Kontakt osChatFAQ30 dages fortrydelsesret

Møtrikspænder

Møtrikspænderen bruger en indbygget slagmekanisme, også kendt som en bankefunktion, til at løsne stramme møtrikker og skruer.

  • Sorter efter
  • Operationstype
  • Serie
  • Drejningsmoment, max.
  • Befæstelsestype
244 produkter
Relaterede artikler:

Sådan vælger du den rigtige slagnøgle

Skrevet af Henrik, testchef


Staypro, artikel opdateret 09-08-2024

Slagnøgle, momentværktøj, møtrikspænder. Uanset hvad du kalder det, er en slagnøgle et værdifuldt værktøj, uanset om du skal skifte dæk eller stramme en større skrue. Hvad adskiller forskellige slagnøgler fra hinanden? Og hvor meget kraft er der egentlig behov for at løsne en hjulmøtrik? Du finder svarene i denne guide.

Har du nogensinde stået og kæmpet med et fælgnøgle og ønsket, at nogen kunne komme med en stor hammer og slå det rundt, så hjulmøtrikken løsner? Det er netop det, der sker i en slagnøgle!

En slagnøgle er faktisk et slagværktøj, hvilket betyder, at møtrikken slås rundt gentagne gange med høj kraft. Selvom du aldrig selv har holdt en slagnøgle, genkender du helt sikkert den øredøvende lyd, der opstår, når den møder modstand og begynder at slå. Et andet kendetegn ved slagnøglen er, at den har en firkantet tap i stedet for en kærv eller en indvendig sekskantet montering, hvilket adskiller den fra den beslægtede slagtopnøgle. I stedet for at bruge skruebits trækker du på en top, der svarer til møtrikkens størrelse.

Hos Staypro finder du et bredt udvalg af slagnøgle r fra kendte mærker som Milwaukee, Dewalt, Makita, Bosch og mange flere!

Hvornår har man brug for en slagnøgler?

Du kommer langt med en skruemaskine, men hvis du skal skrue i store skruer eller stramme møtrikker, kan du have brug for mere hjælp. Det er her slagnøglen kommer ind i billedet. Da den slår rundt om skruen eller møtrikken, har den meget mere kraft og styrke end en skruemaskine. Samtidig behøver du ikke at modstå lige så hårdt, hvilket mindsker risikoen for ulykker og letter arbejdet i trange rum.

Mange gør-det-selv-personer forbinder slagnøgle med dækskift, men i virkeligheden er en slagnøgle et alsidigt værktøj, der kan bruges til en lang række forskellige opgaver. En slagnøgle  er designet til at tage sig af dine møtrikker, men udstyret med en bit-adapter kan du også bruge den til at skrue. Slagnøglen  er derfor et fremragende værktøj til store projekter som terrassebygning eller virkelig krævende opgaver som at stramme en kraftig fransk træskrue uden at bore forud. Hvis du skifter lastbilsdæk eller arbejder med landbrugsmaskiner, er en slagnøgle et must.

Slagnøglen har flere muskler end en skruemaskine. På billedet ses Dewalt DCF894N.

Hvad skal du bruge slagnøglen til?

Det første spørgsmål, du skal stille dig selv, er, hvad du vil bruge slagnøglen til, og hvor stærk den skal være. Slagnøglens kraft afhænger af tre faktorer: drejningsmoment, omdrejninger pr. minut og slag pr. minut. Det absolut vigtigste tal, du skal kigge på, når du vælger en slagnøgle, er dens drejningsmoment.

Slagnøglens kraft angives i newtonmeter

Drejningsmomentet, det vil sige hvor hårdt en møtriktager kan stramme eller løsne en møtrik, angives i newtonmeter (Nm). 1 Nm svarer omtrent til den kraft, der kræves for at løfte en vægt på 0,1 kilo 1 meter lige op.

