Drømmer du om en tæt, stærk og grøn græsplæne? Så er du ikke alene. I denne guide hjælper vi dig med at få den grønneste og frodigste græsplæne på vejen!

En grøn og velplejet græsplæne kommer ikke af sig selv. Den skal ikke kun klippes regelmæssigt: den skal også gødes, kalkes, luftes, rives og topdresses. Det lyder måske besværligt, men det behøver det ikke at være. I denne guide fortæller vi alt, hvad du behøver at vide for at holde din græsplæne flot i mange år fremover.

Sådan lægger du et godt fundament for din græsplæne

Når du skal så en ny græsplæne og ønsker, at den skal vokse sig frodig og tæt, er en god bund afgørende. Sørg derfor for at bruge jord af høj kvalitet og sprede den i et jævnt lag på cirka 20-30 cm over hele det område, du skal så til med græs.

Det er også vigtigt at vælge den rette frøblanding for at få den drømmegræsplæne, du længes efter, og der findes masser af variationer tilgængelige på markedet. Overvej, om du ønsker en slidstærk græsplæne til børnenes fodboldkampe eller om du vil have en langsomtvoksende græsplæne, der kræver lidt færre klipninger. Der findes også frøsorter, der trives bedre under forskellige forhold, så uanset om du skal så græs på et solrigt sted eller på en fugtig og skyggefuld skråning, er der en passende græsart for dig.

Hvornår skal man så græsplænen?

Hvornår på året skal man egentlig begynde at så nyt græs? Den bedste tid er om foråret eller efteråret, hvor det hverken er for varmt eller for koldt. Det er også godt, hvis jorden er lidt varm, og nætterne er fugtige, så du ikke behøver at vande så meget for at få græsset til at etablere sig. Sørg for, at der ikke ligger blade eller gamle plantedele i vejen for, at solen kan nå frem, og for at de nye små græsstrå kan trænge op og vokse sig lange.

Hvordan plejer man græsplænen om foråret? 

For at give græsplænen de rette forudsætninger inden sommersæsonen er det vigtigt at tilføre den tilstrækkeligt med næring tidligt om foråret og sørge for at rive materiale som grene, dødt græs, mos, sten og kogler væk, som har samlet sig i efteråret og vinteren. På den måde sikrer du, at græsset har mulighed for at vokse sig stærkt og tæt og ikke giver plads til at ukrudt eller mos kan overtage.

Da gamle blade og planter, som du river væk, faktisk fungerer som naturlig gødning til græsplænen, er det vigtigt, at du tilfører ekstra næring på andre måder. En kvalitetsgræsgødning eller hønsegødning er gode valg, da de indeholder god næring og samtidig er naturlige, så du behøver ikke bekymre dig om, at dyr får fat i noget farligt.

Gød cirka hver tredje uge frem til midsommer, derefter kan du reducere det til hver femte eller syvende uge, og sørg for at vande græsplænen efter hver gødning, medmindre der kommer regn. Hvis græsplænen er nogle år gammel, kan det også være en god idé at bruge en vertikalskærer til at skille og skære lidt i græsrødderne og lufte jorden, så næringen trænger ordentligt ned. 

Herefter kan du også topdresse græsplænen med dressjord for at reparere tynde områder, gøre det lettere for græsset at holde på vand og næring, samt skabe en god base for eventuelle støttesåninger.

Græsplænens ABC

Rivning og gravning- Grundlæggende teknikker til at fjerne blade, mos og dødt græs.

Luftning - Når græsplænen er etableret, kan det være godt at lufte den. Dette gøres normalt ved vertikalskæring. Luftningen giver rødderne ilt og forbedrer dræningen.

Gødning - Græsset har brug for næring for at vokse. Forskellige græsplæner har brug for forskellige mængder gødning for at trives. 

Mos og ukrudt - Mos er et problem på mange græsplæner. Den bedste måde at holde det væk på er at klippe græsset regelmæssigt, gøde jævnligt, kalke og lufte jorden.

Topdressing - Topdressing indebærer, at du tilføjer næringsrig jord, også kaldet dressjord. Den næringsrige dressjord stimulerer væksten og hjælper udsatte områder med at komme sig. Det skaber også en god base for støttesåning.

Vanding - Hvor meget du skal vande din græsplæne afhænger af mængden af regn og hvor etableret din græsplæne er. Nysåede græsplæner skal vandes ofte og i små mængder - etablerede græsplæner skal vandes sjældent og i store mængder.

Såning - En græsplæne kræver kontinuerligt arbejde. Når græsplænen er etableret, kan du fortsætte med at støtte- og efterså for at gøre den tættere.

Klipning - Græsset trives bedst, når det klippes lidt og ofte. En god tommelfingerregel er ikke at klippe mere end en tredjedel af græsset ad gangen.

Hvordan plejer man græsplænen om efteråret?

Efter en lang og dejlig sommer med masser af aktivitet på græsplænen er det vigtigt at gøre græsset modstandsdygtigt og klar til vinteren. Hold ikke op med at klippe græsset bare fordi du ikke tilbringer lige så meget tid udendørs - det er mindst lige så vigtigt at pleje græsplænen på efterårets kølige dage.

Giv den en ekstra dosis næring og styrke ved at sprede et lag gødning, gerne med en høj koncentration af kalium og fosfor og en lav koncentration af kvælstof. Det vil styrke græssets vinterhårdhed og øge chancerne for en grøn og flot græsplæne tidligt næste forår. Om efteråret skal du også sørge for at rive græsplænen ordentligt for blade og grene og foretage en sidste klipning sent på efteråret, så græsset har en højde på cirka fem centimeter.

