Skrevet af Henrik, testchef


Staypro

Mange køber deres første slagnøgle, når de er trætte af krydsnøglen og vil skifte dæk hurtigere og mere effektivt. Men det er ikke altid nemt at finde den rigtige slagnøgle. I denne artikel giver Staypro's værktøjsekspert Lars Olsson sine bedste tips.

At skaffe en slagnøgle er en nem måde at gøre dækskiftet lidt lettere og lidt sjovere på. Selvom slagnøglen er et alsidigt værktøj, der sælges hele året, er det i dækskiftsæsonen, de fleste slår til. Så hvad kendetegner en rigtig god slagnøgle til dækskifte? Vi bad vores egen værktøjsekspert Lars "Lasse" Olsson fra kundeservice dele sine bedste tips.

Start med instruktionsbogen

- Det vigtigste er at starte med at tjekke bilens instruktionsbog. Der kan du læse, hvor hårdt hjulboltene skal strammes på netop din bilmodel. Drejningsmomentet angives i newtonmeter (Nm). Normalt ligger fabrikanternes anvisninger et sted mellem 130-250 Nm, men da det varierer fra bilmodel til bilmodel, er det vigtigt, at du undersøger, hvad der gælder.

...men tallene er ikke altid korrekte

- Hvis du har haft bilen indleveret på et dækværksted eller lignende, er der en risiko for, at boltene er blevet strammet for hårdt, og så vil drejningsmomentet angivet i instruktionsbogen ikke være korrekt. Det skyldes simpelthen, at både egerne i fælgen og møtrikken ændrer sig, når du strammer for hårdt. Derfor skal du altid mærke efter med krydsnøglen, så du ikke har strammet for hårdt eller for løst.

Find en slagnøgle med det rigtige drejningsmoment

- Det er svært at finde en slagnøgle, der er perfekt til at stramme hjulbolte, fordi drejningsmomentet varierer mellem forskellige bilmodeller. Det, du skal gøre, er at forsøge at finde en slagnøgle, der har en indstilling, der svarer til det drejningsmoment, din bil har brug for. Desværre er det ikke alle producenter, der specificerer, hvor hårdt de forskellige indstillinger strammer, og selvom de gør det, er der ingen standardiseret måde at måle det på. Det betyder, at to slagnøgler med de samme specifikationer kan være meget forskellige! Det er endnu en grund til altid at efterstramme medkrydsnøglen. Når du bruger krydsnøglen, lærer du, hvor hårdt du skal stramme hjulbolten, uden at overstramme den.

Overvej, hvad mere du kan bruge

- Hæng dig ikke for meget op i slagnøglens maksimale drejningsmoment. En stor og tung slagnøgle med et maksimalt drejningsmoment på 1000 Nm kan have en lav indstilling, der er perfekt til netop dine hjulbolte - men det kan en slagnøgle på 300 Nm også have. Derfor skal du tænke over, hvad mere du kan bruge slagnøglen til, og hvor stor og tung en slagnøgle du ønsker at arbejde med.

Sats på en slagnøgle, der løsner mere end den strammer

- Så vidt jeg ved, findes der ingen slagnøgler, der strammer mere end de løsner, men der er dem, der strammer og løsner med samme drejningsmoment. En sådan slagnøgle kan være risikabel at bruge, da en hjulbolt kan efterstrammes, når du kører i bump eller ved høje hastigheder. Risikoen er, at du ikke får løsnet hjulboltene, når det er tid til at skifte dæk. Alternativt kan du indstille din slanøgle til at stramme med et lavere drejningsmoment, så du stadig kan få den løsnet.

Invester i gode møtrikhætter

- Passende møtrikhætter til dækskiftet er styrkehætter med beskyttelsesplast. Beskyttelsesplasten plejer at have forskellige farver for forskellige dimensioner, men er først og fremmest der for at beskytte fælgene. Hvis fælgens konstruktion skulle gøre det trangt, kan du tage plasten af og få en lidt smallere hætte.

Lasse anbefaler slagnøgler til dækskiftet

Milwaukee M18 ONEFHIWF12E-0X

- Milwaukee M18 ONEFHIWF12E-0X har fire indstillinger med drejningsmoment på 102/203/610/1017 Nm. 203 Nm kunne være en optimal indstilling at bruge. Hvis du har brug for lidt mere, kan du lade slagnøglen slå lidt for at øge drejningsmomentet en smule.

Bosch GDS 18V-EC 300

- Bosch slagnøglen GDS 18V-EC 300 har ingen regulerbare indstillinger, men da den maksimalt trækker 300 Nm, er den god at bruge, hvis du er forsigtig. Den har også fordelen, at den er lettere end mange andre maskiner.

Bahco BPC815

 - Foretrækker du trykluftværktøj? I så fald skal du kigge nærmere på Bahco BPC815. Det er en lavluftmaskine med højt drejningsmoment, der fungerer godt til dækskiftet.

Hikoki WR18DBDL2

- Hikoki WR18DBDL2 har et maksimalt opstramingsmoment på 305 Nm med flere forskellige indstillinger. Da opløsningsmomentet er det samme som opstramingsmomentet, skal du være forsigtig med ikke at stramme hjulboltene for hårdt.

Henrik, testchef

Hej, jeg hedder Henrik og det er mig der har skrivet denne artikel, og jeg arbejder som testchef på Staypro. Jeg brænder for at hjælpe dig som kunde, med at finde det rigtige værktøj og udstyr til dine projekter. Hvis du finder fejl i teksten eller har forslag til interessante emner at skrive om, må du meget gerne skrive til mig på henrik@staypro.dk. Tak for dit engagement!