De enkleste slagnøgle kan klare omkring 100 Nm, mens kraftigere maskiner kan trække op til 5000 Nm. Som privatperson vil du sandsynligvis aldrig have brug for et moment på mere end 1000 Nm, men for dem der arbejder inden for bil- eller byggeindustrien, kan et højere drejningsmoment være påkrævet. Til sammenligning anbefaler bilproducenter normalt et drejningsmoment mellem 130-250 newtonmeter for at stramme hjulmøtrikkerne ved dækskifte.

Jo stærkere en slagnøgle, desto bedre, eller?

Stærkere betyder absolut ikke nødvendigvis bedre, når det kommer til slagnøgler. Hvis du bruger for meget kraft, når du strammer en møtrik, kan du skade både møtrikken og dig selv. Mange slagnøgler har justerbart moment i faste trin, men jo stærkere værktøjet er, desto større er risikoen for, at drejningsmomentet bliver for højt. Det anbefales heller ikke at købe en unødvendig stor og tung slagnøgle. Risikoen ved det er, at du ikke kan komme til eller simpelthen ikke orker at bruge den.

Bruger du slagnøgle som en skruemaskine?

Udstyret med en bit-adapter kan du bruge din slagnøgle som en slagskruemaskine. Det er vigtigt at være forsigtig, når du skruer, og ikke bruge mere kraft end nødvendigt. For at en slagnøgle skal være egnet til at stramme almindelige skruer, bør den helst have en eller flere indstillinger, der giver dig et drejningsmoment under 100 Nm. Hvis du bruger for meget kraft, risikerer du faktisk at hele skruen forsvinder ned i materialet!

Udstyret med skruebits og en eventuel adapter kan du sagtens bruge din slagnøgle som en skruemaskine, forudsat at du er forsigtig og vælger en indstilling med lavere drejningsmoment.

Slag per minut

Slag per minut refererer til, hvor mange gange slagnøglens mekanisme kan slå på et minut. En slagnøgle med en højere slagfrekvens kan teoretisk set arbejde hårdere og få en fastklemt møtrik til at løsne sig hurtigere.

Omdrejningstal

Slagnøglens omdrejningstal er ofte forbundet med drejningsmomentet, da en højere omdrejningstal bidrager til et højere drejningsmoment. Men som en selvstændig værdi er det ikke særlig interessant. Det omdrejningstal, der angives, refererer til, hvor hurtigt værktøjet roterer uden modstand og kan i bedste fald indikere, hvor hurtigt værktøjet kan skrue en løs møtrik af. Der er dog en pointe i ikke at skrue møtrikken af for hurtigt, da det er nemt at tabe den. Nogle slagnøgler kan endda registrere, når møtrikken løsnes og sænke omdrejningstallet af netop den årsag.

Svært at sammenligne forskellige maskiner

At sammenligne forskellige slagnøgler med hinanden kan virke let - men det er det ikke. Et stort problem er, at der ikke er nogen standard for, hvordan drejningsmomentet skal måles. Producenten angiver, at maskinen kan klare et bestemt antal Nm, men ikke under hvilke forhold. Du ved derfor ikke, om maskinen opnår det angivne drejningsmoment ved det første slag eller om den skal slå i ti sekunder for at opnå det angivne moment. To slagnøgler med samme specifikationer kan i virkeligheden give dig meget forskellige drejningsmomenter.

En anden faktor, der gør det vanskeligt, er, at producenterne ikke altid angiver, hvor mange Nm de forskellige indstillinger på slagnøglen giver. Til dækskiftet kan det være klogt at købe en slagnøgle, der kan klare omkring 700 Nm, forudsat at den har en mellemindstilling, der giver dig omkring 200 Nm, men det tal er svært at finde ud af uden faktisk at teste maskinen under kontrollerede forhold. Derfor bør du altid have det som vane at kontrollere med et fælgkors, når du har brugt en slagnøgle til at stramme hjulbolte.hjulbultarna.

