Skrevet af Henrik, testchef


Staypro

Skruer til træ, terrassebrædder, metal, landbrug eller sekskantede bolte? Der findes næsten lige så mange slags skruer som der findes byggeprojekter. Uanset om du skal sætte en simpel hylde op i køkkenet eller bygge en ny terrasse, er det vigtigt at vide, hvilken skrue der er egnet til hvad. Hvis du gør det rigtigt fra starten, sparer du både tid, penge og frustration.

Hvilken slags skrue skal man bruge til hvad?

Det er vigtigt at bruge den rigtige skrue til det rigtige formål. Heldigvis har mange skruer et beskrivende navn. Det kommer næppe som en overraskelse, at en træskrue skal bruges til montering i træ? Det kan dog være sværere at gætte, hvornår det er passende at bruge en byggeskrue.

Hvis du er interesseret i skruer, kan det være en god idé at få et overblik over de forskellige skruetyper, da de har forskellige funktioner og udseende. Herunder gennemgår vi nogle af de almindelige skruer og hvad de bruges til.

Terrasseskrue

Terrasseskruen er en skrue, der primært er beregnet til udendørs brug, ofte fremstillet i rustfrit stål. Ligesom træskruen har terrasseskruen en selvborende spids, så træet ikke risikerer at sprække, når du skruer i det. Som navnet antyder, fungerer denne type skrue godt, når du skal bygge en terrasse.

Betonskrue

Betonskruer bruges til at skrue ting fast i beton, murværk og andre stenoverflader.

Træskrue

En træskrue bruges selvfølgelig, når du arbejder med træ, og den kan ofte bruges til forskellige træsorter samt spånplader og MDF-plader. En træskrue har ofte savtænder og fræsespor i skruespidsen, og den har en selvborende funktion, så materialet, du arbejder med, ikke sprækker. Hvis du skal arbejde med hårdt træ, kraftige trækonstruktioner eller noget, der skal opføres udendørs, er en fransk skrue derimod et godt valg.

Beslagkrue

Beslagskruer er skruer beregnet til primært at fastgøre eller forankre bygningsbeslag.

Montageskrue

Når du monterer f.eks. køkkenindretning eller reglar, er montageskruen et godt valg. Præcis som gipsskruen har den en PH2-sporet, hvilket gør den nem at arbejde med.

Letbetonskrue

Du bruger letbetonskruen til at fastgøre noget i porøse materialer som letbeton og letklinker.

Ekspanderbolte

Ekspanderbolte fordeler vægten jævnt over en større overflade og kan derfor håndtere tungere belastning. Ekspanderbolten kræver i mange tilfælde forboring og skal ekspanderes ved hjælp af en ekspander-tang eller skruemaskine.

Maskinskruer

Maskinskruen er en hel- eller delgevindskrue uden spids, der bruges til at montere metaldele. Kaldes også en bolt.

Stopskrue

Da stopskruen mangler hoved, kan den skrues tæt på andre skruer eller objekter.

Listeskrue

Gulv- og listeskruer er designet til at blive brugt til fastgørelse af gulve, lister og fodpaneler.

Insexskrue

Insexskruen har et hoved med indvendig sekskant. For at skrue den fast skal du bruge en unbrakonøgle eller unbrakoskruemaskine.

Gipsskrue

Gipsskruen har ofte en PH2-spore. Sporet gør, at skruen sidder mere stabilt i bitset, hvilket gør montagen lettere. Skruen har et tragtformet hoved. Skruen er også designet til ikke at beskadige pladen lige så nemt.

Franskskrue

Du kan genkende den franske skrue på dens sekskantede hoved. Du bruger den, når du skal skrue metalplader fast på træreglar. Skruen har en gummiskive for at gøre hullet helt tæt.

Sekskantet skrue

En mere robust skruetype, der kan klare mere end de andre skruetyper, er en seks-kantet skrue. Den har ingen gevind til skruemaskine eller boremaskine, men har i stedet et sekskantet skruehoved og kan strammes med en skruenøgle eller en topnøgle.

Hvornår skal jeg sømme og hvornår skal jeg skrue?

En stor forskel mellem søm og skruer er, at en skrue er let at skrue ind og ud, i modsætning til et søm, der let forårsager skader, når det trækkes ud. Hvis du vil kunne adskille et objekt, er det altid en fordel at bruge skruer i stedet for søm. En ulempe ved skruer kan dog være, at hullerne i materialet bliver større end hvis du bruger søm.

Når hullerne er større, kan vand trænge ind og beskadige træet. Selvom det ofte går godt ved brug af både skruer og søm, kan det være godt at tage det sikre valg. Ved større konstruktioner og montage er det altid godt at følge de anbefalinger, der findes.

Henrik, Staypro 

Staypro's testchef Henrik griber enhver mulighed for at teste de seneste produktnyheder i sortimentet - ikke sjældent foran kameraet i testlaboratoriet.

Forskellige skruehoveder

Ofte kan du læse på emballagen, hvilken montage skruen passer til. Når du kigger på forskellige skruer, vil du også bemærke, at skruehovederne ser lidt forskellige ud og dermed har forskellige funktioner. Vidste du for eksempel, at et tragtformet skruehoved, ligesom gipsskruen, glider nemt ned i overfladen uden at beskadige den. 

Hvis du ser, at skruen har en sekskantet hoved, betyder det ofte, at den er beregnet til grovere trækonstruktioner, ligesom den franske skrue, der har netop sådan et hoved. Hvis du leder i dit skruesortiment derhjemme, vil du sikkert opdage flere typer skruehoveder.

Hvilken længde skal skruen have?

Hvis du kun skal vide én ting om skruer, så er det, at den bør være dobbelt så lang som tykkelsen på det, du skruer fast. Dette er en god huskeregel, der primært gælder for træ, men som normalt kan anvendes på andre materialer, hvis du er usikker på, hvilken skruelængde du skal bruge.

Ved vægmontering skal du også tage hensyn til, hvilken type væg du har, når du vælger skruen. Mange indvendige lofter og vægge har gipsplader, hvilket stiller ekstra krav til den rette skruelængde. Hvis du har porøse vægge med lav styrke, som gips, kan du få brug for ekstra hjælp gennem ekspansionsbeslag og plugs.

Hvis du derimod bor i et gammelt hus, står du over for andre udfordringer end blot gipsvægge. Ofte kan væggene i en ældre bolig være lappet i mange forskellige tidsperioder og med mange forskellige materialer. Samme væg og montering kan derfor kræve skruer i forskellige længder.

Hvad skal jeg tænke på, når jeg vælger en skrue?

Udover at vælge den rette skrue til det rette formål er det vigtigt at overveje, om du vil bruge skruen indendørs eller udendørs. Hvis du vælger en skrue til indendørs brug, skal du tænke over, om det er vigtigt, hvordan skruen ser ud. Hvis skruen skal være synlig på f.eks. et møbel eller skal passe til en bestemt tidsperiode, vil du gerne have en flot skrue med et forsænket hoved. 

Mange skruer findes i forskellige materialer og overfladebehandlinger. Husk også, at udendørs miljøer stiller store krav og at overfladebehandlinger som rustbeskyttelse er nødvendige for at skruen kan modstå korrosion.

Henrik, testchef

Hej, jeg hedder Henrik og det er mig der har skrivet denne artikel, og jeg arbejder som testchef på Staypro. Jeg brænder for at hjælpe dig som kunde, med at finde det rigtige værktøj og udstyr til dine projekter. Hvis du finder fejl i teksten eller har forslag til interessante emner at skrive om, må du meget gerne skrive til mig på henrik@staypro.dk. Tak for dit engagement!