En grovstøvsuger er uundværlig, når du skal suge væsker, aske, spåner og byggestøv. I denne guide fortæller vi alt, hvad du behøver at vide for at kunne vælge den rette model, der passer til dine behov.

En almindelig husholdningsstøvsuger er god til én ting - at suge støv. Så snart du skal suge noget andet, vil du få stor gavn af en grovstøvsuger. Hvis du skal suge væsker, er grovstøvsugeren absolut nødvendig, da husholdningsstøvsugere normalt ikke tåler fugt.

Grovstøvsugere, også kaldet industrielle støvsugere eller vådstøvsugere, findes i mange forskellige varianter med forskellige specialiteter. Fra enklere grovstøvsugere til bilen og garagen til avancerede industrielle støvsugere, der er testet til farligt støv og specielle miljøer.

Hvordan fungerer en grovstøvsuger?

Den vigtigste forskel mellem en almindelig husholdningsstøvsuger og en grovstøvsuger er, hvordan luften strømmer gennem maskinen. I en almindelig støvsuger bruges udblæsningsluften normalt til at køle motoren ned. En typisk grovstøvsuger har derimod separat køling til motoren og en separat udblæsning. Det gør det muligt at suge væsker og fugt, uden at motoren tager skade. Med det sagt er der grovstøvsugere, der fungerer på forskellige måder, og der er også grovstøvsugere, der ikke kan håndtere væsker. Derfor bør du altid kontrollere, hvad der gælder for den enkelte støvsuger.

Enheden består normalt af en stor spand af metal eller plast med en motor ovenpå. I støvsugeren sidder der et filter, hvis opgave er at opsamle partikler af forskellig størrelse. Filtret er aftageligt, så du kan rengøre det eller tørre det efter vådstøvsugning.

Når du suger støv, grus og spåner, kan du med fordel bruge en støvsugerpose for at skåne filteret, men ved vådstøvsugning suger du væsken direkte ned i beholderen. En anden fordel ved grovstøvsugeren er, at du kan tilslutte den direkte til støvudblæsningen på dit værktøj, hvilket minimerer behovet for rengøring, når du er færdig med at snedkerere.

Grovstøvsuger som husholdningsstøvsuger?

At bruge en husholdningsstøvsuger, når du skal rengøre bilen eller suge våde blade på terrassen, er ikke en god idé. Men hvordan ville en grovstøvsuger fungere som erstatning for en almindelig støvsuger i hjemmet? Svaret er, at grovstøvsugeren absolut kan bruges til at fjerne støv under sofaen i dagligstuen, selvom den ofte larmer mere og kan være besværlig at arbejde med.

Professionel grovstøvsuger eller forbrugermodel?

Grovstøvsugere findes i forskellige prisklasser. De billigste er forbrugermodeller, mens de lidt dyrere er beregnet til professionelt brug. Forbrugerstøvsugere og professionelle støvsugere har ofte lignende ydeevne og funktioner. Forskellen er, at de professionelle støvsugere er bygget til at blive brugt mere og kan også være sikkerhedsklassificeret baseret på den type støv, de kan håndtere. Til den professionelle grovstøvsuger er der ofte flere mundstykker og tilbehør, der gør specifikke opgaver lettere.

Mange erhvervsbrugere begår fejlen ved at købe en forbrugerstøvsuger til tungere arbejde, men selvom indkøbsprisen er lavere, er det sjældent en rentabel løsning. En forbrugerstøvsuger vil udføre et godt stykke arbejde og holde længe ved normal brug i hjemmet, men hvis den skal tilsluttes et værktøj på arbejdspladsen og bruges mange timer hver dag, vil den hurtigt blive slidt op.

Motorens ydeevne - hvor kraftig en støvsuger har du brug for?

Grovstøvsugerens motoreffekt måles i watt, og på papiret er en grovstøvsuger med flere watt stærkere end en støvsuger med lavere watt-tal. Generelt set er næsten alle grovstøvsugere, vi sælger hos Proffsmagasinet, tilstrækkeligt kraftige til at suge grus og væsker. Dog kan sugestyrken være vigtig, når du har brug for at arbejde med længere slanger og ønsker at opretholde sugestyrken.

Det er vigtigt at vælge en støvsuger med den rette sikkerhedsklassificering. Milwaukee AS-42MAC er M-klassificeret, hvilket betyder, at den filtrerer 99,9 procent af støvet.

