Skrevet af Henrik, testchef


Staypro, artikel opdateret 15-08-2024

Et velassorteret bitsæt er en forudsætning for at få mest muligt ud af din skruemaskine. Udover at bruge den rigtige skruekærv er der også forskellige typer af bits, du kan bruge afhængigt af arbejdet. I denne vejledning gennemgår vi alt, hvad du behøver at vide for at vælge de rigtige bits til den rigtige skrue.

En bits er en udskiftelig spids, der får din skruemaskine eller skruetrækker til at passe i skruehovedet. I stedet for at skifte skruemaskine kan du skifte bits, hvilket er både praktisk og sparer plads i værktøjskassen. Ved første øjekast kan det virke enkelt at vælge mellem bitsene, men i virkeligheden er der mange faktorer, der spiller ind, og det er ikke nok bare at kunne skelne mellem en lige og en krydskærv, hvis du vil få mest muligt ud af bitsene samtidig med at du får det bedste resultat.

Udover at kærvene er forskellige, spiller også materiale, finesser og konstruktion ind. Hvad er for eksempel forskellen på en bits, der koster fem kroner, og en, der koster 300 kroner? I denne vejledning gennemgår vi det mest grundlæggende, du skal vide, når du vælger bits.

Invester i et bitssæt for altid at have passende bits!

Vigtigt at bruge de rigtige bits

Det er vigtigt at bruge de rigtige bits til din skruemaskine. Hvis du bruger forkerte bits, risikerer du at ødelægge skruen, slide dine bits op eller begge dele.

Et godt tip er altid at prøve at placere bitsene i skruehovedet, før du sætter den i skruemaskinen. Hvis det er løst eller sidder dårligt, skal du vælge en anden bits. At give den gas og håbe på det bedste er aldrig en god idé.

Bitssæt eller løse bits?

En god start er at købe et bitssæt med bits til de mest almindelige skruekærve i varierende størrelser. Husk at vælge et sæt med en god opbevaringsæske, så du kan holde styr på dine bits. Undtagelsen er, hvis du ved, at du primært kommer til at skrue i en bestemt type skrue - så kan det være en bedre idé at købe løse bits til netop det formål.

5 almindelige skruekærve

Når du skal skrue en skrue ind eller ud, er det vigtigt at vælge en bits med den rigtige spids for at få det bedste resultat. Her gennemgår vi nogle af de mest almindelige skruekærve og hvordan du tilpasser skruningen til dem.

Lige kærv

Den klassiske skrue med en rundet hoved og en lige kærvbliver stadig sjældnere og bruges i dag primært af æstetiske årsager. Det faktum, at der kun er én kærv, betyder, at mindre kraft overføres fra skruemaskinen, hvilket gør det sværere at skrue skruen ind. Skruer med lige kærv bruges primært til manuel skruning, da der ikke er noget, der holder bitsen centreret.

Krydskærv Phillips (PH)

Den velkendte Philips-krydskærv er de fleste bekendt med, og den blev udviklet for at undgå, at skruemaskinen glider ud af skruen lige så let som med lige spor. Krydskærvens svaghed er dog stadig, at bitsen har et relativt dårlig greb, hvilket ved høje drejningsmomenter kan føre til, at kærven slides.

Krydskærv Pozidriv (PZ)

Ved første øjekast ligner Pozidriv-skruen den almindelige krydskærv, men at vælge forkerte bits er en sikker opskrift på frustration og udhulet skruehoved. Pozidriv-kærven er designet til at give et bedre greb end PH. Dette opnås ved hjælp af et ekstra kryds, som giver bitsen bedre greb i skruekærven. Så både skrue og bits skal have det ekstra kryds.

Torx (TX)

Torx er i dag en af de mest almindelige skruekærve og kendes på sine seks afrundede spidser. Torx-kærvens design giver bitsen et godt greb, og du behøver ikke at lægge pres på mejslen eller skruemaskinen. Til en skrue med Torx-kærv passer kun en bits i præcis den rigtige størrelse, hvilket reducerer risikoen for at slide skruens hoved op.

Sekskantet

Hvis du har monteret et bogreol eller et tv-møbel, er du sandsynligvis stødt på sekskærvedeskruer. Designet gør det muligt at overføre stor kraft fra værktøjet til skruen.

Alle bits fås i forskellige størrelser, og afhængigt af hvad du arbejder med, kan det være nødvendigt at kontrollere, hvilket materiale bitsene er lavet af. Når det kommer til krydskærvog lige spor, kan du ofte slippe afsted med at vælge en bits af cirka den rigtige størrelse, men hvis du skal skrue en skrue med Torx eller sekskantet kærv, skal den passe perfekt.

Bits-holder

Bits-holderen bruges til at holde bitsen på plads. Skruemaskiner har normalt en indbygget bits-holder, mens en bore-/skruemaskine kræver en separat bits-holder. Bits-holdere kan have forskellige længder og egenskaber. Magnetisk fæste er almindeligt, men der findes også varianter, der tillader dig at spænde din bits fast. Fleksible bits-holdere gør det muligt for dig at få bedre adgang til svært tilgængelige steder.

Med en fleksibel bits-holder kan du nå skruer, hvor det ellers er svært at komme til!

Materiale

En bits med samme kærv og dimensioner kan koste alt fra få kroner til hundredvis af kroner. Forskellen ligger ofte i materialerne. Dyrere bits er ofte lavet af to forskellige metaller - et hårdere metal i spidsen og et blødere metal, hvor det er fastgjort til maskinen.

På Staypro sælger vi for eksempel varianter med diamantbelagt spids, kraftbits tilpasset til kraftige slagværktøjer, ekstra hårde bits og bits til manuel skruning. Hvad du skal vælge, afhænger af, hvor meget du skal bruge dine bits, og om du ved, at du vil bruge dem på en måde, der stiller større krav.

Wera Bits

Producenten Wera skriver, at diamantbelægningen reducerer det nødvendige kontakttryk og mindsker risikoen for glidning.

Hvordan fjerner jeg en skrue med slidt hoved?

 

Hvis du har brugt forkerte bits og slidt kærven så meget, at du ikke kan få skruen ud, kan du være nødt til at bruge en skrueudtrækker. Du bruger skrueudtrækkeren ved at bore et hul i skruens hoved og derefter skrue skrueudtrækkeren ind. Når du fortsætter med at skrue, vil skruen forhåbentlig følge med ud, selvom den sidder fast.

Henrik, testchef

Hej, jeg hedder Henrik og det er mig der har skrivet denne artikel, og jeg arbejder som testchef på Staypro. Jeg brænder for at hjælpe dig som kunde, med at finde det rigtige værktøj og udstyr til dine projekter. Hvis du finder fejl i teksten eller har forslag til interessante emner at skrive om, må du meget gerne skrive til mig på henrik@staypro.dk. Tak for dit engagement!