For at dit æbletræ skal blive smukt og give god høst er det vigtigt at beskære det på den rigtige måde. I denne artikel gennemgår vi, hvordan du beskærer dine æbletræer og andre frugttræer for at de skal give mere frugt næste sæson. 

Det er vigtigt at beskære æbletræet i de første år, fordi det hjælper med at sikre et sundt træ som kan holde i mange år. Unge træer begynder at slå rødder i løbet af det første år og har derfor ikke brug for meget beskæring. Men året efter er det tid til at finde værktøjet frem og begynde at beskære og klippe æbletræet. 

Træbeskæring kan lyde lidt tricky og er derfor noget, mange undgår, men med hjælp fra nogle enkle tommelfingerregler bliver arbejdet nemt udført! 

Hvorfor skal man klippe æbletræerne? 

Årsagen til at du bør beskære forskellige slags frugttræer er, at det giver stærkere og mere holdbare grene samt en større og mere jævn høst. Når du beskærer dine frugttræer sikrer du, at der kommer mere luft til træet, så frugterne bedre kan blive ramt af solens stråler, samtidig med, at du sørger for at give al kraft til sunde grene, når du klipper de dårlige grene væk. Desuden bliver trækronen mere harmonisk at se på, når du ser ud over din have. 

Selvom beskæring af frugttræer medfører en række forskellige fordele, er det ikke en naturlig proces for træet, hvilket kan føre til, at det bliver stresset. Træet bruger meget energi på at kompensere for de tabte grene. Derfor er det vigtigt, at du beskærer på den rigtige måde og skaber så gode betingelser for træet som muligt. 

Der er selvfølgelig også årsager, hvor det handler om sikkerhed. Det kan være nødvendigt at fjerne grene, fordi de ikke skal blive for tunge og knække, da de kan komme til at gøre skade på bygninger og facader, eller fordi de vokser for tæt på telefon- og kraftledninger. 

En god beskæresaks er et must, når du skal beskære æbletræer. På billedet ses Gardena Premium BP50.

Bedre resultater med det rigtige værktøj 

For at få et smukt æbletræ med masser af frugt er det ikke kun vigtigt at beskære træet på den rigtige måde, men også at bruge det rigtige værktøj. Brug kun beskærersakse, save og grensakse, der er rigtig skarpe. Sløvt værktøj kan knuse barken omkring snitfladen og få træet til at hele langsommere. Slib dine værktøjer regelmæssigt for at gøre arbejdet lettere og for at sikre, at du får et godt resultat år efter år. 

For at beskære dine æbletræer skal du bruge: 

  • En grensav eller grensaks for at kunne beskære og klippe grene fra træer og buske. 
  • En stige, der står stabilt, så du kan nå grene, der vokser højt oppe. 

Med en god beskæresaks kan du nemt skære grene og overmodne frugter væk.  

Henrik, Proffsmagasinet 

Henrik som er vores chef for alle produkttests benytter enhver chance han får for at føle, røre og teste de nyeste produkter i sortimentet - ofte foran kameraet i testlaboratoriet. 

Hvornår skal jeg beskære æbletræerne? 

For yngre æbletræer er marts-maj en god periode for beskæring, mens ældre træer der blot skal vedligeholdes skal beskæres i juli, august eller september. 

En regel er, at frugttræer skal beskæres efter at de har båret frugt. Det er også vigtigt, at du ikke beskærer træerne for sent på foråret, når de er begyndt at gå ind i blomstringsfasen og er fugtige af saft, eller for sent på efteråret, når det er fugtigt og koldt udenfor. Dette skyldes, at det så bliver svært for træet at hele. Nogle frugttræer vil helst beskæres om foråret, så tjek, hvad dit træ trives bedst med. 

Æble- og pæretræer har også en tendens til at klare lidt hårdere beskæring end for eksempel blommetræer og kirsebærtræer. 

Vedligeholdelsesbeskæring af frugttræer bør udføres hvert år for at opretholde en god og jævn høst og for at træet skal bevare sin smukke form. Nogle undlader at beskære hvert år, men, men så bliver arbejdet meget mere omfattende og krævende, når det endelig skal udføres. Husk at fjerne døde og beskadigede grene jævnligt, da det holder træerne fri for svampe og sygdomme.

Godt at have, når du beskærer æbletræer
Gardena 11501-20 Havehandske Mobil touch-funktion
stk.
HavehandskeGardena 11501-20Se lignende produkter
à 68,00 kr.
68 kr.
Fiskars L78 Grensaks med sideskæringer og udvekslingsforhold
stk.
GrensaksFiskars L78Se lignende produkter
à 347,00 kr.
397 kr.
347 kr. -13%
Gardena Comfort Beskærersaks M, sideskæringer
stk.
BeskærersaksGardena ComfortSe lignende produkter
à 178,00 kr.
178 kr.
Fiskars QuikFit 1000691 Grensav
stk.
GrensavFiskars QuikFit 1000691Se lignende produkter
à 225,00 kr.
225 kr.
Fiskars Grafit QuikFit Skaft 1560 mm
stk.
SkaftFiskars Grafit QuikFitSe lignende produkter
à 117,00 kr.
137 kr.
117 kr. -15%
Suminkl. moms
935,00 kr.