Vigtigheden af at vælge den rette støvklasse

Når du vælger en grovstøvsuger, skal du vide, hvad du skal suge op, og om materialet udgør en sundhedsrisiko. Dette gælder især for erhvervsbrugere, der er omfattet af specielle regler, men det kan også være relevant, når du renoverer dit gamle hus fra 70'erne, der indeholder asbest i væggene.

Når du suger farligt støv op, er det vigtigt, at støvsugeren fanger så mange af de skadelige partikler som muligt. Dette kræver et godt filter og en tæt konstruktion, der forhindrer luften i at tage andre veje end gennem filtret. Mange husholdningsstøvsugere har gode filtre, men da der ikke er krav om, at tilslutninger skal være tætte, er det ingen garanti for, at støvsugeren faktisk gør, hvad den skal.

For at være sikker på, at støvet bliver i støvsugeren, har du brug for en støvsuger med en sikkerhedsklassificering, hvilket betyder, at filtersystemet kan opfylde en vis filtreringsgrad. Støvklasserne er L (lav risiko), M (medium risiko) og H (høj risiko). Selv en støvsuger med L-støvklassen, som er den laveste, fanger 99 procent af støvet.

Læs mere om dameklasserne i vores artikel "Støvfrit arbejde med støvklasserne L, M og H - sådan vælger du rigtigt"

Hvor stor beholder har du brug for?

Hvor stor en tank du har brug for til din grovstøvsuger, afhænger af, hvordan du vil bruge den. De mindste har en tank på cirka 10 liter, mens professionelle grovstøvsugere normalt starter omkring 20 liter. En god grundregel er ikke at købe en større beholder, end du har brug for, da en større beholder gør støvsugeren tungere og sværere at håndtere.

Husk, at beholderen ikke kan fyldes helt op (en afbryder stopper normalt suget, når vandet når en vis grænse). Det betyder, at du måske ikke kan suge mere end 16 liter vand i en 20-liters beholder.

Hvis du vil tilslutte støvsugeren til et træbearbejdningsværktøj, der genererer en stor mængde støv og spåner, kan du have gavn af en større model, der ikke fyldes lige så hurtigt op. Et alternativ er at få en spånsuger, der opsamler spånerne i en pose.

Beholder i metal eller plast?

Skal beholderen være lavet af plast eller metal? Begge materialer har deres fordele og ulemper. Metal er mere varmeresistent og godt, hvis der er risiko for gløder i støvsugeren. Plast er på den anden side lettere og mister ikke formen ved slag.

Flere anvendelsesmuligheder med blæsefunktion

På mange grovstøvsugere kan du montere støvsugerslangen på udblæsningsdysen for at få maskinen til at blæse i stedet for at suge. Funktionen kan bruges til alt fra at samle blade sammen til at fylde badelegetøj med luft. Hvis du vil udnytte blæsefunktionen maksimalt, skal du kontrollere, at der følger passende mundstykker med til det, du vil gøre, eller at de kan købes som ekstraudstyr.

Sådan tilslutter du grovstøvsugeren til dit værktøj

Mange køber en grovstøvsuger for at tilslutte den til støvudblæsningen på et værktøj. Værktøjsproducenter plejer at anbefale, at du vælger en støvsuger med dokumenteret kompatibilitet, men selvom røret ikke skulle passe, kan det ofte løses ved hjælp af adaptere. Mange grovstøvsugere leveres med fleksible gummiovergange, der passer til udblæsningsdysen med forskellige former og størrelser. Hvis du bruger et håndholdt værktøj, vil arbejdet blive lettere med en lang og fleksibel støvsugerslange.

Start støvsugeren med fjernbetjening

En værktøjsforbindelse kan normalt tilføjes senere ved hjælp af adaptere. Endnu vigtigere, hvis du skal tilslutte grovstøvsugeren til et værktøj, er det, at grovstøvsugeren har en stikkontakt med start/stop-funktion (også kaldet fjernbetjening). Det betyder, at støvsugeren automatisk starter, når værktøjet begynder at trække strøm, og slukker, når du stopper med at arbejde.

Støvsugerposer til vådt og tørt

En almindelig misforståelse er, at du ikke behøver at bruge støvsugerposer til grovstøvsugere, men så snart du skal suge andet end væsker, anbefales det at bruge en støvsugerpose. Støvsugerposen letter tømningen af støvsugeren, samtidig med at mindre støv sætter sig i filteret.