Hvornår skal man vande græsplænen?

For at holde græsset grønt er det vigtigt at huske at vande det, hvis det bliver tørt. Det danske fugtige vejr plejer dog at hjælpe til, og et etableret græsareal kræver ikke lige så meget vanding som en nysået plæne. Et tip er at undgå at vande midt på dagen på varme sommerdage og i stedet vente til aftenen eller tidlig morgen. På den måde fordamper vandet ikke så hurtigt, men får mulighed for at trænge dybere ned i jorden og blive der.

 

Græsplejekalender - Sådan plejer du din græsplæne året rundt

Græsplejekalender - Sådan plejer du din græsplæne året rundt

Januar

 I januar, når sneen ligger tykt over græsplænen, er det let at glemme, hvad der gemmer sig derunder. Da der heller ikke er så meget praktisk arbejde at lave, er det en glimrende lejlighed til at læse op på græsplænepleje og haveværktøj. Når det kommer til at holde græsplænen grøn og flot, er viden afgørende!

Februar

I februar kan det være en god idé at overveje, om du har det rette udstyr, og om du skal foretage større indkøb til sommersæsonen. Nogle af de værktøjer, der kan hjælpe dig med at holde græsplænen flot, er løvblæsere, græstrimmere, vertikalskærere, kanteredskaber og klassiske håndværktøjer som river og hakker. Græsslmaskinen er en historie for sig. Robotplæneklippere, motorplæneklippere og håndplæneklippere har alle deres fordele og ulemper. 

Marts

Når de første forårstegn viser sig, får du nok lyst til at komme i gang, men det er ikke tid til at klippe græsplænen endnu. I stedet kan du kontrollere, om dine maskiner er i god stand, om du har trimmersnøre til græstrimmeren, og om plæneklipperens knive er skarpe. Hvis du har maskiner, der har brug for service, er det godt at være i god tid, inden sæsonen for alvor starter.

April

Nu er det endelig tid til at arbejde med græsplænen! Det er vigtigt at rive grene, dødt græs, mos, sten og andet væk, der har samlet sig i løbet af vinteren. Hvis du har problemer med mos, kan du bruge et mosbekæmpelsesmiddel, fjerne mos manuelt eller bruge en mosrive. Vent gerne, indtil græsplænen er grøn og flot, så den ikke tager skade og slides unødvendigt. Det er også nu, du skal gøde græsplænen for første gang. Det arbejde, du udfører, giver græsplænen de rette forudsætninger for sommersæsonen!

Maj

I maj har græsset vokset sig stærkt og har genoprettet sin kraft efter vinteren. Når græsset nærmer sig en halv centimeter, er det tid til at tage plæneklipperen frem. I begyndelsen af sommeren, når græsset vokser mest, bør du klippe græsplænen 1-2 gange om ugen. Når du har klippet græsset et par gange, kan du bruge en vertikalskærer eller en mosrive for at lufte rødderne. 

Juni

I juni vokser græsplænen for fuld kraft, og nu skal plæneklipperen virkelig arbejde. Hvis græsplænen er grøn og flot, behøver du ikke gøre mere end at klippe den, men hvis der er tørre perioder uden regn, skal du vande den. Et godt tip er at undgå at vande midt på dagen og i stedet vente til aften eller tidlig morgen. Fordi vandet ikke fordamper lige så hurtigt om morgenen og aftenen, kan det trænge dybere ned i jorden. Du skal også fortsætte med at gøde cirka hver tredje uge.

Juli

I juli vil du bemærke, at græsset begynder at vokse langsommere, og du behøver ikke at klippe græsplænen lige så ofte. Fortsæt med at vande græsplænen, hvis det er tørt, så den forbliver grøn og flot. Det er bedre at vande sjældent, men meget, end at vande ofte. 

August

Hvis du skal anlægge en ny græsplæne eller udfylde bare pletter, er august en god tid, da du ikke behøver at vande lige så meget som i de tørreste sommermåneder. Fortsæt med at gøde, men ikke så hyppigt som i starten af sommeren.

September

Nu begynder efteråret at gøre sig bemærket med sine smukke farver. Når bladene begynder at falde på græsplænen, er det vigtigt at rive dem sammen eller bruge en løvblæser til at samle dem op. Hvis der ligger for mange blade på græsplænen, risikerer du at kvæle den. Et alternativ til mindre mængder blade er at bruge en plæneklipper med mulchfunktion, der fint fordeler blade og græsrester og bruger dem som gødning.

Oktober

I oktober klipper du sandsynligvis græsplænen for sidste gang på året. Når du forlader græsplænen om vinteren, skal græsset gerne have en højde på omkring 4-6 centimeter. Kortklippet græs tåler nemlig dårligere kulde. Gød græsplænen, så den kan klare vinteren og være klar til næste år!

November

Hvis du ikke allerede har gjort det, er det på høje tid at pakke plæneklipperen, græstrimmeren og andre maskiner væk til vinteren. Benyt lejligheden til at rengøre maskinerne grundigt, smøre bevægelige dele og tømme dem for eventuel benzin.

December

I december, når sneen begynder at falde, og julen nærmer sig, kan du læne dig tilbage og tænke på andre ting i et stykke tid, mens græsplænen hviler.

Opdateret 22-04-2021