De fleste af os er enige om, at det er dejligt at gå på et varmt gulv. Det kan særligt være behageligt i den mørkeste tid på året, hvor det let bliver koldt og trækfyldt indendørs.

Om varmen skal komme fra elektricitet eller vand, er alle dog ikke enige i. Men findes der egentlig et system, der er bedre end det andet?

Hvordan fungerer gulvvarme?

Enkelt forklaret fungerer gulvvarme ved at gulvet varmes op nedefra. Hvordan gulvet opvarmes, afhænger derefter af den metode, der anvendes. Hvis varmen kommer fra elektricitet, er det ofte et varmekabel eller en varmemåtte, der lægges under gulvet og på den måde gør det varmt og behageligt.

Når det kommer til vandbåren gulvvarme, er det derimod rør, der fordeler varmen i gulvet, som igen genereres af en varmekilde. En sådan varmekilde kan være alt fra jordvarme eller et pillefyr til et eksisterende vandbaseret varmesystem. Hvis du allerede har radiatorer med vandbaseret varme, er det selvfølgelig en god løsning at tilslutte gulvvarmen til det eksisterende system.

Hvad koster gulvvarme per kvadratmeter?

Prisen for forskellige opvarmningsmetoder varierer naturligvis meget, herunder afhængigt af hvilken producent du vælger. Ifølge et groft skøn kan vandbåren gulvvarme koste fra 800 kroner per kvadratmeter. Hvis du sammenligner dette med elektrisk gulvvarme i form af en varmemåtte eller en varmekabel, ligger prisen ofte lidt lavere, omkring 500 kroner per kvadratmeter.

Disse priser er blot skøn, men generelt siges det, at vandbåren gulvvarme er dyrere at installere, men billigere i drift. Elektrisk gulvvarme er til gengæld ofte billigere at installere, men dyrere i drift.

Prisen for en installation varierer naturligvis også meget afhængigt af hvilke forhold dit rum har, f.eks. om det er vådt eller tørt. Som altid kan du få det endnu billigere, hvis du selv kan udføre dele af installationen. Husk dog, at visse opgaver kræver autoriserede fagfolk.

Elbåren gulvvarme

Hvad koster gulvvarme i drift?

Det er svært at vurdere, hvad gulvvarme koster i drift. Præcis som kvadratmeterprisen afhænger omkostningen af den type gulvvarme, du har valgt, og de forudsætninger, din bolig har. Det spiller også en stor rolle, hvordan din øvrige varmeforsyning ser ud. Driftsomkostningerne varierer nemlig alt efter, om du har gulvvarmen som hovedvarmekilde eller kun bruger den som komfortvarme.

Hvis du bruger gulvvarmen som din primære varmekilde, er det godt for prisen, hvis din bolig er godt isoleret. På den måde undgår du kuldenedfald fra vinduerne, og varmen kan sprede sig jævnt i rummet. Ofte kan temperaturen også sænkes i et rum, der er opvarmet med gulvvarme. Fordi du træder direkte på varmekilden, føles rummet alligevel ikke koldt.

Når du beregner, hvad gulvvarmen koster i drift, er det en god idé at tage hensyn til installationsomkostningerne. Selvom det kan være, at vandbåren gulvvarme er billigere i drift, kan der gå mange år, før det betaler sig, hvis du har installeret det på en meget lille flade. Derfor anbefales det ofte at bruge elektricitet, når det gælder få kvadratmeter.

Hvis du derimod ikke har travlt, kan du lade resultatet vente sig, da vandbåren gulvvarme kan holde op til 40 år. Elvarme holder omkring 25 år.

Skal man vælge vand eller el?

Når det kommer til valg af varmekilde, er det bedst at overveje både dine behov og hvor mange kvadratmeter gulv, du planlægger at opvarme. Elløsninger bliver billige, hvis det er i et begrænset område, du ønsker at installere gulvvarmen.

På grund af netop dette princip er det almindeligt at installere elektrisk gulvvarme i rum som badeværelser, gangarealer og køkkener. Disse rum er ofte relativt små sammenlignet med andre rum i boligen og egner sig derfor godt til opvarmning med elektrisk gulvvarme.

Et andet argument for elektrisk varme, f.eks. i badeværelser, er, at det er et rum, hvor du ofte ønsker varme året rundt. Med vandbåren gulvvarme slukkes gulvvarmen automatisk, når resten af huset ikke behøver opvarmning.

Hvis du derimod skal varme gulvet op i et helt hus eller på store områder, kan vandbåren gulvvarme være et langsigtet og holdbart alternativ. Du skal dog være opmærksom på, at det kræver en ekstra varmekilde, hvis dit hus ikke allerede har et vandbårent varmesystem.

Installation af et vandbårent system kræver mere byggehøjde i forhold til de tynde el-ledninger, hvilket også kan være godt at have med i overvejelserne. Tænk også på, at forskellige gulve med underliggende konstruktion har forskellige forudsætninger. Uanset hvilken type gulvvarme du vælger, kan du se frem til mange dejlige morgener.