En elektrisk boremaskine er det første værktøj mange køber, men det er langt fra alle der har styr på, hvordan den skal bruges. Hvis du kun ejer et enkelt stykke elværktøj er der en stor sandsynlighed for, at det er en boremaskine. Alle har trods alt brug for at bore huller engang imellem, uanset om det er for at hænge et billede op eller snedkerere en skohylde. Samtidig er det et værktøj, som få mestrer fuldt ud.
Vi har samlet ti fejl, som alt for mange begår, når de borer.
1. Du bruger den forkerte boremaskine
Forskellige boremaskiner har forskellige anvendelsesområder, og for at bore korrekt er det vigtigt, at du forstår, hvilken der skal bruges hvornår og til hvad. En simpel bore-skruemaskine fungerer ofte glimrende til træ, gips eller plast, men hvis du skal bore i hårde materialer som beton, har du brug for en kraftigere maskine, for eksempel en slagboremaskine eller borehammer med slagfunktionen tændt. Hvis du er usikker på, hvilken boremaskine du har, er det bedre at læse manualen end at gætte!
2. Du bruger det forkerte bor
Forskellige bor har forskellige anvendelsesområder. Når du vælger det forkerte bor til materialet, risikerer du ikke kun at mislykkes med din boring, men også at ødelægge bor og boremaskine. Skal du bore i træ, metal, beton eller gips? Invester i et ordentligt borsæt, så er du forberedt og kan bruge det rigtige bor til formålet!
3. Du har ikke markeret, hvor hullet skal placeres
Du holder billedet op mod væggen, hvor det skal hænge, løfter det krampagtigt væk og holder fingeren præcis der, hvor borehullet skal være. Du rækker ud efter boremaskinen, skifter omhyggeligt plads mellem bor og fingerspids, trykker på udløseren, begynder at bore og... vupti, så hopper bor-spidsen væk, og du må begynde forfra!
At undlade at lave en tydelig markering hvor borehullet skal være, er en skæbnesvanger begynderfejl. Endnu bedre er det at slå en fordybning med en centerstans for at forhindre, at boret vandrer væk, hvilket er særligt vigtigt på glatte materialer som metal.
4. Du kører med forkert hastighed
At trykke fuld gas og få arbejdet overstået kan være fristende, ikke mindst hvis du har mange huller at bore (eller hvis du bor i en lejlighed og vil være hensynsfuld over for naboerne). Desværre kan forkert hastighed føre til at alt går galt, at boret går i stykker, og at hullet udebliver. En tommelfingerregel er, at større bor kræver lavere hastigheder, og mindre bor kan bore hurtigere.
5. Du lægger for meget eller for lidt tryk på boret
Når du borer, er der to kræfter der samarbejder; Boret der drejes, og trykket du lægger på boremaskinen. Trykket skal være jævnt og konstant, men hvis trykket er for højt, risikerer du at beskadige både boret og materialet. Større bor kræver generelt mere tryk. Når du bruger en slagboremaskine, er det slagmekanismen, der skal gøre arbejdet – ikke dine biceps. Læg energien i at holde boremaskinen lige i stedet.
Tips til at bore lige i beton
Nogle gange er det særligt vigtigt at bore lige i beton. Det er lettere sagt end gjort, men med nogle enkle tricks kan du forbedre din præcision betydeligt.
- Brug en borehammer i stedet for en slagboremaskine. Da du ikke behøver at lægge lige så meget tryk på borehammeren, kan du fokusere på at holde værktøjet lige.
- Forbor et mindre hul før du borer med en større dimension.
- Brug en centerstans til at markere borehullet med en fordybning. Hvis hullet er korrekt fra starten er chancen større for, at du holder kursen.
Henny, Staypro
Henny kan lide at snedkerere og reparere, både hjemme og i Staypros testlaboratorium. Som en af de flittigste skribenter på Staypros Vidensportal har hun sat sig ind i alt fra havearbejde til betonboring.
6. Du holder boremaskinen skævt
Der er meget at tænke på, når du borer, især hvis du står og vakler på en stol, har valgt det forkerte bor og glemt at markere, hvor hullet skal være. I al tumult er det let at lave et skævt hul. Kontroller, at du borer vinkelret mod væggen.
Tip! For at gøre det lettere at bore vinkelret kan du træde en trådrulle på boret.
7. Du glemmer at forbore
Hvis du skal bore et stort hul, skal du bore et lille hul først. Det lyder måske unødvendigt, men det fører ofte til, at det store hul bliver pænere, mere lige, og du får et bedre resultat.
8. Du fjerner ikke støv eller spåner fra hullet
Hvis du skal sætte en rawlplug i hullet, du har boret, er det vigtigt, at du først støvsuger hullet eller blæser støvet ud. Ellers er der en risiko for, at rawlpluggen ikke fastgør som den skal.
9. Du sløser med beskyttelsesudstyret
At høreværn er et must, når man håndterer slagboremaskinen, forstår de fleste, der nogensinde har hørt en slagboremaskine arbejde sig ind i en solid betonvæg, men hvordan er det med beskyttelsesbriller, arbejdshandsker og ansigtsmaske? Når det kommer til beskyttelse, er der ingen grund til at sløse.
10. Du glemmer at rengøre din maskine
Sådan! Hullet sidder hvor det skal, så nu er det vel bare at lægge boremaskinen væk, indtil den skal bruges næste gang? Nja, det er ikke helt så enkelt. Først skal du naturligvis rengøre ventilationshullerne og alle andre steder, hvor der er fastnet snavs, støv og spåner. Hvis du passer godt på dit værktøj, vil det holde længere og præstere bedre.