Batteri, trykluft eller elektricitet?

Du skal også beslutte, hvordan din slagnøgle skal drives. Især taler man om tre forskellige typer slagnøgler: batteridrevne slagnøgler, trykluftsdrevne slagnøgler og netdrevne slagnøgler.

Batteridrevne slagnøgler

Batteridrevne slagnøglerer meget populære, og det er ikke svært at forstå hvorfor. Med moderne batterier kan du få ydeevne, der er sammenlignelig med netdrevne slagnøgler- men du slipper for ledningen.

18-volts batterier er mest almindelige, og hvis du vil kunne bruge de samme batterier til dine andre værktøjer, er 18 volt et sikkert valg. 12 volt er et alternativ, men du har normalt ikke lige så mange kompatible værktøjer at vælge imellem. Højere spænding betyder normalt, at maskinen er stærkere, da den giver højere effekt.

En almindelig misforståelse er, at batteridrevne maskiner automatisk er svagere end trykluftsdrevne maskiner, men det behøver ikke at være tilfældet. De mest kraftfulde slagnøgler er stadig trykluftsdrevne, men i dag findes der batteridrevne slagnøgler, der kan klare omkring 2000 Nm.

Grundlæggende batterikendskab

Når du skal vælge batteriplatform til din slagnøgle, er der nogle begreber, du skal kende til. Det er spænding, strømstyrke og effekt. Volt (V) - Volt betegner den spænding, der leveres til værktøjet. Jo højere spænding, desto mere effekt.

Ampere (A) - Ampere betegner elektrisk strømstyrke.

Ampere-timer (Ah) - betegner størrelsen på "benzintanken" i dit batteri.

Trykluftsdrevne slagnøgler

Trykluftsdrevne, eller pneumatiske, slagnøgler har længe været en favorit blandt håndværkere og inden for industrien. Den åbenlyse fordel er, at du kan drive alle dine trykluftsdrevne værktøjer med den samme kompressor, og at prisen pr. værktøj bliver lavere. Ulempen er, at du er afhængig af en kompressor og begrænset af slangelængden. Et andet potentielt problem er, at større kompressorer kan kræve vedligeholdelse i form af olieskift og dræning.

Vælg en kompressor med passende kapacitet

Trykluftsdrevne slagnøgler er afhængige af, hvor stor luftbeholder din kompressor har. Det er derfor vigtigt at undersøge, hvor stor en kompressor dine værktøjer kræver i dag, og hvilken kapacitet du måske har brug for, når du køber flere værktøjer i fremtiden. Kapaciteten angives i liter pr. minut. Hvis kompressoren ikke kan levere mere luft, end slagnøglen har brug for, vil slagnøglen stoppe eller miste moment. Hvis du kun skal skifte dæk, kan du normalt klare dig med en lille kompressor, da kompressoren får mulighed for at genopfylde med mere luft mellem hver møtrik.

Netdrevne slagnøgler

Slagnøgler med ledning bliver stadig sjældnere. Tidligere var styrken noget, der talte for den netdrevne slagnøgle, men i takt med at batterierne bliver bedre, er forskellene mere eller mindre elimineret. Fordelen er, at du ikke behøver at bekymre dig om, batterierne er opladet, så hvis du kun bruger din slagnøgle lejlighedsvis, kan det stadig være et godt valg.

Børstefri motor - hvad er det?

Et begreb, du helt sikkert vil støde på, når du ser på slagnøgle, er børstefri motor. Om en motor har børster eller ej handler om, hvordan maskinen er opbygget. Ældre maskiner med børster får strøm, når børsterne kommer i kontakt med kontakter på en rotor.

I børsteløse EC-motorer elimineres den fysiske kontakt mellem børsterne og motoren, hvilket resulterer i længere driftstid, mere kraft og længere holdbarhed. Dette er den mest almindelige motor i dag, men hvis du skulle købe et værktøj med børster, er det ikke verdens ende. Ved professionel brug kan du være nødt til at udskifte børsterne en gang om året. Som privatperson vil du sandsynligvis aldrig skulle udskifte dem.

