I denne guide vil vi vejlede dig i, hvordan du nemt kan bygge din egen pool til en god pris, og hvilket tilbehør der er vigtige at investere i. Vi giver dig også tips til prisvenlige alternativer, hvis du ikke har mulighed for at bygge din egen pool, eller hvis du foretrækker en overjordisk pool. Held og lykke!
At kunne hoppe i det forfriskende vand efter en hård dag på arbejdet eller skabe en skøn feriestemning i din egen have lyder ret tiltrækkende, ikke sandt? Ikke underligt at så mange vælger at bygge en pool eller installere et udendørs bad. De bliver hurtigt en god investering med øget livskvalitet, nem adgang til motion og øget værdi af boligen.
Hvordan bygger man sin egen pool?
At bygge sin egen pool kan virke svært og dyrt, men faktum er, at det er meget lettere end du tror, og du kan sænke omkostningerne betydeligt i forhold til at få hjælp fra et firma. Selvfølgelig kræver det, at du ikke er alt for klodset, da det trods alt handler om en konstruktion, der skal holde på store mængder vand, men med tilstrækkelig research samt kvalitetsmaterialer og tilbehør kan du komme langt.
Hvis du allerede nu føler, at et poolbyggeri ikke er noget for dig, så er der masser af smarte og prisvenlige alternativer at vælge imellem! Tag for eksempel et nærmere kig på overjordiske pools eller udendørs badekar, som du nemt kan placere uden at skulle grave eller støbe. Det er også ofte billigere end at bygge en pool selv og derfor et godt alternativ, hvis du har et stramt budget.
Men hvis du alligevel føler dig inspireret til at gå i gang med "Projekt poolbyggeri", så er det vigtigt at starte med at tænke over, hvordan du vil have din pool til at se ud og hvor stor den skal være. Vil du have den klassisk rektangulær eller er du på udkig efter en asymmetrisk pool med afrundede kanter? Der er flere typer at vælge imellem, og her skal du tage hensyn til den plads, du har til rådighed i din have.
Sådan gør du:
Vælg et solrigt og behageligt sted, hvor du har god udsigt fra huset, og hvor grundvandstanden er lavere end poolens maksimale dybde. En normal størrelse for en pool er fra 3 x 6 meter til 5 x 10 meter, og en dybde på 1,5 meter betragtes som standard. Nogle af de mest almindelige designvalg for hjemmebyggede pools inkluderer:
- Rektangulær pool
- Oval pool
- Rund pool
- Pool med eller uden spa
- Nedgravet pool eller overjordisk pool
Næste trin er at vælge poolrammen. Her tilbyder markedet mange forskellige varianter, og der er både fordele og ulemper ved de forskellige materialer. En poolramme af træ er for eksempel et billigt alternativ, men det har generelt en lidt kortere levetid end poolrammer af glasfiber eller stål. Overvej derfor, hvor længe du gerne vil kunne bruge poolen, og hvor lidt vedligeholdelse du ønsker at udføre.
Alle poolrammer kræver selvfølgelig ordentligt jordarbejde og korrekt montering i henhold til leverandørens anvisninger for at sikre, at de holder så længe som muligt. Hvis poolen skal være nedgravet, er det også vigtigt, at du kontrollerer, at det valgte materiale kan tåle at blive nedgravet i en fugtig miljø.
Derefter er det tid til at begynde at grave og placere en solid, stabil og holdbar bundplade, hvor poolen skal bygges, samt lægge dræn for at reducere risikoen for fremtidige problemer. Derefter kan du montere poolrammen eller den færdige pool og trække alle rørene, der skal føres til og fra poolen. Der følger gode instruktioner med fra poolleverandørerne, så du behøver ikke bekymre dig om at skulle finde ud af det selv.
For et pænt og indbydende slutresultat skal du investere i linerdug, poolbelysning, filtre, pumper og måske endda en opvarmningsløsning, hvis du ønsker at sikre en behagelig vandtemperatur. Du er velkommen til at kontakte en forhandler for at få svar på spørgsmål om, hvilke løsninger der passer til netop din type pool, hvis du er usikker!
Omkostningerne ved at bygge en pool
En anden vigtig ting at have i tankerne ud over selve konstruktionen er at udarbejde et budget for dit poolbyggeri. Groft estimeret ligger materialet til en standardpool normalt mellem 150.000 og 200.000 kr., og der kommer derefter cirka det samme til for udgravning, montering og tilslutning.
Husk også, at der vil være omkostninger til opvarmning, vedligeholdelse og elektricitetsforsyning, når du begynder at bruge poolen. Det er svært at sige præcist, hvor meget det koster at bygge en pool selv, men det vil helt sikkert være billigere end at få hjælp fra et firma.
Sådan bygger du en egen pool billigt
For at holde omkostningerne nede på både materiale og arbejde er det vigtigt at foretage grundig research og tilpasse dem efter dine egne forudsætninger. At bygge poolen selv betyder selvfølgelig, at du sparer på arbejdskraftomkostningerne i forhold til at ansætte et firma, men for dem, der ikke har bygget noget lignende tidligere, kan det for eksempel være mere omkostningseffektivt i det lange løb at købe en færdig poolramme i glasfiber i stedet for at kaste sig ud i at bygge en egen i træ eller stål.
Uanset om du vælger at investere i en prisvenlig pool eller et overjordisk spabad eller at bygge din egen fra bunden, har du helt sikkert mange skønne øjeblikke at se frem til!