Med en kap- og geringssav kan du udføre mange forskellige opgaver med høj hastighed og god præcision. Hvad adskiller de forskellige kap- og geringssave? Hvad betyder specifikationerne? Hvilke funktioner kan gøre arbejdet lettere? I denne vejledning hjælper vi dig med at vælge den rette kap- og geringssav.

Ved første øjekast kan kap-og geringssaven virke skræmmende. Den er stor, tung og har håndtag og bevægelige dele. Men at bruge den er ikke særlig kompliceret. Faktisk har de mange anvendelsesmuligheder kombineret med den enkle betjening gjort kap-og geringssaven til en af de mest populære save og en favorit blandt både gør-det-selv-folk og professionelle.

Kap- og geringssave findes i forskellige prisklasser og med forskellige funktioner. Hvis du forventer at bruge kap- og geringssaven en del, er det værd at bruge lidt tid på at undersøge, hvilke egenskaber og funktioner de forskellige varianter har. Vi starter med at afklare det mest grundlæggende: hvad er en kap-og geringssav.

Hvad er en kap- og geringssav?

En kap-og geringssav er en sav, du bruger til at save eller skære i lige eller skrå vinkler. Træet placeres eller spændes fast over en roterende skive. Ved at dreje skiven og savhovedet til højre og venstre kan du indstille skærets vinkel, men du kan også vippe selve savklingen. Hvis begge dele gøres samtidig, kaldes det for dobbelt gering. Når du har indstillet værktøjet og låst indstillingerne, kan du save så mange planker og lister, du vil, og få det samme resultat. Dette gør arbejdet hurtigere, lettere og mere effektivt, uanset om du skal bygge en terrasse, save lister eller skære træ.

Sammenlignet med en rundsav, der kan bruges til mange lignende opgaver, er kap- og geringssaven mere præcise og lettere at indstille. Generelt laver de også mere præcise snit. Især kan du placere brædden i en normal arbejdshøjde og arbejde med god oversigt.

Vinklet terminologi

Når du vælger en kap- og geringssav, er det vigtigt at se på, hvilke vinkler savene kan skære i, dvs. hvor meget du kan dreje savhovedet til højre og venstre, og hvor meget du kan vippe det. Da forskellige producenter bruger forskellige udtryk for at adskille de to funktioner, kan det i starten være svært at forstå, hvad produktbeskrivelserne egentlig siger. I denne vejledning taler vi for enkelhedens skyld om geringskapacitet og vippekapacitet.

Geringskapacitet og vippekapacitet

For at få en idé om, hvad du kan gøre med en kap- og geringssav, skal du se på, hvor skarpe vinkler den kan skære i, og hvor meget klingen kan vippe.

Geringskapacitet

Når du skal skære i en vinkel, drejer du savhovedet til højre og venstre. Alle kap- og geringssave kan skære i en vinkel på 45° til højre og venstre, men nogle modeller giver dig mulighed for at dreje skiven endnu mere. Faste geringsindstillinger hjælper dig med at indstille den rette vinkel hurtigt. Det er en fordel, hvis savene har faste indstillinger for de mest almindelige vinkler, f.eks. 90°, 45° og 22,5°. Normalt behøver du heller ikke bruge låseskruen for at låse pladen, når du bruger de faste indstillinger.

Alle kap- og geringssave kan skære i en vinkel på 45° til højre og venstre, men nogle modeller giver dig mulighed for at dreje skiven endnu mere.

Vippekapacitet

Vippekapaciteten angiver, hvor meget du kan vippe savklingen. På nogle kap- og geringssave kan du vippe klingen i begge retninger, mens andre kun kan vippe den til venstre. Du kan altid opnå det samme resultat med en klinge, der kun kan vippe til venstre, men hvis du skærer meget, kan arbejdet blive mere effektivt, hvis du kan vippe den i begge retninger. Så behøver du ikke at bekymre dig så meget om, hvordan du placerer træet i savene. Hvis klingen kan vippes i begge retninger, angives separate gradtal. 45° er et minimum, som alle kap- og geringssave kan klare.

Kaphøjde og kapbredde

Kapbredden bestemmer, hvor bredt materiale du kan skære, og kaphøjden angiver, hvor tykt materiale der kan håndteres. Savenes maksimale kapacitet angives normalt i millimeter. Hvis du kun skal skære almindelige byggematerialer og lister, kan du bruge stort set enhver kap- og geringssav. Men hvis du f.eks. snedkerer møbler og har brug for at skære hylder bredere end 30 cm, er valget af sav afgørende.

