At fyre op er en almindelig varmekilde i husholdningen og en måde at reducere elforbruget i de kolde måneder. Især nu, hvor elpriserne er steget, og dyre regninger venter, kan det være relevant at overveje brændefyring som en opvarmningsmulighed. Her gennemgår Staypro, hvordan du skal tænke, når det kommer til brænde.

Om efteråret og vinteren kan brænde og fyring være nødvendigt for opvarmning, men det kan også være en måde at øge hyggefaktoren på mørke dage. Uanset årsagen har Staypro udarbejdet en guide til dig, der skal fyre op og håndtere brænde.

Køb det rette brænde

 Hvis du har adgang til brænde derhjemme, skal du selvfølgelig bruge det, men hvis du ikke har det, kan det være værd at overveje, hvilket brænde du køber. Afhængigt af træsort brænder og varmer brændet forskelligt. Løvtræer som røn, birk, elm, bøg, ask eller ahorn brænder roligt og gløder længe.

 Nåletræ som f.eks. gran og fyr sprutter og gnistrer, når det brænder, og bør ikke brændes i åbne ildsteder uden beskyttelse. Granbrænde er ofte billigere end løvbrænde og tørrer hurtigere. 

Når det kommer til energiværdi, ligger egetræ og birk i top, efterfulgt af fyrretræ, gran og asp.

Egetræ har en høj energiværdi, men det afgiver garvesyre ved forbrænding, hvilket kan skade plader, metal og mørtel i dit ildsted. Derfor bør egetræet helst have tørret i over to år, hvis det skal brændes. Det kan også være en god idé at blande egetræ med brænde af andre træsorter for at mindske udledningen af garvesyren og dermed også den slid, som garvesyren forårsager.

Tænk på at stable brændet korrekt!

Kap og kløv brænde nemt og sikkert

I Staypros sortiment finder du alt, hvad du har brug for til at save og kløve dit brænde. Vi har alt fra motorsave og savebukke til økser og brændekløvere.

Savning

For at save brænde kan du bruge en motorsav. Hvis fyring er den primære varmekilde, og du skal save store mængder brænde, kan det være praktisk med en brændesav i stedet. Hvis du bruger en motorsav til at save brænde, skal du også sørge for at have en savebuk. På den måde sikrer du, at stammen ligger, hvor den skal, når du saver, hvilket er en vigtig sikkerhedsmæssig detalje.

Juster længden af de stykker, du saver, efter dine behov. For at gøre det nemt skal du derfor tænke på dimensionerne af din brændeovn, kakkelovn eller måske åbne pejs og save ud fra disse mål.

Hvis du bruger en brændekløver til kløvningen, skal du også sikre dig, at længden af de stykker, du saver, ikke overstiger, hvad kløveren kan klare.

 Kløvning

Når du har savet dit brænde, er det tid til at kløve det. Det er op til dig, hvilket værktøj du bruger. At kløve brænde kan betragtes som en tradition, og dem, der bruger økser, plejer at sige, at brænde varmer to gange - når det kløves og når det brændes.

Hvis du skal kløve store mængder brænde, kan en brændekløver være at foretrække. Det er både mere skånsomt mod kroppen ergonomisk og kløvningen går markant hurtigere.

For at gøre det lettere at kløve brænde, kan det være en god idé at gøre det, mens det stadig er råt, altså så tæt på savningen som muligt. Jo længere tid brændet tørrer, desto mere sejt og svært bliver det at kløve.

For mange er det en tradition at kløve brænde med en økse.

Opbevar brænde tørt

Brænde skal opbevares korrekt både indendørs og udendørs. Det er svært og unødvendigt at brænde vådt og fugtigt brænde - meget af varmeenergien går til at fordampe fugt i stedet for at varme op. Ved forbrænding, og for at opnå den maksimale forbrændingsværdi, bør brændet have en fugtighedsprocent på under 20.

Ved savning og kløvning er fugtighedsprocenten ofte omkring 50. Brændet skal derfor tørre ordentligt, inden det brændes, og derfor er det vigtigt at opbevare det korrekt. Det er perfekt at opbevare det i en garage, brændeskur eller lager, men det fungerer også udendørs under en presenning. Hvis du bruger en presenning, er det dog vigtigt, at du sikrer, at der er luftcirkulation fra siderne.

Sådan stabler du brænde korrekt

Foruden at opbevare brændet tørt kræver det, at det stables korrekt!

- Læg ikke brændet direkte på jorden, da fugt kan trænge op i brændet. Læg i stedet noget imellem jorden og brændestykkerne. Det er en fordel, hvis der er plads til luft under bunden.

- Stabl altid brændet, så barken vender opad, ellers kan dit brænde rådne.

- Placer brændet løst, så luften kan strømme igennem, så holdes det tørt.

- Brændet i de første to rækker af stablen skal placeres lige over hinanden, derefter skal brændet placeres skiftevis. Så bliver din brændestabel stabil og risikerer ikke at falde sammen.

Fyr op

Når du endelig er nået til at bruge brændet og begynde at fyre op, er der selvfølgelig også nogle tips og tricks at følge.

Få gang i ilden

Selvom du har gjort alt rigtigt i processen op til selve fyringsstadiet, kan det være en tålmodighedskrævende opgave at få gang i bålet. For at gøre det lettere kan du bruge f.eks. birkebark. Hvis du ikke har adgang til det, kan en anden nyttig hjælp være optændingsblokke.

Et bål både varmer og øger hyggefaktoren på kolde dage.

Spred varmen

At opnå en jævn temperatur i hjemmet kan også være en udfordring, især hvis du primært bruger fyring som varmekilde, og brændeovnen eller pejsen er placeret i et enkelt rum. For at få varmen til at cirkulere kan det være en god idé at bruge en brændeovnsvifte.

Lad røgen vise vejen

Røgen fra fyringen er også en indikation af brændets energiværdi. Hvis værdien er høj, skal røgen være hvid eller gennemsigtig. En mere tæt røg viser, at brændet er fugtigt, men at energiforbrændingen stadig er acceptabel. Hvis røgen er mørk eller lugter dårligt, kan det betyde, at lufttilførslen er utilstrækkelig.

Tips! Når du fyrer, er der altid en risiko, og du skal altid tænke på sikkerheden. Gennemgå dine brandalarmer og brandslukkere.

Brændefyring er en måde at reducere elforbruget på, især i de kolde måneder. I denne guide lærer du at købe, save, kløve, opbevare og fyre op med brænde.