Skal batterier opbevares i køleskabet? Kan man overoplade et batteri? Er flere volt altid bedre? I denne artikel vil vi undersøge nogle af de mest almindelige myter om værktøjsbatterier. Ved du, hvilke der er sande, og hvilke der er falske?

Har du hørt, at det er bedst at aflade batteriet helt, før det oplades, eller at netdrevne værktøjer altid er stærkere end batteridrevne? Hvis ja, er du ikke alene. Der er mange myter om værktøjsbatterier, og flere af dem har eksisteret længe før de moderne lithium-ion-batterier.

For at få afklaret, hvad der er sandt og hvad der er falsk, kontaktede vi Gustav Olsson, nordisk produktchef hos Milwaukee.

Man skal altid aflade batteriet helt, før man oplader det

 - Falsk. Det er en myte fra de gamle nikkel-kadmium- og nikkelhybridbatterier. De havde en såkaldt hukommelseseffekt. Det betød, at hvis du kun brugte 50 procent af batteriet, inden du opladede det, ville det gradvist blive batteriets maksimale kapacitet. Da lithium-ion-batterier ikke har denne effekt, kan du oplade dem, når behovet opstår.

Man skal oplade batteriet til 100 procent, før det bruges første gang

- Falsk. Da batterierne kommer uladede, skal du selvfølgelig oplade dem, inden du bruger dem, men du behøver ikke oplade dem fuldt ud. Der er smart elektronik i dagens batterier.

Et batteri er et batteri

- Det er ikke helt korrekt. Du kan købe billige lithium-ion-batterier til 200 kroner, men hvis du sammenligner dem med professionelle batterier, er der forskel i cellekvaliteten. De billigere batterier kan ikke klare lige så mange opladningscyklusser eller have samme høje effekt. De har en tilsvarende nominelt energiindhold, men når man ser på den faktiske energi, der kan udnyttes, er effektiviteten ofte højere hos bedre batterier. Og så er der elektronikken. Den beskytter batteriet mod overbelastning og overophedning, kontrollerer opladningen og maksimerer den top-effekt, du kan opnå. Du får, hvad du betaler for!

En oplader er en oplader

- Det er heller ikke helt korrekt. De fleste producenter har to eller tre niveauer af opladere, der oplader med forskellig hastighed.

Det er vigtigt at tage batteriet ud af opladeren, så det ikke overoplades

- Falsk. Jeg kan kun tale for Milwaukee, men jeg er ret sikker på, at alle værktøjsproducenter har smarte opladere, der afbryder opladningen, når batteriet er fuldt opladet. Der er ingen problemer med at lade batteriet blive på opladeren.

Bruger du også at lade batterierne blive på opladeren, når de ikke er i brug? Du kan fortsætte med det, siger Gustav Olsson fra Milwaukee.

Batterier skal opbevares i køleskabet, når de ikke er i brug

- Falsk. Det er også et levn fra alkaliske batterier.

Batterier holder ikke en hel arbejdsdag

- Falsk. Det afhænger af, hvad du skal bruge dem til, men hvis vi taler om typisk brug, er der meget få, der har brug for mere end en batteriskift om dagen. De fleste bruger det samme batteri hele dagen eller det samme batteri i flere dage i træk.

Jo flere volt, desto bedre batteri

- Falsk. Alle batterier er opbygget af individuelle celler. Hver enkelt celle har typisk en spænding på 3,6 volt og kan producere mellem 20-30 ampere. Det betyder, at hver celle maksimalt kan producere 100 watt. Hvis du vælger at forbinde dem parallelt eller serieforbinde dem, har hver celle stadig samme kapacitet. En højere spænding gør det muligt at bruge en simplere konstruktion i værktøjet, men det er stadig det samlede antal celler, der afgør, hvor meget energi og effekt der er i batteriet.

Batterier fungerer dårligere i kulde

- Det er delvist sandt. Batterier har en minimumstemperatur, de kan fungere ved, og denne temperatur varierer mellem forskellige producenter og modeller. Hvad mange ikke tænker over er, at batteriet bliver varmt, når det bliver brugt. Vores High Output-batterier, der kan klare -28 grader, vil have lidt vanskeligt ved at fungere helt i starten, men så snart de bliver varme, fungerer de lige så godt som ved 10 graders varme. På den måde fungerer batteridrevet værktøj faktisk bedre end benzinmaskiner, der er svære at starte i kulde.

Netdrevne værktøjer er altid stærkere end batteridrevne

- Falsk. Man kunne faktisk sige, at det er præcis det modsatte, for med netdrevne maskiner er man begrænset af effekten fra stikkontakten. Hvis du har en 10 ampere sikring, kan du ikke bruge en maskine, der bruger mere end 2200 watt, og der er flere eksempler på batteridrevne maskiner med højere effekt end det. Et eksempel er vores batteridrevne kernebor.

Værktøjsproducenter udskifter batterier hvert eller hvert andet år

- Falsk. Hos Milwaukee har vi brugt de samme batterier siden 2008. Hvis du har en M12 eller M18 maskine fra 2008 og køber et batteri, vil det passe.