren giver dig meget kraft i en kompakt udformning og er derfor et godt valg, når du arbejder på en stige eller et sted, der er svært at komme til. Den største ulempe ved slagskruetrækkeren er, at den laver meget larm!

Også skruetrækkere med borefunktion kan have slag. Vigtige forskelle er, at skruetrækkeren med slagfunktion har en patron og at slagfunktionen slår i retningen af hullet i stedet for at rotere skruen eller borret. Man kan derfor sige, at en skruetrækker med slag er en kombination af en skruetrækker og en slagboremaskine.

Hvad bruger jeg en slagskruemaskine til?

Slagskruemaskinen bruges ofte til at skrue lange træskruer i, f.eks. ved opførelse af en terrasse eller et hegn. Hvis slagskruemaskinen har borefunktion, kan den også bruges til at bore i materialer af medium hårdhed som mursten og letbeton.

Slagboremaskine

Ligesom skruemaskinen har slagboremaskinen en indbygget bitsholder og er designet til at skrue skruer i. Dog har slagboremaskinen et betydeligt højere drejningsmoment end en skruemaskine. Skruen drejes altså med mere kraft. Når modstanden øges, slår skruen gentagne gange rundt. Da skruen slås i en roterende retning, behøver du ikke holde så hårdt for at få skruen til at fæste. 

Slagboremaskinen giver dig meget kraft i en kompakt form og er derfor et godt valg, når du arbejder på en stige eller et sted, der er svært at komme til. Den største ulempe ved slagboremaskiner er, at de larmer meget!

Selv skruemaskine med borefunktion kan have slag. Vigtige forskelle er, at skruemaskinen med slagfunktion har en spændeanordning, og at slagfunktionen slår i retning af hullet i stedet for at dreje skruen eller boret. Så man kan sige, at en skruemaskine med slag er en kombination af en skruemaskine og en slagboremaskine. 

Slagboremaskinen med slag er velegnet til mellemhårde materialer som mursten og letbeton. Til hårdere materialer som beton og sten er en borehammer et bedre valg, især hvis du vil blive færdig hurtigt.

Hvad bruger jeg en slagboremaskine til?

Slagboremaskinen bruges ofte til at skrue lange træskruer i, f.eks. ved opførelse af en terrasse eller et hegn. Hvis slagboremaskinen har borefunktion, kan den også bruges til boring i mellemhårde materialer som mursten og letbeton.

Boremaskine

 Boremaskinen er det enkleste værktøj inden for boremaskine-familien. Værktøjet er normalt udstyret med en justerbar spændeanordning, hvilket betyder, at det kan bruges med næsten alle størrelser af bor. Da en almindelig boremaskine ikke har en slagfunktion, kan den bruges, når du skal bore i blødere materialer som træ og metal.

Hvad bruger man en boremaskine til?

 En simpel boremaskine uden slagfunktion bruges normalt til at bore mindre huller i træ og metal.

Borehammer

Borehammeren er designet til at lave huller i eller fuldstændig ødelægge hårde materialer som beton, sten og cement. Hvis du tidligere har kæmpet med en slagboremaskine, vil du blive overrasket over, hvor hurtigt og effektivt borehammeren arbejder sig gennem materialet. Hemmeligheden ligger i slagmekanismen, der slår med stor kraft direkte på bagsiden af boret. Fordi den slår hårdere, behøver du ikke lægge så meget vægt på maskinen.

Noget, der kendetegner borehammeren, er dens specifikke montering til borestangen. Disse monteringer kaldes SDS Max eller SDS+. Det er vigtigt at vælge værktøjet baseret på de borestænger, du vil bruge, da en maskine med SDS Max-montering ikke er kompatibel med borestænger med SDS+-montering uden en adapter.

Hvad bruger man en borehammer til?

Borehammeren bruges til at bore i hårde materialer som beton, cement og sten.

Slagnøgle

Slagnøgler har ligesom slagboremaskinen en slagmekanisme, der slår i en roterende retning. Den største forskel mellem en slagnøgle og en slagboremaskine er, at slagnøgler har en firkantet montering, normalt ¼ tomme, i stedet for en justerbar spændeanordning eller en bitsholder med sekskantet montering.

Værktøjet er designet til at håndtere møtrikker, men med en bitadapter kan den også bruges til at skrue. Det vigtigste tal at se på, når du vælger en slagnøgle, er dens drejningsmoment. 

Hvad bruger man en slagnøgle til?

Slagnøgler bruges til at skrue møtrikker af og på, men kan også være nyttige, når du skal skrue en kraftig træskrue i og har brug for meget kraft. Mange tager deres slagnøgle frem to gange om året, når det er tid til at skifte dæk på bilen.

Nedbrydningshammer

En nedbrydningshammer har ikke meget til fælles med en skruemaskine, men hvis du har læst så langt, gætter vi på, at du gerne vil læse om endnu flere værktøjer, der ryster og larmer. Nedbrydningshammeren bruger en hakkende mejsel til at bryde og ødelægge hårde materialer som beton, asfalt, sten og mursten.

Hvad bruger man en nedbrydningshammer til?

Nedbrydningshammeren bruges til mejselarbejde og nedrivning, når almindelige værktøjer ikke er nok.

Kombihammer

For nogen, der kun hører navnet, er det svært at finde ud af, hvad en kombihammer er. Det er faktisk en kombination af en borehammer og en nedbrydningshammer. I stedet for at købe begge værktøjer kan du købe en kombihammer, som du indstiller efter det, du skal gøre.

Hvad bruger man en kombihammer til?

Kombihammeren bruges til boring og mejsling i beton og andre hårde materialer.