Om den angivne kapacitet er 342 x 102 millimeter, kan du således skære materiale, der er 34,2 centimeter bredt og 10,2 centimeter tykt. Det er også vigtigt at vide, at kapaciteten ændres, når du vipper og hælder klingen. Når du vipper klingen, bliver save-dybden mindre, og når du hælder den, formindskes den maksimale kapbredde. Derfor angives savdybden ofte for flere forskellige kombinationer af vinkler og hældninger. Jo større dimensioner din kap- og geringssav kan skære, desto mere alsidig er den.

Med eller uden udtræk?

Hvis kapsavens og geringssavens klinge kun kan hæves og sænkes, er det klingens diameter, der afgør, hvor bredt materiale du kan skære. For at du kan skære større dimensioner, har mange kap- og geringssave en funktion kaldet udtræk. Det betyder, at savhovedet er monteret på to ben (også kaldet anslag) og kan skubbes frem og tilbage. Kap- og geringssave uden udtræk er primært beregnet til lister og mindre dimensioner.

Hvis savhovedet kan skubbes langs to ben, kan du normalt skære større dimensioner.

Henriks tips, Staypro

Rengør klingen, når det er nødvendigt

Når du bruger din kap- og geringssav, opbygger der sig gradvist et lag af harpiks og snavs på klingen. En beskidt klinge kan ikke kun føre til dårlige snit, det kan også belaste værktøjets motor. Der er delte meninger om, hvilken rengøringsmetode der er bedst. Blødning i vand og sæbe, ovnrens og harpiksopløsningsmidler er nogle af de mest almindelige tips.

Henrik, StayPro

StayPros testleder Henrik griber enhver lejlighed til at presse, mærke og teste de nyeste produktfunktioner i sortimentet - ofte foran kameraet i testlaboratoriet.

Netdrift eller batteri?

Mange batteridrevne kap- og geringssave kan præstere lige så godt som netdrevne - indtil batteriet løber tør. Da kap- og geringssaven er et relativt stationært værktøj, der kræver meget kraft, vælger mange netdrevet. Hvad du skal vælge, afhænger i sidste ende af, hvordan du vil bruge din kap-og geringssav. Hvis du arbejder rundt om huset og altid har adgang til et strømstik, vælger du måske netdrevet. Hvis du derimod bevæger dig mellem forskellige byggepladser eller bor på en stor gård, kan det være fornuftigt at investere i en batteridrevet maskine. Der findes modeller, der bruger et enkelt 18-volts batteri, men det er ikke ualmindeligt med dobbelte 18-volts batterier, 36-volts batterier eller 54-volts batterier. Netdrevne kap-og geringssave har typisk en motoreffekt mellem 1000 og 2000 watt. En mere kraftfuld motor giver dig mulighed for at belaste sagen hårdere.

Hvad med omdrejningstallet?

En anden specifikation, du skal være opmærksom på, er sagens omdrejningstal. Kap- og geringssave ligger normalt et sted mellem 4000 og 6000 omdrejninger pr. minut. Ved højere omdrejningstal får du et højere drejningsmoment i klingens yderste del. Ved lavere omdrejningstal får du en større modstand i klingen, hvilket betyder, at sagen ikke kan klare lige så meget.

3 smarte funktioner, der gør arbejdet lettere

Blød start

Blød start er en funktion, der betyder, at maskinen accelererer over 2-3 sekunder i stedet for at accelerere med det samme. Da klingen skal køre med fuld hastighed, når du sænker den ned, påvirker blød start ikke snittet. Funktionen betyder dog, at maskinen ikke ryster, når du starter den. Blød start gør maskinen mere behagelig at arbejde med, men mange håndværkere vælger at undlade den for at spare tid.

Spånsamling

Der genereres meget spåner og støv, når du saver, så det er en fordel, hvis der er en form for automatisk spånsamling, der tager sig af spånerne. Til få snit og hjemmebrug fungerer en støvpose fint, men hvis du skal save meget, vil du gerne kunne tilslutte en støvsuger.

Med en god spånsamler behøver du ikke bruge lige så meget tid på rengøring, når du er færdig.

Lasermarkør

Selvfølgelig kan du estimere ved at sænke klingen, men hvis du vil kunne se, hvor snittet vil ske hurtigt, findes der mere sofistikerede systemer. Det er ikke ualmindeligt, at kap- og geringssave bruger en lasermarkør til at vise, hvor snittet vil ramme. Ulempen ved laser er, at det kan være svært at se linjen i stærkt dagslys, og at linjen er uafhængig af savklingen. For at løse dette problem bruger nogle save LED-lys til at belyse emnet og markere snittet med den skyggefulde linje, som savbladet kaster.

Mange kap- og geringssave bruger en lasermarkør til at vise, hvor snittet vil ramme. På billedet ses en kap-og geringssav fra Makita.