Milwaukee M18 ONEFHIWF12-0X har fire forskellige indstillinger, der giver 130, 400, 1356 eller 1356 Nm.

Størrelse på firkant - 1/2-tommes fæste er mest almindeligt

Slagnøgler findes med forskellige firkantede fæster, fra små fæster på ¼ tomme til større maskiner på flere tommer. Et større fæste betyder normalt, at slagnøglener større, mere kraftfuld og beregnet til større møtrikker. Overvej hvilke hylster, adaptere, bits og tilbehør du vil bruge med din slagnøgle, og vælg størrelsen derefter. 1/2-tommes fæstet er mest almindeligt og mere eller mindre standard ved dækskift på personbiler.

1/4 tomme og 3/8 tomme - Dette er de mindste slagnøgler. De er ofte kompakte for at komme til i trange rum. Egner sig godt til mindre møtrikker. Slagnøgler i denne klasse fås både med pistolgreb og med en mere lige konstruktion, der nogle gange kaldes "inline".

1/2 tomme - 1/2-tommers fæstet er mest almindeligt og mere eller mindre standard ved dækskift på personbiler. 1/2-tommers fæstet giver en god balance mellem smidighed og styrke.

¾ tomme og 1 tomme - Nu begynder vi at snakke om mere robuste maskiner! Slagnøgler med fæster på ¾ tomme eller 1 tomme er normalt for kraftfulde til at blive brugt derhjemme, men de er mere almindelige på byggepladser eller hos professionelle værksteder. Når fæstet er større end 1 tomme, er pistolmodeller sjældnere. I stedet er maskinerne af inlinetype med to solide håndtag i siderne.

2 tomme eller større - Dette er absolut ikke noget for opgaver rundt omkring i hjemmet. Dog kan en slagnøgle på 2 tomme komme til nytte, når du skal mekanisere gårdens traktor.

Hylstre og bits

Uanset om du bruger forskellige hylstre til at løsne og skrue møtrikker eller om du bruger bitsadapter og skruebits med sekskantfæste, er det vigtigt at vælge tilbehør, der er beregnet til slagværktøjer. Såkaldte kraftfulde hylstre og kraftfulde bits er lavet af sejt kromolybdænstål, der kan modstå meget høj belastning uden at gå i stykker.

Hvilken slagnøgle er bedst til dækskiftet?

I din bils instruktionsbog står der, hvilket vridmoment du skal bruge, når du spænder hjulboltene. Normalt ligger området et sted mellem 130-250 Nm. Det er svært at ramme præcist uanset hvilken slagnøgle du vælger, så hvis du vil skifte dæk efter alle kunstens regler, har du brug for en momentnøgle. Men hvis du vælger en slagnøgle r til opgaven, bør du være på den sikre side ved at vælge en slagnøgle med en maksimalt vridmoment på ca. 300 Nm eller en indstilling svarende til 180-230 Nm. Det er vigtigt ikke at bruge for meget kraft, da du risikerer at beskadige boltene og fælgen. Det er vigtigt altid at kontrollere med et fælgkors, så møtrikken ikke er spændt for hårdt eller for løst.

Topnøgler er et must

For at slagnøglen skal passe til hjulmøtrikkerne, skal du bruge en krafttop. Krafttoppen er lavet af kromolybdænstål, som er et sejt stål, der kan modstå meget høj belastning. Krafttoppen kan kendes på den sorte farve, men har ofte et plastovertræk for at beskytte bilens fælge (dette kan normalt fjernes, hvis det bliver for stramt). Krafttoppe til hjul sælges ofte i sæt med toppe på 17, 19, 21 og 22 millimeter.

