Kap- og geringssaven er den første sav, mange køber, når de flytter ind i et hus eller skal renovere. Det er også et relativt kompliceret værktøj med mange funktioner og indstillinger. I denne artikel har vi samlet elleve tips og tricks, der hjælper begynderen med at komme i gang og professionelle til at arbejde mere effektivt.

Har du lige købt din første kap- og geringssav, eller er du en erfaren bruger, der gerne vil lære mere? Her har vi samlet elleve tips, der hjælper dig med at få mere ud af din kap- og geringssav.

Opgrader savklingen

De fleste kap- og geringssave leveres med en savklinge med 24-40 tænder. Klingen er udmærket til grove og hurtige snit i træ, men hvis du vil lave finere snit eller skal save i materialer som spånplader, aluminium, MDF og laminat, skal du vælge en savklinge med tættere tænder. I nogle blødere materialer er det også vigtigt, at tænderne har en negativ spånvinkel - det vil sige, at skærene ligger lidt bagud.

Giv den gas, inden du sænker savklingen

At bruge en kap- og geringssav for første gang kan være en skræmmende oplevelse. Hvis maskinen ikke har en blød startfunktion, vil den rykke, når klingen begynder at dreje med høj hastighed. For at saven skal fungere optimalt, skal du vente, indtil klingen har nået fuld hastighed, før du sænker den ned. Når du er færdig med snittet, skal du lade klingen stoppe helt, før du løfter den.

Sav ensartede stykker med en stopklods

Et velafprøvet trick til at save mange små stykker med samme længde er at fastgøre en stopklods på anslaget med en skruetvinge. Derefter lægger du træstykket op mod stopklodsen for at få samme længde på alle stykker. En forudsætning for dette er dog, at du blæser træspånerne væk ved stopklodsen efter hvert snit. Ellers kan træspånerne bygge sig op og forhindre arbejdsstykket i at have kontakt med klodsen.

Køb et savbord med hjul

Uanset hvilken kap- og geringssav du køber, vil valget af arbejdsbord være afgørende for, hvor nemt det er at arbejde med den. Du kan selvfølgelig placere saven på hvilket som helst bord, men der er flere fordele ved at vælge et decideret savbord. Hvis du ofte har brug for at flytte saven, kan det være værd at kigge efter savborde med hjul. Mange af dem kan klappes sammen med saven monteret og trilles væk til et passende opbevaringssted.

Sav stolpen i to træk

Mange tror, at man altid skal trække saven helt ud, trykke den ned og save hele stolpen på én gang. Men det behøver ikke være den bedste måde. I stedet kan det være en fordel at gøre det i to omgange og kun sænke snittet et par millimeter ned i træet på udvejen. Når du er kommet igennem, trykker du saven helt ned og går tilbage. Så har du fine snit på begge sider med minimal risiko for sprækker.

Brug en vinkelhage til at kontrollere, om savklingen er lige

Hvis du ikke er helt tilfreds med snittet og gerne vil kontrollere, om klingen faktisk er lige i forhold til bordet, kan du bruge en vinkelhage. Placer vinkelhagen på bordet, sænk saven ned og skub forsigtigt vinkelhagen mod klingen. Husk, at du skal føre vinkelhagen mellem tænderne, da de stikker ud med et par tiendedele millimeter. Det er dog meget sjældent, at save er dårligt justeret fra fabrikken.

Brug høreværn og beskyttelsesbriller

Det er vigtigt at bruge korrekt beskyttelsesudstyr, når du arbejder med din kap- og geringssav. Beskyt dine ører med høreværn og dine øjne med beskyttelsesbriller. Når vi taler om sikkerhed, har mange kap- og geringssave markeringer, der viser, hvor det er sikkert at placere hænderne. Udfyld gerne markeringerne med en stærk farve, så du bliver mindet om dem.

Det er vigtigt at bruge korrekt beskyttelsesudstyr, når du arbejder med din kap- og geringssav. Beskyt dine ører med høreværn og dine øjne med beskyttelsesbriller.

Placer saven yderst på bordet

 Mange tror, at kaps- og geringssaven skal fastgøres i midten af savbordet for at konstruktionen skal være stabil, men hvis du skal save lange planker og ønsker ekstra støtte, kan du lige så godt placere den helt ude på kanten. Bordene har normalt kraftige ben, der er skråtstillede for at forhindre dem i at vælte uanset vægten.

Kontroller anslaget med et vaterpas

Hvis du ikke får helt lige snit, kan det skyldes, at anslaget hælder. Hvis anslaget er todelt, kan det være en god idé at kontrollere, om delene er lige ved hjælp af et vaterpas eller en lige planke.

Rengør savklingen, når det er nødvendigt

Når du bruger din kap-og geringssav, opbygger der sig gradvist et lag af harpiks og snavs på savklingen. En beskidt klinge kan ikke kun føre til dårlige snit, det kan også belaste værktøjets motor mere. Der er delte meninger om, hvilken rengøringsmetode der er bedst. Blødning i vand og sæbe, ovnrensning og harpiksopløsende midlerer nogle af de mest almindelige tips.

Udskift eller slib slidte savklinger

Hvis savklingen begynder at skære tungt og lave grimme snit, er det tid til at se nærmere på tilstanden af savklingen. Hvis klingen er slidt, skal du erstatte den. Om det er værd at få klingen slebet, afhænger af hvilken type klinge det er, og hvad den koster. I mange tilfælde er det billigere at købe en ny. En sløv klinge betyder også, at maskinen slides unødvendigt, da den skal arbejde hårdere.