Hvis du drømmer om at lave dine egne møbler eller bygge din egen båd, kan du med de rette værktøjer og omhyggelige forberedelser realisere dine drømme. Ved at fokusere på funktion, design og kvalitet kan du skabe unikke trægenstande efter alle kunstens regler! Her guider vi dig til de værktøjer, du har brug for at komme i gang med dit snedkeri.

En ultimativ snedker udfører arbejdet som en kunstner maler et billede. Det kræver tålmodighed, sans for detaljer og viden om forskellige træsorter - det er altså ikke noget, du lærer på en dag. Jo mere erfaring du har med træarbejde, desto bedre bliver resultatet. Snedkeren håndterer sine værktøjer med præcision og omhu og overlader intet til tilfældighederne.

Hvis du aldrig har prøvet at snedkerere før, er det vigtigt, at du forsigtigt prøver dig frem og ikke lader dig slå ud af fejl. Arbejd metodisk, følg tegningerne og revider dine metoder undervejs i arbejdet. Der findes flere gode bøger og videoer, som du kan bruge til at lære teorien om snedkeri og se, hvordan erfarne snedkere arbejder. Men når det kommer til din egen håndtering, er der ingen genveje - det handler udelukkende om erfaring.

Et godt måleværktøj er nødvendigt, når du skal udføre snedkeri.

Hvad er snedkeri?

Snedkeri handler om kreativt skaberi i træ. Det drejer sig ofte om møbler, indretning eller både. Du styrer hele processen fra idé til færdigt produkt. Selvom du følger tegningerne til punkt og prikke, vil resultatet være dit eget og anderledes end alle andres. Snedkeren arbejder omhyggeligt og skal tage større hensyn til form og æstetik end en grovsnedker.

Ved andre træarbejder som f.eks. husbyggeri arbejder snedkeren primært efter rutiner og med mindre detaljearbejde. Da den klart største arbejdsgiver for en snedker er byggefirmaer, arbejder de fleste snedkere inden for denne sektor. For mange er det en hobby og noget, de beskæftiger sig med ved siden af deres lønnet arbejde.

At have viden om det, du arbejder med, og forstå træets forskellige egenskaber afhængigt af oprindelse, behandling og sammensætning er forudsætninger for succesfuldt snedkeri. Uden tvivl spiller værktøjerne også en stor rolle, og snedkeren vælger sine værktøjer omhyggeligt og gerne forskellige til hvert enkelt trin. Selv tilsyneladende minimale detaljearbejder fremhæver skønheden i dit møbel og gør en stor forskel i sidste ende.

Hvilke værktøjer har man brug for til snedkeri?

Måske husker du, hvordan det så ud i sløjdlokalet og hvilke værktøjer og metoder, du lærte at bruge? I princippet er sløjd en grundlæggende uddannelse i snedkeri, og værktøjerne, du holdt i hånden, er i høj grad de samme, som en snedkerr har mest brug for. Udover de åbenlyse værktøjer som hammer og skruetrækkere præsenterer vi her nogle flere nøglespillere i snedkerværkstedet.

Stemmejern

En snedker bruger mange forskellige stemmejern. Det er et værktøj, du bruger til at skære eller hugge stykker ud af træet for at skabe mønstre og motiver. Stemmejernet kan enten være lige eller skålformet, og du sliber metalbladet med en skærevinkel fra 15 til 40 grader, afhængigt af hvor hårdt træet, du arbejder med, er.

Buesave

Med en Buesave kan du save i træet med større bevægelsesfrihed end med en almindelig sav og skære komplicerede kurver ud. Bladet er tyndt, dvs. afstanden mellem tænderne og ryggen er kort, så du ikke sidder fast med bladet, når du drejer i skarpe vinkler under savningen. Det, der adskiller en bajonetsav fra en figursav, er dybden i savbuen, hvor bajonetsaven har hele 25 cm, og figursaven har mellem 12 og 15 cm.

Skruetvinger

Skruetvinger holder tingene på plads, når du arbejder med detaljerne, hvilket er nødvendigt i flere trin under snedkerarbejdet. På samme måde bruger du skruetvinger til at presse overflader mod hinanden, når du limer. Ordet "tvinge" kommer netop fra at "tvinge", det vil sige at presse sammen.

Høvl

Du har brug for en høvl for at rette og planere træet. Generelt begynder du med en grovere høvl for at fjerne ujævnhederne mere effektivt. Jo tættere du kommer på en glat og plan overflade, desto mindre vinkel har du brug for på skæret, og til sidst får du en jævn og fin overflade til at fortsætte arbejdet.

Måleværktøj

Du kan ikke snedkerere uden et vaterpas, målestok og vinkelhager. Disse bruger du normalt utallige gange under arbejdet og sikrer, at delene bliver lige, ensartede og har den rette størrelse.

Gummihammer

En gummihammer er et værktøj, du slår på træ med. I modsætning til en hammer er dette slagværktøj blødere og mere skånsomt. Husk, at visse træsorter er blødere end andre, så du skal være endnu mere forsigtig.

Mærkepen

Du bruger mærkepennen til at markere punkter, hvor du senere skal slå søm eller skrue. Blyanten har du altid i lommen for at markere linjer til f.eks. savning.