Hvis du bruger din grovstøvsuger til at suge slibestøv eller aske, er en filterpose absolut nødvendig, da filteret ellers ville blive tilstoppet på et øjeblik. Der er heller ingen grund til at fravælge støvsugerposer af økonomiske årsager, da et nyt filter koster betydeligt mere end nogle få poser.

Der findes også støvsugerposer til væsker. Disse kommer til anvendelse, hvis du skal suge olie eller andre klæbrige væsker op, og ikke ønsker at bruge for meget tid på at rengøre beholderen bagefter.

Det rette mundstykke til opgaven

Man kunne argumentere for, at mundstykket er den vigtigste del af en grovstøvsuger. Det er trods alt mundstykket, du holder i hånden og arbejder med.

Når du køber en enklere grovstøvsuger, følger der ofte flere mundstykker med, f.eks. gulvmundstykke, møbelmundstykke, fugemundstykke og vådmundstykke. Hvis du køber en professionel grovstøvsuger, findes der normalt mange forskellige mundstykker som ekstraudstyr. Uanset hvilken type grovstøvsuger du køber, er det vigtigt at kontrollere, at du kan bruge de mundstykker, du vil have brug for.

Støvsugerslangens størrelse har betydning

Hvor lang en slange du har brug for til din grovstøvsuger, afhænger af, hvordan du vil bruge den. Hvis du kun støvsuger i dit lille værksted, kan 2 meter være mere end nok, men i mange tilfælde vil du have gavn af en længere slange. Med en længere slange kan du bevæge dig mere frit uden at skulle flytte støvsugeren hele tiden.

Hvis du tilslutter støvsugeren til et håndholdt værktøj, vil du absolut ikke have en for kort slange, da det vil begrænse dit arbejdsområde. Hvis du er usikker på, hvor lang en slange du vil have brug for, skal du kontrollere, om du kan udskifte den senere, hvilket du normalt kan på de fleste grovstøvsugere.

En anden faktor at tage hensyn til er slangens tykkelse. Mange grovstøvsugere leveres med en slange på ca. 32 mm i diameter, men hvis du skal suge våde blade eller noget andet, der kan forårsage tilstopning, er det godt, hvis du kan montere en tykkere slange. På mange støvsugere kan du tilslutte en 50 mm slange uden problemer.

Hvis du skal tilslutte grovstøvsugeren til et værktøj, er længden af ​​sugeslangen en faktor, du skal tage højde for.

Filteret fanger de mindste partikler

Filteret er en vigtig del af grovstøvsugeren, uanset om du skal suge støv, grovere snavs eller væsker. For at opnå et godt resultat, når du bruger din grovstøvsuger, skal du vide, hvordan filteret fungerer ved forskellige typer støvsugning og tage hånd om det på den rette måde.

Vådstøvsugning stiller krav til filtret

Selvom en grovstøvsuger er designet til våd støvsugning, behøver filteret ikke at være det. Grovstøvsugere leveres normalt med et universalfilter, der fungerer til både våd- og tørstøvsugning, men hvis du bruger grovstøvsugeren meget, kan det være værd at overveje forskellige specialfiltre. Det kan f.eks. være HEPA-filtre til tørstøvsugning eller specielle vådfiltre i hurtigtørrende skumgummimateriale. Efter at have suget væske op er det vigtigt, at du tager filteret ud og tørrer det, før du suger noget andet op. Derfor kan det være en god idé at have to eller flere filtre at skifte mellem.

Mindre vedligeholdelse med automatisk filterrensning

Når du bruger grovstøvsugeren, vil der sætte sig små partikler i støvsugerens filter. For at luften kan strømme gennem filtret, skal du rengøre det med jævne mellemrum - især hvis du støvsuger uden støvsugerpose.

For at reducere risikoen for, at filteret bliver tilstoppet, har mange grovstøvsugere en funktion, der giver filtret et omvendt luftstød, når du trykker på en knap. Stødet får støvet til at løsne sig fra filteret og falde ned i tanken. Forskellige producenter kalder det forskellige ting (Nilfisk kalder det "Push & Clean", og Kärcher kalder det "Tact"), men funktionen fungerer normalt på samme måde. Funktionen fungerer bedst, når den bruges forebyggende, og gør mindre gavn, når filteret allerede er fuldt.Formulärets överkant