Fem tips, når du skal vælge en slagnøgle til dækskiftet:

  • Det er vigtigt, at slagnøglen kan løsne med større kraft end den strammer, så du kan tage hjulbolte af igen om foråret.
  • Stol aldrig på en slagnøgle! Kontroller altid med et fælgkors, når du har skruet hjulboltene fast. Hvis de er for stramme, er det bedre at løsne dem og skrue dem lidt løsere.
  • Hvorfor købe en slagnøgle kun til bilen? Tænk over, hvad du ellers har brug for en slagnøgle til, og vælg derefter.
  • Overdriv ikke. Du har ikke brug for 1000 Nm for at skifte dæk på bilen!
  • Vægten betyder alt. Hvis du køber en slagnøgle, der vejer 6 kilo til at skifte bilens dæk, vil du ikke bruge den.

Slagnøglens ABC

For at kunne sammenligne forskellige slagnøgler skal du kunne læse produktets specifikationer korrekt. I denne ordliste afklarer vi de mest almindelige begreber relateret til slagnøgler.

Ampere (A)

Elektrisk strømstyrke. Batteriets "benzintank" vises i antallet ampere-timer (Ah).

Batteriindikator

Funktion, der viser, hvornår batteriet skal oplades.

Bits

Udskiftelig skruetrækkerspids, der bruges sammen med en bitsadapter.

Bitsadapter

Adapter, der monteres på mutterdragtens firkantede hul, når du vil bruge skruemaskiner med sekskantede huller.

Bæltekrog

Enkel montering til at fastgøre slagnøglen i bæltet.

Hjulmøtrikskrafttop

Krafttop beregnet til bilens hjulmøtrikker. Krafttoppen har ofte et farvet plastovertræk for at beskytte bilens fælge.

Indsætningsbatteri

Batteri, der indsættes i værktøjets håndtag.

Kulbørstefri motor

Kompakt og energieffektiv motor, der ikke bruger kulbørster. I dag er næsten alle værktøjer kulbørstefri.

Kompressor

Forsyner trykluftsdrevne slagnøgler med luft.

Krafttop/kraftbits

Krafttoppe og bits lavet af sejt krommolybdænstål, der kan tåle hård belastning fra slagværktøjer. Kendes på deres sorte farve.

LED-belysning

Indbygget LED-belysning, der gør det lettere at arbejde i mørke omgivelser.

Blød start

Funktion, der muliggør mere kontrolleret og præcis arbejde, når materialerne kræver det.

Newtonmeter (Nm)

1 newtonmeter svarer til den kraft, der kræves for at løfte 0,1 kilo 1 meter lige op i luften.

Pneumatisk slagnøgle

Slagnøgle, der drives af en kompressor.

Retningsvælger for rotation

Funktion, der giver dig mulighed for at vælge retning for slagnøglensrotation.

Slagtal

Antal gange, slagnøglens slagmekanisme rammer i en bestemt tidsperiode. Måles i slag pr. minut.

Skyde-batteri

Batteri, der skydes på plads, normalt under grebet på værktøjet.

Omdrejningstal

Hvor hurtigt slagnøglen roterer, når den er ubelastet. Måles i omdrejninger pr. minut.

Volt (V)

Elektrisk spænding. Almindelige spændingsværdier for slagnøgler er 12V, 18V og 36V.

Vridmoment

Hvor hårdt slagnøglen trækker, angivet i newtonmeter (Nm).

Watt (W)

Elektrisk effekt, anvendes, når man taler om netdrevne slagnøgler.

Henrik, testchef

Hej, jeg hedder Henrik og det er mig der har skrivet denne artikel, og jeg arbejder som testchef på Staypro. Jeg brænder for at hjælpe dig som kunde, med at finde det rigtige værktøj og udstyr til dine projekter. Hvis du finder fejl i teksten eller har forslag til interessante emner at skrive om, må du meget gerne skrive til mig på henrik@staypro.dk. Tak for dit engagement!