Arbejd mere effektivt med en arbejdsbord

For at du kan lave præcise snit, skal materialet være vandret. Hvis arbejdsstykket stikker lidt ud, kan du ofte trykke det ned mod arbejdsfladen, men jo længere træ du håndterer, jo sværere bliver det. Når du håndterer kortere træ, kan du sommetider forlænge kap- og geringssavens anlægsflade på siderne. Men hvis du skal save længere stykker og også ønsker at arbejde med den bedst mulige ergonomi, kan det være værd at investere i et dedikeret arbejdsbord.

Arbejdsbord er normalt forberedt, så du let kan skrue kap- og geringssaven fast på to maskinfæstninger, der kan justeres til højre og venstre. Når du vælger savskærm, er det vigtigt at vælge en skærm, der er kompatibel med din sav og har funktioner, der passer til dine behov. Hvis du bruger savet hjemme i værkstedet, har du sandsynligvis brug for en anden savskærm end den professionelle håndværker, der rejser mellem forskellige jobs og skal have den sammenklappelige arbejdsbord med i bilen.

Når du vælger savskærm, er det vigtigt at vælge en skærm, der er kompatibel med din sav og har funktioner, der passer til dine behov.

Den rette savklinge til den rette opgave

Uanset hvilken kap- og geringssav du vælger, vil den aldrig være bedre end savklingen, der er monteret. Forudsat at du lægger det rette tryk på savklingen, vil klingen og dens tænder være afgørende for, hvor flot snittet bliver. Vi kommer ikke til at gå ind på alt i denne guide, men det er godt at vide, at tændernes udformning, antal, vinkling, deling, materiale, størrelse og bredde er faktorer, der påvirker det færdige resultat.

Klingens størrelse

En vigtig forudsætning for at kunne bruge klingen er, at den har den rette størrelse. Det er især vigtigt ikke at vælge en større klinge end det, der er beregnet til, da du ellers risikerer at skade både dig selv og dit værktøj. Det kan fungere med en lidt mindre klinge, men det anbefales ikke, da den kan få for høj rotationshastighed.

Klingens huldiameter

En anden måling, du skal tage hensyn til, er klingens huldiameter, det vil sige, hvor stort hullet er i midten af klingen. Hvis du køber en klinge med for stort hul, kan du ofte stadig montere den ved hjælp af indsatsringe. I nogle tilfælde følger indsatsringene med, når du køber en klinge, men de kan også købes separat. Det er vigtigt at kontrollere, at den monterede klinge sidder, som den skal, at indsatsringen ikke er tykkere end klingen, og at låsemøtrikken dækker hele indsatsringen.

Denne savklinge fra Bosch har en diameter på 216 millimeter, 48 tænder og en maksimal rotationshastighed på 7000 omdrejninger i minuttet.

Antal tænder

Hvor mange tænder klingen skal have, afhænger af hvad der skal saves. Generelt kan man sige, at en klinge med færre tænder giver hurtige og grove snit, mens en klinge med flere tænder arbejder langsommere, men giver et finere snit.

Den klinge, der følger med nye kap- og geringssave, har normalt mellem 24 og 40 tænder. Afhængigt af hvad du skal lave, kan det være passende at supplere med en klinge med 40 eller flere tænder til finere snit. Når du sammenligner antallet af tænder på forskellige klinger, er det vigtigt at tage klingens størrelse i betragtning. En større klinge kan nemlig have flere tænder uden at afstanden mellem dem ændres.

Maksimal rotationshastighed

Hvis savklingen har en mærkning, der angiver en maksimal rotationshastighed (RPM), er det vigtigt at kontrollere, at savmaskinen ikke har en højere rotationshastighed. Dette er især vigtigt at tænke på, hvis du har en sav med meget høj hastighed.

Tænders hældning

Det er ikke kun antallet af tænder, der påvirker resultatet, men også deres hældning.

Positiv tandvinkel betyder, at tænderne hælder fremad i klingens rotationsretning.

Negativ tandvinkel betyder, at tænderne hælder let bagud.

De fleste savklinger, der sælges, har en tandvinkel mellem 5° negativ hældning og 20° positiv hældning. En savklinge med positiv tandvinkel skærer mere aggressivt ned i materialet, mens en savklinge med negativ tandvinkel er mere skånsom. Klinger med positiv tandvinkel egner sig til at kløve træ, gips, spånplader, krydsfiner og lignende. Klinger med negativ vinkel egner sig til at save i følsomme materialer som bløde metaller, kompositmaterialer, plast og laminat.

Klingens tykkelse

Normalt er savklinger 2-3 millimeter tykke, men der findes også klinger på 1,6 eller 1,8 millimeter. De kan ofte bruges i kap- og geringssave, men er primært designet til batteridrevne rundsave. En tyndere klinge har nemlig mindre modstand i materialet, hvilket gør, at batteriet varer længere.